Asbel Kiprop (t.h.) og Elijah Manangoi fra Kenya jubler sammen etter søndagens 1500 meter. Ingen nordmann i feltet. FOTO: LUCY NICHOLSON/NTB SCANIPIX

Kenya tok 1500-meteren

Asbel Kiprop fra Kenya ble verdensmester på 1500 meter for tredje gang på rad etter en forrykende avslutning i søndagens finale. Her er det som skjedde på VMs siste dag.

Av Sjur Natvig

Kiprop, som også vant OL-gull på distansen i 2008, løp inn til vinnertiden 3.34,40 etter å ha parkert konkurrentene på de siste meterne. Lagkameraten Elija Manangoi tok sølvet, slått med 23 hundredeler.

– Jeg er veldig stolt av meg selv, og over å ha blitt medlem av den eksklusive klubben for utøvere med tre VM-gull, sa Kiprop.

Hans seier på VMs siste dag sørget for at Kenya før første gang endte øverst på medaljestatistikken i friidretts-VM. Sju gull, seks sølv og tre bronse holdt til hårfin seier foran Jamaica (7-2-3) og USA (6-6-6).

Abdalaati Iguider fra Marokko slo OL-mester Taoufik Makhloufi fra Algerie i spurten om bronsemedaljen.

Finalen gikk uten Norges fremste VM-håp Henrik Ingebrigtsen, som var uheldig og ble tråkket ned i forsøksheatet tidligere i uken.

5000 meter

Almaz Ayana ble overlegen verdensmester på 5000 meter i Beijing søndag. To etiopiske lagvenninner fulgte på de nærmeste plassene.

Genzebe Dibaba jaktet sitt annet gull i mesterskapet etter seieren på 1500 meter, men hun hadde ikke noe svar da 23-årige Ayana sprengte feltet med voldsomt tempo på de siste rundene. Ayana løp i ensom majestet inn til seier på ny mesterskapsrekord 14.26,83. Dibabas søster Tirunesh hadde den gamle, satt i 2005.

Dibaba måtte se seg slått også av Sebere Teferi, som spurtet inn til 2.-plass med 14.44,07. Sju hundredeler skilte mellom sølv og bronse.

– Jeg følte at jeg måtte vinne gullet. Det var et hardt løp, men det var stort for landet vårt at vi fikk gull, sølv og bronse, sa Ayana.

Dibaba sa at hun har fått problemer med en belastningsskade i hælen etter seieren på 1500 meter.

– Jeg har hatt veldig mange løp i det siste, og skaden har meldt seg igjen. Det gjør veldig vondt. Løpet ble vanskelig på grunn av skaden, sa hun.

– Men landet mitt fikk tre medaljer, så jeg må være fornøyd likevel.

Bak de tre etiopierne fulgte fire kenyanere som perler på en snor fra 4.- til 7.-plass.

Dibaba håpet å bli første kvinne som har vunnet både 1500 og 5000 meter i VM eller OL. I herreklassen har det skjedd tre ganger.

Vant spydgull i siste kast

Publikum i Fugleredet var klare for å feire Lyu Huihui som verdensmester i spyd, men i konkurransens siste kast sikret tyske Kathrina Molitor gullet.

Lyu tok til enorm jubel ledelsen med ny asiarekord 66,13 i finalens nest siste runde. Da Molitor gjorde seg klar til å levere finalens aller siste kast, gjorde publikum seg klar til å hylle hjemmefavoritten.

Til enorm skuffelse for tilskuerne kastet Molitor spydet hele 67,69 meter og kunne juble for sin største triumf i karrieren. Det var Tysklands annen triumf i Beijing-VM, etter at kulestøteren Christina Schwanitz ble mester på åpningsdagen.

Lyu gråt av skuffelse selv om hun sto igjen med sølv, mens Sunette Viljoen fra Sør-Afrika tok bronsen med 65,79.

USA avsluttet med stafettgull

Stafettene i friidretts-VM var i ferd med å bli en dundrende amerikansk hodepine, men anført av LaShawn Merritt innfridde USA omsider i den aller siste øvelsen.

David Verburg, Tony McQuay, Bryshon Nellum og Merritt la konkurrentene bak seg på 4 x 400 meter menn og sikret dermed USAs sjette strake seier i øvelsen med 2.57,82. Seiersrekken startet i VM i Helsingfors i 2005.

Før det hadde Jamaica vunnet alle de tre stafettene i Fugleredet. Etter dobbeltseieren på 4 x 100 meter lørdag (etter at USA rotet bort ledelsen med en klønete veksling og ble diskvalifisert fra sølv i mennenes stafett), stormet øynasjonens kvinner inn til seier på 4 x 400 meter søndag.

Allyson Felix, som var ute etter sitt 10. VM-gull, så ut til å ha avgjort med en forrykende tredje etappe for USA. Hun stormet i ledelsen og ga Francena McCorory fem meters ledelse ut på siste etappe, men ankerkvinnen greide ikke å sto imot Novlene Williams-Mills.

Med en voldsom spurt stormet hun forbi McCorory på oppløpet og kom i mål til vinnertiden 3.19,13. USA var slått med 31 hundredels sekund.

I mennenes 4 x 400 meter, som var friidretts-VMs aller siste øvelse, var Jamaicas stafettmedgang oppbrukt, og laget endte utenfor seierspallen. Trinidad og Tobago tok sølvet 38 hundredeler bak USA.

Storbritannia tok bronse i kvinneklassen og greide det samme i mennenes stafett etter målfoto mot Jamaica, som fikk samme tid. (©NTB)