KFUM overbeviste igjen, er med i tetkampen

(KFUM Oslo - Notodden 4-1). KFUM kom under på hjemmebane, men snudde og kontrollerte kampen totalt. Laget er bare to poeng bak direkte opprykksplass.

Av Mathias Eftedal

KFUM ARENA (Dagsavisen): Dermed tok laget sin tredje seier på rad og slikt git utslag i en liga der alle kampene er jevne og resultatene spriker i alle retninger.

KFUM representerer stabiliten. Selv uten en syk Lars Olden Larsen klarte de igjen å skape et tosifret antall målsjanser.

- I dag spiller vi variert og det er fint å se. Vi tar kontringer, vi slår inn bak, vi benytter ball, bruker ball, søker åpninger og har en veldig bra gjennomført kamp, var dommen fra trener Jørgen Isnes etter kampen.

Dandy forsvarsspill og frisparkperle

De fikk seg likevel en kalddusj tidlig. Ikke fra duskregnet eller vannsprederne som sprutet på enkelte av spillerne før kampen, men ved 0-1 i fleisen etter slurv i forsvaret. Da klokken bikket 32 minutter ga forsvaret til Kåffa bort ballen igjen og et innlegg fra Notoddens Abubakar Ibrahim ble ekspedert i mål av Martin Brekke på bakre stolpe.

- Vi må slutte å se så dandy ut bak der, sier Isnes til Dagsavisen, men det skulle vise seg å bli den eneste blemmen for de røde og hvite denne kvelden.

For motsvar og 1-1 kom kun to minutter senere. Notodden var uten innleide Christian Borchgrevink fra Vålerenga, som ikke er hjemme fra U-20 landslagsopphold ennå og det var på hans vante høyreside at KFUM kom seg gjennom gang på gang. Venstreback Dadi Dodou Gaye kom seg til dødlinja og slo inn til Fisnik Kastrati alene på to meter. Umulig for Kastrati å bomme og utligningen var et faktum.

Dagens dommer Steinar Hauge – lillebror til tidligere toppdommer Terje Hauge – kunne fort ha blåst frispark til Notodden rett i forkant av scoringen til lillebror Kastrati, men lot spillet gå til store protester hos bortelaget fra Telemark.

Litt protester ble det også åtte minutter senere, da KFUM fikk frispark fra drøyt 30 meter. Olav Øby fikk sjansen i fraværet av Robin Rasch og viste seg tilliten verdig da han sto for dagens prestasjon med et knallhardt og skrudd skudd i mål forbi keeper.

- Han har en fantastisk frisparkfot, det visste vi jo. Den satt klistra den, så det er deilig å se. Han er en av de som står igjen han også, sammen med Lars Olden Larsen og Robin. De står og øver og det ser du en konsekvens av idag, påpeker Isnes.

Hammer med skånsomme pasninger

Ledermålet rett før pause kom veldig beleilig for KFUM, som hadde stålkontroll resten av matchen. Notodden var fortsatt defensive og satset på kontringer og det ga god tid for Kåffa å prøve å brodere seg gjennom og pynte på resultatet.

Det var kanskje litt dandy forsvarsspill før pause, men midtstopper Jørgen Hammer viste at det kan betale seg også, med 2 målgivende pasninger på 3 og 4-1.

Det første var av det litt heldige slaget, hvor en lang ball fra Hammer fra egen backrekke stusset litt ubehagelig for Notodden i det våte gresset. Deres engelske stopper Michael Ledger feilberegnet og stussen som var ment å sikre ballen tilbake til keeper gikk over han og da ble det enkelt for en aktiv Moses Mawa å få sitt sjuende mål for sesongen.

Hammers andre assist til 4-1 var av den mer følsomme sorten. Midtstoppern hadde kommet seg fram til midtbaneleddet og lobbet ballen over et forsvar som ikke var helt på linje. Bak dem stakk Kristian Brix som tok ned ballen og skjøt hardt nok til at keeper ikke klarte å parere vekk ballen som gikk nesten rett på han.

En velfortjent første scoring i KFUM-drakt for Brix, som til tider brilijerte med og parkerte høyreback Even Parkstad og de andre forsvarerne til Notodden.

Landslagspause før «årets kuleste kamp»

Resten av kampen ble en transportetappe for KFUM som nok en gang strålte på banen selv i regnværet på Ekeberg. Med en tredjedel av sesongen spilt, tar de landslagspause som nummer tre i 1. divisjon med 19 poeng og flest mål i hele divisjonen med 21 mål etter ti kamper. Lagets toppscorer Lars Olden Larsen har vært syk denne uka og var ikke med i dag, men reiser mandag til U-21 landslagssamling.

- Jeg skulle gjerne sett at vi fikk spilt videre, de pausene er jeg ikke så glad i, sier Isnes, som er ivrig etter å fortsette den gode trenden lagets hans er inne i.

Selv med festfotball og fem poengs forsprang på kvalikkplassen har ikke ambisjonene endret seg fra før sesongen.

- Ambisjonene er å holde plassen i 1. divisjon sånn at vi kan bygge videre på det vi har starta på. Vi veit at det kommer perioder som ikke er lik den vi er i nå, og så gjelder det bare å eliminere hvor lang den tøffe perioden blir, sier en strålende fornøyd, men nøktern Isnes.

Det andre Oslo-laget i 1. divisjon, Skeid, er inne i en tøff periode og de er også KFUMs motstander i neste runde på Intility Arena.

- Det er viktig for oss de oppgjørene der. Det er den kuleste kampen i året det, når KFUM møter Skeid, i alle fall for oss, sier Isnes, som gir spillerne fri på fredag, lørdag og søndag før de tar fatt på oppkjøringen til den kampen.

Oslo-rivalene er godt kjent med hverandre fra 2. divisjon tidligere og da blir det ofte hett både på og utenfor banen, slik som i fjor da Isnes og Skeid trener Tom Nordlie kom i tottene på hverandre.

- Det er sånn det er, det skal koke litt i disse matcha også, jeg synes det blir kjedelig hvis vi begge to skal sitte på benken og ikke si noe.

- Dere har lagt det bak dere, det med Nordlie?

- Ja ja ja, selvfølgelig, selvfølgelig. Sånn er det jo litt både som spiller og som trener. Adrenalinet er heit, så da kommer det noen hendelser innimellom som ikke trenger å være der, men det lever vi godt med, svarer Isnes.

Han kan også legge bak seg en fantastisk helg, ikke bare med 4-1 til KFUM, men også et Champions League trofé for hans trenerforbilde Jurgen Klopp og favorittlaget Liverpool.

KFUM Oslo – Notodden 4-1 (2-1)

KFUM Arena: 703 tilskuere.

Mål: 0-1 Martin Brekke (32), 1-1 Fisnik Kastrati (34), 2-1 Olav Øby (42), 3-1 Moses Mawa (64), 4-1 Kristian Brix (73).

Dommer: Steinar Hauge, Bjarg.

Gult kort: Even Johansen, Morten Renå Olsen, Notodden.

1. divisjon fotball menn søndag, 10. runde:

HamKam – Jerv 2-2, KFUM Oslo – Notodden 4-1, Nest-Sotra – Strømmen 1-1, Raufoss – Tromsdalen 6-4, Start – Skeid 2-0, Aalesund – Ull/Kisa 1-0, Sandefjord – Sogndal 0-3.

Spilt lørdag: Sandnes Ulf – Kongsvinger 1-2.