KFUM i kvalik-drama etter sjette på rad uten seier

(Start - KFUM Oslo 0-0). For sjette kamp på rad gikk Oslo-laget av banen uten seier. Det som for noen uker siden så ut til å være stjerneklar kvalik-plass, har utviklet seg til en skikkelig thriller.

Av Per Erik Moen

KRISTIANSAND (Dagsavisen): – Jeg syns vi er i en fantastisk situasjon. Spenningen lever helt inn. Nå håper jeg inderlig vi kan få god støtte i de to siste hjemmekampene, sier en oppglødd trener Jørgen Isnes i pressesonen rett etter kampslutt på Sparebanken Sør Arena.
Så får han beskjed om at Skeid rotet det til og tapte sin kamp på overtid, og styrer mot nedrykk.
– Nei, nei, sier Isnes når vi forteller ham det. Isnes har lang fartstid i Torshov-klubben.
-Det var trist å høre, men la oss snakke om oss, fortsetter han.

Start hører hjemme i toppen
– Dere spilte en sterk 1. omgang, fortsetter vi.
– Ja, det var akkurat som jeg sa til deg før kampstart. Vi skulle gå høyt ut og sette dem under press, ta kommandoen. Og det klarte vi, sier Jørgen Isnes, godt fornøyd med gjennomføringen og med resultatet.
– Start hører til i eliteserien. Med et så praktfullt stadion, historikken, og forutsetningene. Vi rykket opp før denne sesongen. Men nå er vi her vi er, og nå skal vi kjempe oss til kvalik-kamper.

Sortevik-sjanse
KFUM startet friskest, og hadde ballen på vertenes banehalvdel de første to minuttene. Etter det produserte begge lag noen halvsjanser, før den første virkelig store kom etter drøye ti minutter.
KFUMs kaptein Stian Sortevik mottok ballen ved 16-meteren. Stian har fotballøyne både foran og bak i hodet, og enset kjapt at han var nokså alene der han sto. Han fikk tid og rom, og siktet, men traff ballen feil, så den havnet på tribunen. Tekniske Stian setter ballen i ett av hjørnene 19 av 20 ganger i slike situasjoner
Da vi snakket med trener Jørgen Isnes før kampen, fortalte han at laget dro ned til Sørlandet lørdag, hadde et flott døgn på hotell, og en fin økt på Starts hjemmebane lørdag ettermiddag.
Oppladingen var perfekt.

Skadet Fredheim Holm
– Vi skal gå ut med et offensivt og nokså høyt press, og håper å ta litt luven fra dem, sa Isnes til Dagsavisen før matchen.
Det funket godt innledningsvis.
For de som lurer på laguttaket, gjengir vi også trener Isnes' oppdatering til oss før kampstart:
– David Tavakoli har vært småsjuk, og samtidig slitt med en sår ankel. Derfor starter han på benken. Daniel Fredheim Holm fikk en vridning i kneet på fredagstreninga, og står over.
Om spillere tilbake i laget, sa Isnes:
 – Jeg er glad for at Robin Rasch er tilbake i start-oppstillingen, likeså Tore Andrè Sørås og Kristan Brix. Sistnevnte har vært ute i fire uker.

Klare sjanser
Tilbake til 1. omgang. KFUM var det førende laget. Hadde mye ball, var gode i å være spillbare, skapte rom og manglet i grunn bare den forløsende scoringen. Sjanser var det etterhvert nok av.
Noen av dem:
*16 minutter: Lars Olden Larsen er inne i feltet og mottar ballen. Propellen skyter i keeper, og tar selv hånd om returen. Den klarer han å sende opp i 10. etasje bak mål.
*26 minutter: Tobias Collett fyrer av en kanonkule fra drøye 20 meters hold. Keeper ser ballen hele veien, den går rett mot ham, men farten på lærkula er så drøy at den går via sisteskansen og pang i stolpen og ut.
*39 minutter: Olden Larsen får en sprettball inne i feltet, og treffer fint, men Starts keeper Jonas Deumeland står godt plassert og snapper ballen.
Etter dette hadde begge lag noen nesten-muligheter, men det ebbet ut i 0-0 til pause.
"Kåffa" var klart best i denne omgangen.

Sceneskifte
Hadde KFUM ballen og føringen innledningsvis i den første omgangen, så var rollen snudd etter hvilen. Start kom ut i hundre og hadde et massivt trykk inne i gjestenes straffefelt i nesten ett minutt. Skudd ble blokkert av offervillige KFUM-spillere, og de red det hele av.
Men Starts dominans vedvarte, dog ikke med et så massivt trykk inne i feltet. Corner ble corner, som ble corner. De helt store sjansene ble derimot ikke KFUMs keeper Knut Andrè Skjærstein satt på. Foreløpig.
Etter en halvtime skapte derimot KFUM en brukbar mulighet. En corner havnet hos Olden Larsen, som fyrte av noe som ble en styreball til Tore Andrè Sørås, bak en rekke Startforsvarere sto derimot keeper og fanget ballen.
Spillet jevnet seg ut etter Start-dominansen innledningsvis i omgangen.
Start kjemper om direkte opprykk, KFUM om å berge kvalik-plassen. Begge lag så ut til å få mer og mer i tankene at et tap for all del måtte unngås.

Hammer sto fram
Erfarne Jørgen Hammer sto mer og mer fram som lederen i den bakre fireren, og rensket opp og meiet baller ut.
Etter 76 minutter var det klart for et dobbeltbytte for gjestene. David Tavakoli og Yannis Moula kom inn for Basit Agouda og Kristian Brix.
Etter 80 minutter fikk Start en kjempesjanse da Kasper Holmboe Skaanes kom alene mot keeper fra skrått hold. Skuddet hadde retning hjørnet, men KFUMs sisteskanse Skjærstein sørget for fortsatt 0-0 med en glimrende fotparade.
Robin Rasch fyrte av et frispark fra 25 meter med retning hjørnet, men keeper var fint nede og avverget nettkjenning. Da var det spilt i 83 minutter, og nå var det gjestene som festet et grep om hendelsene.
Det hele ebbet ut i 0-0, og på vei ned mot presse-sonen hørte vi de mange gamlegutta, de som til sammen har sett en million Start-kamper, si;
– Dette er det klart beste laget vi har sett her mot Start denne sesongen.
KFUM har disse tre kampene igjen å spille:
Kongsvinger hjemme, Strømmen borte og Sogndal hjemme.
Ser man på tabellen, så ser man hvorfor ordet thriller-avslutning så ofte ble brukt på stadion denne oktoberkvelden i Kristiansand.

1. divisjon menn søndag, 27 runde:

Start – KFUM Oslo 0-0 (0-0)

Sparebanlk Sør Arena: 4972 tilskuere.

Gult kort: Afeez Aremu, Eirik Wichne, Isaac Twum, Start.

Øvrige resultater:
Nest-Sotra – Sandnes Ulf 3-0, Strømmen – Raufoss 2-1, Sandefjord – Notodden 3-0, Skeid – Ull/Kisa 1-2, Sogndal – Jerv 4-0, Tromsdalen – Aalesund 0-1.

Spilt lørdag: Kongsvinger – HamKam 2-1.