Sport

Kjønø og Kampen gleder seg til å måle krefter i toppkampen

Oslo-naboene Kjelsås og Grorud topper 2. divisjon. Søndag barker de sammen i Groruddalen.

Både Grorud og Kjelsås har fått en glimrende start på årets 2. divisjon. Etter sju kamper topper de blå fra Oslos tak, men tre poeng bak følger Grorud. Søndag møtes de til et lokalderby, og toppkamp i hjertet av Groruddalen, og de to lagenes trenere gleder seg stort.

Både Kjelsås-trener Eivind Kampen, og Grorud-sjef Eirik Kjønø gleder seg stort til den store testen. Derfor turte ingen av dem å ta fri på Kristi Himmelfartsdag torsdag. Den ble brukt til å analysere motstanderen.

– Man har begrensa tid. Spillerne er her to timer på en trening, men ikke hver dag. Så den tida må man bruke godt. Derfor sitter jeg og Kampen her på en helligdag, og bruker mange timer på analyse for å finne ut av hva skal vi bruke den timen på. Der må man treffe. Sånn er det, det er en del av det. Han sitter sikkert mye alene, og prøver å finne ut hvordan man skal løse oppgavene. Og det gjør jeg her også, sier Grorud-trener Eirik Kjønø.

I en toppkamp som de to lagene står ovenfor nå, er det naturlig at man også bruker litt mer tid enn vanlig. Det er en viktig kamp som venter for Kjønøs menn når Kjelsås tar turen.

– Jo mer man frykter motstanderen jo flere kamper ser man, og jo mer vil man vite i forkant. Man må gjøre spillerne mest mulig forberedt så de ikke blir overraska, og kjenner igjen saker og ting. Man kan ikke bruke 45 minutter av kampen på å finne ut av det. Hvert minutt teller, hver situasjon teller. Er man ikke forberedt så er det plutselig 0-1 etter fem minutter, og det vanskelig å snu i så jevne kamper som det kommer til å bli på lørdag, sier Grorud-trener Eirik Kjønø og legger til:

– Det er de her kampene vi lever for. Det er toppkampene som er spennende, spesielt når det er så jevnt som nå. Det betyr litt ekstra. Det er lettere å sitte å se mange kamper i reprise. Man gjør det fordi man føler behov for det. Man får ikke ro hvis ikke man ikke får sett nok, og får svar.

Og det er nok mange trenerene som har brukt mye tid på å finne svakhetene i årets Kjelsås-lag. Sålangt har ingen klart å slå Kampens menn. Så da må vi jo nesten spørre;

– Har du funnet bristen i dette Kjelsås-mannskapet?

– Kjelsås glipper sjeldent. De har vært veldig solide. Men vi har funnet noen smutthull vi skal utnytte. Men hver kamp lever sitt liv. Jeg og Kampen kan bruke veldig mange timer på å analysere slik at spillerne er så godt forberdt som mulig, men når kampe ner i gang så må man løse situasjoenne der og da og det kan bli en helt annen kamp.

– Hvor mye får man ut av alle disse timene foran dataskjermen?

– Det er noen få prosenter man får ved å analysere i dagevis, men de prosnetene kan være det som bikker det. Men man kan ha brukt en uke på det og så taper man 1-0 på en dommeravgjørelse, sier Kjønø med et lite smil om munnen.

– Grorud er gode nok til å straffe oss

Vi forflytter oss noen kilometer lenger vest i byen. Der sitter Kjelsås-sjef Eivind Kampen og kikker på Groruds overbevisende bortekamp mot Åsane (1-3 til Grorud) i forrige runde, og klør seg i hodet. Han ser et Grorud-lag som kan by på problemer.

– Hva må man passe seg for, Kampen?

– Det er mye. De har noen x-faktorspillere. Og så har de mange strenger å spille på. De bytter formasjoner, og bytter mye på elleveren sin. De er litt sånn halvveis vriene å forberede seg på, og så er det noen ting som går igjen selvfølgelig. Vi har spilt mange kamper mot Grorud, det blir alltid intenst, og det blir en konsentrasjonsprøve fordi de kan straffe deg veldig, veldig hurtig når kampen ikke ser ut som den bikker i den retningen, svarer Kampen.

– Er det vanskeligere å analysere Grorud enn andre lag?

– Nei, ikke vanskeligere. Men det er en balanse der på hvor mange ting du skal gå gjennom. For det er ikke tvil om at det er et lag som straffer deg i dårlige perioder. Det er det viktigste. Vi har spilt en del kamper hvor vi ikke har blitt straffa for de dårligere periodene våre, men det tror jeg Grorud gjør. Det gjør at vi må være skjerpa, svarer Kampen, og fortsetter:

– Og så har de alltid noen dødballvarianter, og så prøver de på en del ting som ikke alle lag prøver på. Det kommer noen langskudd der, og det kommer noen trickshot fra død vinkel der. De har mye i verktøyskrinet sitt. Nå høres det ut som jeg spiller opp at vi er kjemperedde for dem, men det er vi ikke, men jeg ser på dem som et godt fotballag, slår en smilende Kampen fast.

– Men dere er kanskje mer forutsigbare enn dem?

– Ja, det tror jeg nok. Vi kan angripe på forskjellige måter vi også, men vi trekker ikke opp noen sånne helt ferske tallkombinasjoner fra Toppfotballsenteret som Grorud gjerne liker å finne på da. De er nok mer innovative oppe i Groruddalen, ler Kampen.

Giftig spisspar

Tilbake på Grorud er det cupkampen, der Kjelsås holdt på å slå ut Skeid (3-4 e.e.o), som ruller over skjermen.

– Det var en kul kamp mellom to gode dødballag. Litt spill, men mye ballvekslinger og høyt press og intensitet i den kampen der, oppsummerer Kjønø kjapt.

Men én ting har han bitt seg spesielt godt merke i. For i tillegg til at Kjelsås har «den beste defensive strukturen i ligaen», som han sier, har de også et giftig spisspar i Walid Idrissi og Akinbola Akinyemi som har scoret henholdsvis tre og to mål så langt i sesongen. I tillegg har de Jens Bonde Aslaksrud, som etter sine tre fulltreffere mot Florø i forrige runde nå står med fire.

– Begge to (Idrissi og Akinyemi) er ganske kjappe, begge kan drible, og begge kan score med skudd, og med hodet. Det er et godt spisspar i andredivisjon, sier Kjønø med en litt nervøs latter.

– Det kunne vært et godt spisspar i 1. divisjon også. Så det må vi være forberedt på. Men vi har gode forsvarsspillere, som er raske og gode på hodet også. Det blir en viktig nøkkelsituasjon i kampen, legger han til.

Mangler matchende fasiliteter

Det kommer til bli en spennende, og veldig interessant kamp mellom innovative Grorud og stabile, og solide Kjelsås. To lag fra Oslo, to lag i kjempeflyt, og som begge føler at de tar steg i riktig retning i hver eneste kamp. Søndag er det kun et av lagene som har mulighet til å ta full pott. Det kommer til å bli en real kamp for å dra hjem denne trepoengeren. Forutsetningene kunne ikke vært bedre før lokalderbyet.

– Det jo litt ekstra krydder at begge laga er i toppen nå. Jeg tror ikke det lager noe mindre fyr i teltet. Så det er en fin ramme for et Oslo-derby, sier Kampen.

Det eneste dette oppgjøret egentlig mangler er en arena som matcher anledningen. Det får vi ikke. Grorud legger nytt kunstgress på matchbanen. Ifølge planen skulle første kamp på det nye dekket blitt spilt mot Kjelsås nå på søndag. Det blir den ikke ifølge Kjønø.

– Det hadde vært kult og spilt her vi har tribuner, og hvor det er litt finere. Men samtidig; å spille første kamp der uten å trent der først er ikke noen fordel for oss. Den andre banen er litt annerledes enn de fleste. Veldig mye granulat som gjør at ballen spretter mer, og annerledes. Det går også saktere, noe som ikke er noen fordel for oss på sikt, men akkurat nå har vi spilt på det, og har blitt litt vant til det, forklarer han.

Respekt og likhet

Underlag og arena kommer sannsynligvis ikke til å gjøre for mye med kvaliteten på oppgjøret. De to trenerne spår begge en fotballkamp med høy kvalitet, og god intensitet mellom to lag som ønsker å kjempe i toppen. Eivind Kampen gleder seg over at Oslo-fotballen fortsetter å ta steg i riktig retning. Han ser flere likheter mellom hans Kjelsås og Kjønøs Grorud.

– Utkantklubbene i 2. divisjon shopper jo mye mer nå enn tidligere. Mens i Oslo-fotballen er det jo mer sånn én og to inn, men beholder stammen, og det tror jeg er styrken til begge lag. At du har et veldig trygt og godt miljø etter hvert med mange av de samme spillerne som får lov til å utvikle seg over tid. Det tror jeg er et veldig klart likhetstrekk mellom oss og Grorud nå. Spillerne får tid til å få det til. Og det tror jeg man får betalt for. Jeg syns det er veldig interessant det der med kontinuiteten, og at du ser at spillere blir veldig mye bedre fra år til år, sier Kampen.

Han har åpenbart sansen for det «nye Grorud» under Kjønøs ledelse. Men kollegaen fra nordøst i byen er ikke noe mindre raus med komplimentene.

– Hvert år har Kjelsås prestert bedre enn folk har trodd på forhånd. De har alltid vært med og tatt mye poeng. I år var de også tippa lenger ned av flere igjen, men de ser virkelig bunnsolide ut. Vi har ganske like i tanker, og spillestil. Jeg har definitivt respekt for Kampen. Jeg tipper jeg har mer respekt for han, enn han har for meg, smiler Kjønø, og skryter videre av gutta på Oslos tak:

– De kommer til å være i toppen der hele veien. God jobb av Kampen som har bygd noe over tid, og det ser ut som han har fått inn de siste viktige brikkene nå. Der har de vært veldig dyktige med spillerlogstikken. De er den klubben, i vår avdeling i hvert fall, som har vært best på markedet før sesongstart. Uten tvil.

Kampstart mellom Grorud og Kjelsås er søndag 18.00, på Grorud.

Mer fra Dagsavisen