Sport

Kjøkkenveien til EM

Det nye konseptet «Nations League» sikrer at også noen svake nasjoner kommer til EM-slutt-spill.

I morgen får landslagssjef Lars Lagerbäck vite hvilke motstandere Norge får i det nye påfunnet «Nations League», der Europas 55 fotballnasjoner deles inn fire ligaer. Norge vil være i League C (nivå 3) der 15 nasjoner får plass.

Gruppevinner til EM

Disse 15 nasjonene deles inn i fire puljer som spiller serie hjemme og borte i høst.

Det blir to kamper i september, oktober og november.

Vinner av disse puljene går så til et eget sluttspill i mars 2020 der vinneren får plass i EM-sluttspillet sommeren 2020.

Noen vil kalle det kjøkkkenveien til EM, ettersom nasjonene i League C og D normalt sjelden kvalifiserer seg til sluttspill.

Også gammeldags kvalik

– Men: Det er viktig å understreke at den opprinnelige EM-kvalifiseringen også går sin gang og Norge vil aller helst kvalifisere seg gjennom den, sa toppfotballsjef Nils Johan Semb da han presenterte opplegget for mediene.

Den kvalifiseringen spilles ikke før i 2019 og trekningen av de puljene skjer ikke før i desember i år.

EM med 24 nasjoner

EM-sluttspillet i 2020 blir spesielt ettersom det er spredd over hele Europa med spillesteder i 13 byer i 13 land. Semfinale og finale går på Wembley i London.

24 lag skal til EM-sluttspillet. 20 kommer fra den ordinære kvalifiseringen, mens de fire resterende kommer fra hver av de fire nivåene i Nations League.

Plasseringen av de forskjellige landene i de fire nivåeen er bestemt på bakgrunn av UEFAs rankingsystemer.

Mindre eksperimenter

– Hva er fordelen med dette opplegget, Lars Lagerbäck?

– På sett og vis erstatter dette privatkampene, det vil si at alle kamper blir tellende. Det er positivt. På den andre siden minker det kanskje muligheten til å eksperimentere like mye som vi kan til nå, sier han.

Det betyr at Norges siste privatkamper uten annen hensikt enn å teste spillere og formasjoner, spilles i vår.

League A og B vil bestå av tolv land i hver divisjon. League C, der Norge er med, vil bestå av 15 land. League D vil bestå av 16 land.

Hvis gruppevinneren i Nations League allerede har kvalifisert seg via den ordinære kvalifiseringen vil de beste toerne få sjansen til å ta «kjøkkenveien».

– Fattbart?

– Jeg har presentert det for spillerne. De har i hvert fall skjønt det, sier Semb.

Mer fra Dagsavisen