Idrettspresident Tom Tvedt ønsker kulturminister Linda Hofstad Helleland velkommen til seminaret om antidoping. FOTO: TERJE PEDERSEN/NTB SCANPIX

Klare antidopingkrav fra kulturministeren

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) gir klar beskjed om at kulturdepartementet aldri vil gi støtte til idrettsarrangører som ikke underordner seg antidopingreglementet nedfelt i koden til Verdens Antidopingbyrå (WADA).

Av Egil Sæther

ULLEVAAL STADION:  Helleland var første innleder da Norges Idrettsforbund og Antidoping Norge inviterte til seminar og debatt på Ullevaal stadion i Oslo fredag formiddag. Temaet var «Hvordan sikre nulltoleranse for doping i internasjonale mesterskap i Norge?»

Kulturministeren bidro til en frisk start på seminaret med sin klare holdning til en topptung deltakersal. Føringene fra Helleland var utvetydige.

– Dette ser vi på som et viktig initiativ. Vi er opptatt av vern om idretten, og ren idrett er en av kjerneverdiene. Alle som ønsker seg støtte til idrettsarrangement må legge et antidopingarbeid til grunn. Hvis ikke er det ingen grunn til å søke en gang. De må innordne seg antidopingarbeidet for å få støtte, sa Helleland.

Bakgrunn i X Games

Gjennomføringen av antidopingarbeidet i vinterens X Games i Oslo var en av grunnene til at seminaret så dagens lys. Historien er lang og komplisert, men den inkluderer at byrådet i Oslo gikk tungt inn med støtte samtidig som Norges Idrettsforbund, anført av Norges Skiforbund, trakk seg ut av arrangementet helt på tampen fordi de mente at antidopingarbeidet til arrangøren ikke la seg tett nok opp til WADA-koden.

Hovedproblematikken dreide seg om det var tilstrekkelig adgang til å teste under konkurranser eller ikke.

Fornøyd Tvedt

Idrettspresident Tom Tvedt hadde ikke overraskende bare lovord å si om Hellelands utspill.

– Dette var en klar og tydelig melding fra kulturministeren som jeg satte veldig pris på. Det betyr at kulturministeren går sammen med norsk idrett i kravet om at en hver arrangør av idrett på norsk jord må underlegge seg antidopingreglementet som ligger til grunn. Det er vi glad for, sa Tvedt til NTB.

– Vil dette gi føringer for eventuelle kommunale midler til arrangementer?

– Det som norsk idrett har vært veldig opptatt av, så er det at uavhengig av arrangør så skal vi følge internasjonale regler og koder.Vi skal alltid beskytte den rene utøveren, og det som kulturministeren sa i dag var veldig gledelig for norsk idrett.

Byråd for kultur, idrett og frivillighet i Oslo, Rina Mariann Hansen, konkluderte slik under seminaret.

– Det er et krav at WADA-koden blir inkludert, og vi orker ikke «fingerpointing» mellom menn med gode argumenter. Vi vil ha et skriftlig papir på at koden følges, sa Hansen.

– Jeg håper at vi kan arrangere X Games i Norge også neste år, sa Henning Andersen, daglig leder for SAHR Productions AS og sentral for gjennomføringen av vinterens publikumsmessige X Games-suksess i Oslo. (©NTB)