Sport

Klanen i klem om risikofans

FOTBALLBRÅK: Klanen vil helst ikke gi oppmerksomhet til casualmiljøet. Samtidig er politiet bekymret for eskalering i voldsbruken.

Etter dødsfallet til en svensk Djurgården-supporter som rammet Fotball-Skandinavia som et sjokk, har ikke Klanen landet på hva de vil gjøre med casualspørsmålet. Men det de klart vet, er at det er fryktelig vrient. Ved å snakke om bråkmakerne, er de redd for å gi dem mer oppmerksomhet enn de fortjener.

- Det er en vanskelig vurdering om vi tjener på å vie dem oppmerksomhet, eller om vi skal holde en lav profil. Det er en vurdering vi gjør hele tida, sier sikkerhetsansvarlig i Klanen, Jan-Erik Ullevold Sveen til Dagsavisen.

Sveen tror folk fortsatt er «numne» etter dødsfallet på søndag. Han sier de etter hvert kommer til å vurdere hva og hvor mye som skal gjøres, men understreker at vold ikke er svaret.

- Klanen tar sterkt avstand fra all voldsbruk, og våre tanker og medfølelse går til de etterlatte etter tragedien, og til hele det svenske fotballmiljøet, sier Sveen.

Supportere i periferien

Klanen har tidligere holdt en lav profil i forbindelse med problemstillingen. Det er sånn de i utgangspunktet ønsker det.

- Dette er folk som ikke har noe med Klanen å gjøre, men aktører i periferien av supportermiljøet, sier Sveen.

Klanen vil heller bruke tid på gleden fotball skal handle om. Samtidig ser han at det blir tøffere i casualmiljøet. Han får støtte av Ola Moheim i Oslo-politiet, som har jobbet tett med casualmiljøet i Oslo. Moheim understreker at han kun snakker om forholdene i Oslo. Han trekker fram to episoder i fjor som beskriver en dyster utvikling.

- Det bekymrer oss at hendelsene blir mer alvorlige. For eksempel på Ensjø i fjor, hvor flere ble skadet etter steinkasting, og på Haugenstua, hvor en mann ble slått i ryggen med en hammer. Det er små marginer før det går galt. I fjor var det flere ganger veldig nær ved å gå galt. Det føler jeg både politi, klubber og risikosupporterne skjønner og vil endre, sier Moheim.

Han skulle, som Klanen, ønske det var mulig å løse problemene uten at media involverer seg.

- I en ideell verden går det uten medieomtale, men det er nok nødvendig med medieomtale, sier Moheim til Dagsavisen.

Lovendring på gang

Hos Justisdepartementet ligger det nå et forslag til lovendring som skal gjøre det lettere for politiet å bortvise personer i forbindelse med fotballarrangementer. Oslo-politiet har ønsket seg en mer forutsigbar lovgivning som gjør det lettere, også for supporterne å vite hva de forholder seg til. Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) håper lovendringen kan bli gjeldende fra sommeren av. Hans klare oppfatning er at problemet bør fram i lyset.

- Jeg tror ikke du kan løse problemet uten å adressere det. Samtidig ser jeg at det er vondt å gi oppmerksomhet til negative elementer fordi det kan gi dem mer oppmerksomhet, sier Anundsen til Dagsavisen.

vegard.skorpen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen