Fotball

Kan spille ned i 5. divisjon

Spillselskapene er overrasket over kampfiksingssaken som ruller i Norge. NordicBet mener det er urealistisk at svensk mafia er involvert.

Selskapet med det nordiske navnet har sin lisens på Malta. Spilleobjektene plukkes fra hele verden. I Norge helt ned til 5. divisjonsnivå.

- Jeg er rimelig sikker på at dette kun er et øyeblikks ubetenksomhet hos en spiller. Jeg tror ikke på at noen bakmenn er involvert i denne saken, sier talsmann i NordicBet, Kim Rud Petersen, til Dagsavisen.

Spekulasjonene har vært mange etter at oppgjøret mellom Ull/Kisa og HamKam i Adeccoligaen måtte utsettes søndag. På flere nettaviser verserte det i går rykter om at svensk mafia var involvert, men verken Norsk Tipping eller NordicBet har sett spill som avviker fra normalen.

- Dette kom overraskende på oss. Vi har en grunnleggende tillit til at alle som driver med fotball har rene hensikter. Det har ikke vært mange tilfeller der omsetningen på en kamp har vært unormalt høy, og heller ikke før oppgjøret mellom Ull/Kisa og HamKam var det noen grunn til å slå alarm, sier kommunikasjonsrådgiver Roar Jødahl i Norsk Tipping til Dagsavisen.

- Jeg har ikke sett noen unaturlige spillemønstre. Det var det heller ikke i 2.-divisjonskampene som nå skal undersøkes, sier Kim Rud Petersen i NordicBet.

Presidenten på politihuset

Fotballpresident Yngve Hallén var i går på politihuset for å anmelde kampfiksingssakene. Norges Fotballforbund har konkret mistanke til at tre kamper kan ha vært utsatt for kampfiksing, men ingen enkeltspillere er anmeldt.

- NFF og klubbene vil bistå politiet etter beste evne, noe som også innebærer at vi ikke kan kommentere konkrete forhold knyttet til saken av hensyn til etterforskningen, sa Hallén i NRKs Dagsnytt Atten i går kveld.

Roar Jødahl understreker at Norsk Tipping hele tida følger med på eventuelle avvik fra normalen.

- Selv om vi har tiltro til norsk fotball, er det selvsagt viktig ikke å være naive. Vi følger godt med, sier han.

NordicBet har kamper helt ned til 5. divisjon i Norge. Kim Rud Petersen kan fortelle om klare retningslinjer.

- Jeg har vært i NordicBet i seks år. Det har vel vært ett eller to tilfeller med noen som har spilt på eget lag, men da har spilleren selv vært skadet. Hvis spillere eller ledere spiller på eget lag vil vi ta kontakt med dem. Skjer det én gang til, vil vi varsle videre, sier Rud Petersen.

Kampfiksing er et globalt problem, noe også Risto Nieminen, leder av World Lottery Association (WLA) ropte et kraftig varsku mot på fjorårets konferanse for sportsjournalister.

- Korrupsjon og kampfiksing er den største trusselen mot idrett noen gang. Det er noe som skjer overalt, sa Nieminen.

Handlingsplan

Nå settes alle kluter til for at ikke flere kampfiksingssaker skal sprette opp som troll i eske. Blant annet skal en nasjonal handlingsplan mot kampfiksing på plass.

- Kampfiksing er helt ødeleggende for idretten, og det er viktig at vi gjør noe raskt. Jeg har derfor tatt initiativ til at vi sammen med Fotballforbundet og Norsk Tipping setter i gang arbeidet med en nasjonal handlingsplan mot kampfiksing, sier kulturminister Anniken Huitfeldt i en pressemelding.

Hun peker på at NFF trenger hjelp til å få bukt med problemet.

- Vi vil se nærmere på det forebyggende arbeidet og om vi har et godt nok apparat for å kontrollere dette. Det vil også være naturlig å se på lovverket, sier Huitfeldt.

Kampfiksing er et stort problem globalt, og Europarådet er i full gang med å få på plass en internasjonal konvensjon. Arbeidet skal være ferdig i 2014.

Mer fra Dagsavisen