IOC-president Thomas Bach har fått full støtte for alle sine 40 forslag. FOTO: ERIC GAILLARD/NTB SCANPIX/REUTERS

Karate kan bli ny OL-gren

Norges Kampsportforbund håper på at karate kan bli OL-gren i 2020. Det er IOC-kongressen som nettopp er avsluttet i Monaco som åpner for dette.

Ett av de 40 reformforslagene som IOC-president Thomas Bach la fram på IOC-kongressen i Monaco, åpner for at en OL-arrangør selv kan sette en ny idrett på OL-programmet. Dette må riktignok godkjennes av IOC.

Nå øyner Norges Kamp­sportforbund muligheten for at karate kan komme på programmet allerede i 2020. Da arrangeres OL i Tokyo, og karate er en stor idrett i Japan.

- Hvis karate blir tatt opp vil dette bety enormt mye både for idretten og for forbundet, sier Trond Berg i Norges Kampsportforbund.

Forbundet satser sterkt på karate og har nå engasjert Wayne Otto fra England som eksperttrener. Han er sett på som den mest suksessfulle karateutøveren i verden med blant annet ni VM-gull. Nå sikter forbundet inn mot både EM- og VM-medaljer fra 2016.

 

Tak på øvelser

De som har kjempet for nye idretter på OL-programmet, fikk seg en aldri så liten opptur etter mandagens IOC-møte. Det åpnes for å tillate nye idretter på OL-programmet, og det blir ikke satt tak på antallet idretter. Derimot blir det satt et tak på antallet øvelser.

I framtidas OL skal det være tillatt med 310 øvelser. Dersom nye idretter og øvelser skal inn på programmet, må noen av de gamle idrettene kutte i sine øvelser.

Det som de fleste ser på som positivt, er at det ikke blir noen øvre grense på antallet idretter som kan få være med i OL. Det betyr at det blir åpninger for idretter som baseball, softball, squash og karate. Tilhengerne av disse idrettene, som har slitt med å komme inn på OL-programmet, jubler.

- Dette betyr at OL-programmet i framtida kommer til å bli mer fleksibelt. Det blir mer for enhver smak, mener IOC-medlem Franco Carraro.

 

10.500 deltakere

Det blir også satt et tak på antall deltakere i OL, og det vil bli liggende på 10.500. I og med at det også blir satt et tak på antallet øvelser, kommer ikke dette til å få stor praktisk betydning for framtidige OL-arrangementer eller -arrangører.

I London i 2012 var det 26 forskjellige idretter på programmet. I framtidige OL på sommerstid, kan det komme til å bli så mange som 30 forskjellige idretter, mener Carraro og flere andre IOC-medlemmer.

Allerede fra OL i Tokyo kommer de nye reformene til å kunne få sin virkning. De japanske arrangørene må ta stilling til hvilke idretter de vil ha på programmet innen tre år før OL starter.

Til OL i Rio om halvannet år er det klart at golf og rugby kommer inn som nye idretter, men andre nyheter blir det ikke i Brasil.

Det er også klart at deltakerantallet i vinter-OL ikke skal overstige 2.900, men det legges opp til at nye idretter kan få innpass også vinterstid, dersom det ikke går ut over antallet øvelser.

 

Afrika på banen

IOC-president Thomas Bach sier at en OL-søknad fra Afrika vil bli tatt imot på en god måte. Sørafrikanske Durban vurderer å søke sommer-OL allerede i 2024, og Bach sier at det er opp til afrikanerne selv å presentere en gjennomførbar søknad etter de nye reformene som er vedtatt av IOC.

- Det jeg kan si er at alt avhenger av Afrika og afrikanerne selv, sa Bach da han ble spurt om når Afrika kunne få sitt første OL.

Det åpnes også opp for et fellesnordisk samarbeid for å få OL. København i samarbeid med Göteborg eller Oslo nevnes.