Annonse
Johannes Høsflot Klæbo og Alexander Bolsjunov er en og to i verdenscupen sammenlagt. Men den nye russeren kan miste OL-deltakelsen.

Kan miste OL i dag

Skal de russiske løperne som ikke var involvert i Sotsji-skandalen miste OL? I dag kommer avgjørelsen.

Annonse
Sport

 

Det er internasjonal idrettspolitikk på høyeste nivå når IOC (Den internasjonale olympiske komité) i dag skal avgjøre om Russland skal utestenges fra vinterens OL i Sør-Korea.

Blir rammet

I de russiske idrettsmiljøene er nervene i høyspenn. En av de mest spente er årets russiske stjerneskudd, Alexander Bolsjunov, som har utfordret Johannes Høsflot Klæbo på en rekke distanser.

Han er samme årgang som Klæbo, er på 2. plass i verdenscupen sammenlagt og var ikke involvert i Sotsji-skandalen, som ligger til grunn for IOCs suspensjoner i en rekke idretter.

– Vi må bare vente og se hva som kommer, sa russernes landslagstrener, tyske Markus Cramer til Dagsavisen på Lillehammer før helgen.

Det er et massivt press på IOC for å sette foten ned.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Under nøytralt flagg?

Men i helgen kom det et overraskende utspill fra mannen som er hovedkilden til den såkalte MacLaren-rapporten, den tidligere sjefen for det russiske dopinglaboratoriet, Grigory Rodsjenkov.

Han har hoppet av til USA og lever under beskyttelse der.

– Uskyldige utøvere bør ikke utestenges fra OL. De bør få konkurrere under nøytralt flagg, sa Rodsjenkov via sin advokat i et intervju med New York Times i helgen.

De siste ukene har stadig nye russiske utøvere blitt diskvalifisert fra all fremtidig OL-deltakelse. Rett før helgens verdenscuprenn på Lillehammer ble det også bestemt at de aktuelle langrennsløperne også ble blokkert fra verdenscupen.

Les også: Derfor ble Legkov utestengt på livstid

Utsjugov gikk sprint

Men russernes beste løpere, Sergej Ustjugov og Alexander Bolsjunov er ikke blant disse. Ustjugov var i den russiske OL-troppen, men gikk bare sprint (5. plass) i Sotsji.

I OL i Rio de Janeiro i 2016 fikk «uskyldige» russere delta mens hele nasjonen ble utestengt fra Paralympics.

Kommentar: Derfor er Legkov-straffen unik

Annonse