Nyheter

Kjetil Martinsen vil finne igjen gleden med ishockey på Manglerud

Kjetil Martinsen er klar for sin tredje periode i Manglerud Star. To seriegull rikere ønsker han nå å finne igjen smilet på isen.

I sommer ble Kjetil Martinsen (26) klar for sin tredje periode i Manglerud Star. I en klubb med mange egne produkter, og lokale helter, er det paradoksalt nok en VIF-gutt som kanskje er den største blant supporterne på Manglerud.

– Det er moro å være med gutta igjen. Når det ikke ble Storhamar var det ikke noe å lure på egentlig. Jeg ville bare til Oslo, og da ble det MS da, sier Martinsen til Dagsavisen.

Han kom til MS på lån i 2012/13, da spilte klubben i førstedivisjon. Året etter signerte MS han permanent, og han var med å spille MS til toppen av divisjonen med 58 målpoeng på 31 kamper. Men da opprykket glapp i kvaliken, forsvant Martinsen til Lillehammer.

Men så ble Manglerud Star tilbudt plass i eliteserien etter at Tønsberg og Rosenborg gikk konkurs, og Martinsen ble plutselig rival. Til tross for dette stilte han opp på Manglerud Star-supporternes julebord, og spilte sammen med dem. Mot A-laget.

– Stemmer det. Det var moro, ler Martinsen da Dagsavisen frisker opp minnet hans.

Les også: Ahlholm har lagt VIF bak seg, trener med MS (DA+)

Dro videre - igjen

Året etter var han tilbake i Oslo og Manglerud Star.

Han gjorde seg bemerket med sin slepne teknikk, og scoret et par mål fra aller øverste hylle, og var en svært sentral brikke i to suksessrike sesonger for MS, og storlagene fikk øynene opp for løperen.

Stavanger Oilers hentet han på tampen av den andre sesongen, og han ble seriemester med rogalendingene. Derfra gikk ferden videre til Storhamar. To sesonger der ga han et seriemesterskap til, men lite spilletid.

– Det var egentlig jævla kjipt at det ble som det ble. Storhamar var veldig på da jeg spilte i Stavanger, og ville ha meg i en første- eller andrerekke, og kanskje spille litt power (overtallsspill). Det var derfor jeg dro dit, sier Martinsen.

Les også: Ny svenske klar for MS (DA+)

Manglende tillit

Men historien ble en ganske annen.

– Jeg spilte jo nesten ikke den første sesongen min der oppe, sier han og peker på hvor viktig tillit faktisk er.

– Når du har tillit, og spiller i en første- eller andrerekke, kan du gjøre mer feil. Det blir automatisk sånn, for da spiller du mye mer, og mer inni matchen. Sånn er det med meg også. Jeg gjør feil jeg òg, selv om det ser bra og flott ut mange ganger, så gjør jeg feil. Men det blir kanskje ikke lagt merke til å samme grad da. Men hvis jeg spiller i en fjerderekke, og spiller fire bytt, og gjør to feil så blir det slått mye hardere ned på, forklarer Martinsen.

– Ja, for da blir halvparten av involveringene dårlige?

– Ja, riktig. Og da mister man tryggheten, og selvtilliten man trenger for å spille på den måten jeg ønsker å spille. Jeg fikk beskjed flere ganger av treneren (Fredrik Söderström) om at han ser kvalitetene mine, men det er liksom ikke bare å skru på en bryter og trylle fram det når du ikke er inni matchen, svarer han.

Hadde han fått tilliten på Hamar, tror han selv at ting kunne sett ganske annerledes ut.

– Jeg spilte med Dokken på fjerderekka, og han er en fantastisk hockeyspiller. Hadde jeg fått spilt i førsterekka med han så hadde vi sikkert gjort det dritbra. Jeg hadde klokkertro på det. Og vi snakka om det flere ganger, at om vi hadde spilt mye mer så er det muligheter for at vi kunne gjort det like bra.

Han bruker Hampus Gustafsson, som spilte i Storhamar samtidig, som eksempel.

– Når du ser en spiller som han sitte på tribunen skjønner du at det er langt opp for deg selv. Så ser du han drar til Stjernen, og gjør akkurat hva han vil, og så går han til Asker og gjør akkurat hva han vil, og så vinner'n (NM-gull) der. Det er tillit, det har så mye å si. At du blir stolt på, og gitt den tilliten. Jeg skal ikke sette meg i den situasjonen som han var i. Han er en mye bedre spiller. Mye mer komplett. Men ting kunne sett annerledes ut om man hadde fått den tiliten av en trener. Det var helt fraværende for meg i Storhamar. Det er jo litt kjipt da, men sånn er det. Og det er en stor grunn til at jeg kommer tilbake igjen.

– Også har du en spiller som Larrivee for eksempel; han er gud der oppe. Det er ikke bare å sette ut han, legger han til.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Vil vise seg fram

Han gleder seg til å bevise at disse ordene faktisk holder stand kommende sesong, og sender et lite stikk nordover til Hamar.

– Det lever en liten faen inni meg som skal vise finger’n til et par folk. I hvert fall én fyr, som ikke er her i Norge lenger, sier Martinsen med et lurt smil.

Men på Manglerud er Martinsen kongen, og det er her han ønsker å finne tilbake til sitt gamle jeg. Den hockeyspilleren som begeistrer og leker. Han er ikke redd for at han har mista noe av magien etter to sesonger i en litt annen rolle.

– Jeg er faktisk ikke stressa i det hele tatt, jeg har et ganske avslappa forhold til det. Jeg veit jo hvordan det er her, så jeg gleder meg bare til å starte. Jeg har ikke lyst til å spille de treningskampene egentlig, jeg vil bare starte rett på serien, sier Martinsen.

– Det er derfor jeg kommer tilbake. Fordi jeg har lyst til å spille hockey, og finne den gleden, moroa og lekenheten igjen, legger han til.

Heller pub enn marsvin

Han fremhever også garderobekulturen i Manglerud Star, og legger ikke skjul på at han gleder seg til praten bak lukkede dører i drabantbyen.

– Jeg har alltid skrytt mye av kulturen og garderobekulturen som er i MS, og den gutta-gjengen som er her. Det er klart det var jævlig bra oppå Hamar der, med garderobekulturen og sånn, men det er litt høyere gjennomsnittsalder der. De fleste har familie, og det blir ikke helt det samme. Folk skal jo hjem til bikkjer, og hamster, og marsvin, og koner, ler Martinsen.

– Du vil heller på puben?

– Ja, ja, det blir litt annerledes. Det er to forskjellige verdener, spøker han.

Sikter høyt

Men om du nå tror at Martinsen har kommet tilbake for å nyte godt av Oslos mange vannhull tar du nok feil. For i vårt møte med 26-åringen virker det klart at han har store ambisjoner. Både for seg selv, og klubben.

– Jeg er jo blant de eldste på laget nå, det er meg og «tryggen» (Mathias Trygg), men han er jo mye eldre enn meg da, ler Martinsen og fortsetter:

– Så det blir moro det. Får jo kanskje en litt annen rolle i garderoben. Forrige gang jeg var her var det mange som var eldre enn meg, og som tok den rollen. Nå er det kanskje jeg som må lære bort litt. Blir litt rart det og, innrømmer han.

– Kanskje du kan lære dem hvordan man vinner hockeykamper, for det har du i hvert fall fått god erfaring med?

– Ja, det kan jeg, ler Martinsen før han skyter kjapt inn:

– Vinne gull kanskje og? Det hadde vært moro, sier han med et stort glis.

– Sluttspill er vel målet for sesongen, eller?

–Ja, men dit kommer vi. Vi skal til sluttspillet, smeller det direkte fra Martinsen.

Han virker ikke i tvil om at MS kommer til å nå sluttspillet. Han vil sikte høyere enn som så. Mye høyere.

– Vi må prøve å komme oss så høyt opp på tabellen som mulig, sånn at man kanskje får en bedre motstander i kvartfinalen. Blir du nummer sju eller åtte møter du Storhamar eller Stavanger, og det er tøft. La oss si at vi klarer å kare oss til en, la oss si sjetteplass da. Og så håpe om å bite godt fra seg i en kvartfinale. Det er jo et litt hårete mål, men det hadde vært moro da.

Mer fra Dagsavisen