Usain Bolt kjemper konstant mot seg selv. Som i Roma i kveld. FOTO: ALESSANDRO BIANCHI/NTB SCANPIX

Kjemper mot seg selv

Verden venter på Usain Bolts eksplosjon. Det gjør han selv også. Om ei uke er han på Bislett.

Men først skal han av gårde i Diamond League-stevnet i Roma i kveld, en bane som regnes som rask og der Usain Bolt kan bekrefte at han fortsatt er verdens raskeste menneske. Men som han sa da han lot seg avbilde foran reklameplakaten av seg selv i Roma i går:

- Jeg er klar over presset jeg legger på meg selv. Men det er det som skjer under OL i London som setter karakter på denne sesongen, sier han.

 

Svakest på tre år

Fredag løp han i Ostrava i Tsjekkia og «sjokkerte» ekspertisen ved å bruke mer enn ti sekunder på 100 meteren. I kveld og på Bislett forventer han noe helt annet.

- Asafa (Powell) har bevist tidligere at denne banen er rask, han har løpt på 9,7-tallet to ganger på denne banen, sier Bolt som innrømmer at han ikke har løpt dårligere enn han gjorde i Ostrava på tre år.

Det betyr ikke at han er ute av form. Men han sliter med startteknikken.

 

Best i London

I OL i Beijing for fire år siden satte han verdensrekorder både på 100 og 200 meter. Han har ubeskjedent sagt at det er målet også i London.

Men da må han snart vise for seg selv at han har nivået inne.

- Jeg løp på 9,8 i Kingston for litt siden, men det er små marginer i denne sporten også, sier han.

Verdensrekorden til Bolt er på 9.58.

Etter løpene i Roma og Oslo venter OL-uttaking i Jamaica. Og så begynner finpussen mot London.

- Topprestasjoner krever god søvn og godt kosthold. Ifølge treneren min, Glen Mills, kan det ha vært medvirkende til variasjonen så langt, sier han.

 

Bare en norsk løper

Årets Bislett-stevne arrangeres for første gang på lenge på en torsdag (i neste uke) og stevnet er så godt som utsolgt. Grunnen heter hovedsakelig Usain Bolt.

Også i Roma i kveld blir han høydepunktet. Han er friidrettens store og eneveldige stjerne.

Norske høydepunkter i kveld blir det få av. Ingvill Måkestad Bovim er eneste norske deltaker. Hun sesongdebuterer på 1.500 meter, distansen hun satser på til OL. Også Christina Vukicevic ønsket å delta, men fikk ikke plass i feltet på 100 meter hekk.

reidar.sollie@dagsavisen.no

NRK2 i kveld kl. 20.00