Kjelsås ned fra tabelltoppen. Men bare på målforskjell

(Kjelsås - Fram Larvik 1-1). Kjelsås er fortsatt ubeseiret, men søndag var det nær på tap.

Av Mathias Eftedal

GREFSEN STADION (Dagsavisen): Det så lenge ut til at ubeseirede Kjelsås skulle gå på sitt første serietap for sesongen i et øsende regnvær, men med et sjeldent mål for venstreback Ola Bjørnland og rødt kort for munnbruk til Fram Larviks keeper rett før slutt, kunne hjemmelaget fort endt opp med alle  poengene.

Uavgjort i nok et toppoppgjør var ikke trener Eivind Kampen veldig fornøyd med, men han måtte skryte av motstander Fram Larvik som gjorde det vanskelig for Kjelsås.

- Vi møter et veldig godt fotballag. Jeg synes de er gode og gir oss mye å tenke på og er vanskelige å bryte ned. En jevn og vanskelig kamp, sier Kampen om oppgjøret som endte opp med å bli veldig innholdsrikt mot slutten.

Tam åpning

Det var likevel lite som skjedde i åpningen av kampen, med to lag med stor respekt for hverandre. Fram Larvik startet med høyt tempo og høyt press, som gjorde at Kjelsås hadde mer enn nok med å forsvare seg.

Det klarte de fint med den alltid solide Jesper Taaje i midtforsvaret og det ble lite sjanser de første 30 minuttene. Et lite rop om straffespark fra bortelagets senegalesiske spiss Mame Mor Ndiaye var egentlig alt som skjedde.

Kjelsås kom seg mer med etterhvert og da kom også sjansene, til begge lag. Først klemte Kaptein Magnus Aasarød til fra drøye 20 meter, men ballen suste ut til høyre forbi Fram Larviks danske målvakt. Bortelagets Sindre Osestad fikk enda bedre treff et par minutter senere, men selv om halvvolleyen var knallhard og på mål ble det likevel en grei redning for Erik Sivertsen i Kjelsås-buret.

Kjelsås kom til flere sjanser rett før pause og første omgangs beste mulighet ble forspilt da et langt touch fra Akinbola Akinyemi gikk helt inn til keeper. Den raske og høyreiste spissen kjempet seg forbi forsvarerne til Fram, som plaget Akinyemi nok til at han mistet konsentrasjonen, men ikke nok til å framprovosere et kort.

Enda et langskudd fra bortelaget som strøk stolpen ble omgangens siste sjanse, men det skulle bli mye mer action i andre omgang.

Åpen himmel og andre omgang

Nesten akkurat i det dommer blåste i gang etter pause, åpnet himmelen seg. Det var meldt litt regn før kampen, men det skulle begynne å pøse ned gjennom store deler av andre omgang.

Grepet Kjelsås festet mot slutten av første omgang glapp i det sleipe været. Med høyreback Sturla Ottesen borte på G-18 landslagsoppdrag skapte Fram Larvik mye på sin venstreside og der kom også dagens første mål fra. Et presist innlegg fra Fredrik Kristensen Dahl ble møtt av Mame Ndiaye, som etter et lurt løp hadde null problemer med å stange ballen inn bak en god Erik Sivertsen.

Kjelsås fikk kjørt seg litt og så litt halvslappe ut på baklengsmålet i følge trener Eivind Kampen. Men da det begynte å se mørkt ut for Kjelsås, både på banen og i skyene, tok Ola Bjørnland ansvar.

Venstrebacken forserte oppover i banen i kjent stil, men det som kom i etterkant var ikke et kjent syn. Den våte matta og en tung keeper i klissvåt drakt innbød til langskudd og Bjørnland takket ikke nei til en sjelden mulighet og klinte ballen i nettet.

- Veldig flott mål i dag igjen, hva sier du om det fra backen, var det forventet?

- Nei, absolutt ikke! Jeg kan ikke huske at han har scoret på trening en gang, så det var herlig, sier Kampen, som skrøt av sin uvanlige målscorer.

- Han er i god form, så sånn sett synes jeg det er morro at han får krona det med en scoring når vi trengte det. Vi stanga og stanga og kampen skreik litt etter mer ting fra distanse og flere innlegg og sånt, så det er hyggelig at han trekker den opp av hatten.

Keeperne i fokus på godt og vondt

Det ble ingen matchvinnerscoring for noen av lagene, men matchvinnerredninger var det nok av. Først måtte Kjelsås’ sisteskanse Erik Sivertsen i aksjon, like etter utligningen. Ndiaye kom seg gjennom forsvaret og klemte til fra kort hold, men med et tigersprang klarte Sivertsen å holde ballen ute. En fantastisk redning som medførte bestemannspris for Kjelsås’ solide målvakt.

Keeper i andre enden reddet en 100% sjanse da Kjelsås kom seg gjennom ti minutter senere, men det er ikke det han kommer til å huskes for på Oslos tak.

Målet fra Ola Bjørnland var sjeldent, men rødt kort til keeper for munnbruk er det heller ikke vanlig å se. Det skal sies at dommer Robert Eggen hadde dømt mye i favør Kjelsås til stor frustrasjon hos Fram, men det var vanskelig å se hva som fikk lagets danske keeper til å tenne på alle plugger.

Etter en farlig corner for Kjelsås, som nesten endte i mål for Jesper Taaje, gikk ballen ut over mållinja til utspark. Det var tydeligvis noe som må ha skjedd inne i feltet, for keeper Kenneth Nielsen var forbanna på dommer da det ble stopp i spillet. Gult kort for munnbruk hjalp i alle fall ikke, for da ble det enda mer høylytt klaging. Det er uvisst nøyaktig hva han sa, men det var i alle fall nok til at dommer fant fram det røde kortet i baklomma og plutselig var målet tomt og bortelaget måtte klare seg med ti mann resten av kampen.

Reservekeeper Erik Tallaksen ble byttet inn og Kjelsås kunne presse på for vinnermålet med en mann mer. Det nærmeste de kom var på nok en corner, men Tallaksen fikk unna både den og resten av sjansene i det pøsende regnværet.

1-1 i en jevnspilt i vårsesongens siste hjemmekamp var forsåvidt fair og Kjelsås står fortsatt ubeseiret på 2. plass bak den nye tabelledern Åsane.

- Vi må prøve å holde koken oppe. Disse bortekampene på en øy på vestlandet og oppi nord-Norge på en ny øy, det blir ikke enkelt, så da vi må være voksne og påskrudde, sier Kampen avslutningsvis etter de mange toppoppgjørene på Oslos tak.

2. divisjon, avdeling 2 søndag:

Kjelsås – Fram Larvik 1-1 (0-0)

Grefsen Stadion: 267 tilskuere.

Mål: 0-1 Mame Mor Ndiaye (58), 1-1 Ola Bjørnland (71).

Dommer: Robert Eggen (Trønder-Lyn IL)

Gule kort: Ole Breistøl, Mame Mor Ndiaye, Sindre Lie, Phillip Sandvik Aukland, Fram Larvik.

Røde kort: Kenneth Nielsen (To gule), Fram Larvik.

Helgens serierunde: Lørdag: Senja – Bærum 1-1, Mjølner – Florø 0-1, Åsane – Oppsal 5-0

Søndag: Kjelsås – Fram Larvik 1-1, Elverum – Grorud 1-2

Mandag:Odd 2 – Sotra, Asker - Alta