Fotball

Kan kjøpe hvem han vil

FOTBALL: Manchester United-manager Louis van Gaal står fritt til å kjøpe hvilke spillere han vil, uansett hva de måtte koste. United-eierne har åpnet klubbhvelvet på vidt gap for sin nye manager.

Om Louis van Gaal svir av en eller flere milliarder kroner i sin jakt på en eller flere spillere han ønsker å ha i United-stallen, vil ikke det skape nervøse rykninger hos klubbeierne:

- Det finnes ikke noe budsjett. Han kan bruke akkurat hvor mye penger han vil til spillerkjøp, sier klubbdirektør Ed Woodward til avisen The Guardian.

Tidenes rekord?

Det kan bety at Manchester United-bossen kan sette tidenes rekord når overgangsvinduet åpner:

- Vi er innstilt på å bruke en betydelig sum til nye spillere, sier Woodward.

Klubbdirektøren bryr seg likevel lite om det betyr at årets United-handel kan bli tidenes største ved at United legger mer penger på bordet enn noen annen klubb tidligere har gjort for å sikre seg en eller flere stjernespillere:

- Sånt tenker vi ikke på. Dette handler ikke om rekorder. Dette handler om å sikre seg en verdensklassespiller eller flere som treneren vil ha, og som kan bli stjerner hos oss, sier han.

Vil ikke si nei

Manchester United har allerede punget ut 645 millioner kroner for signeringene til Southamptons venstreback Luke Shaw og Athletic Bilbaos midtbanestjerne Ander Herrera. Men selv om det er brukt svulmende millionbeløp allerede, skal det ikke stanse der om Louis van Gaal finner typene han jakter på:

- Selvfølgelig ikke. Og vi tenker ikke på pengene som sådan, men i hvilken retning klubben skal gå. Om van Gaal mener vi trenger den eller de spillerne for å løfte laget, så vil vi vurdere det. Men det skal veldig mye til for at vi vil si nei, sier han.

- Og jeg bare gjentar det jeg har sagt. Vi har ikke noe budsjett til spillerkjøp. Vi har en veldig solid økonomi, og vi kan derfor gjøre store kjøp, sier han til The Guardian.

Manchester United har foran kommende sesong mistet flere viktige spillere, ikke minst i de bakre leddene:

Forsvarsspillerne Patrice Evra, Rio Ferdinand og Nemanja Vidic er borte. Ifølge The Guardian ønsker manager Louise van Gaal å erstatte denne trioen med Mats Hummels, Daley Blind og Stefan de Vrij. Van Gaal har også hatt Real Madrids Angel di Maria høyt oppe på ønskelista, men et eventuelt kjøp skal nå være helt uaktuelt.

Spekulasjoner

- Det spekuleres i mange navn. Men når vi har bestemt oss for konkrete kjøp, handler vi raskt, sier Ed Woodward.

* Manchester United har gjort mange dyre spillerkjøp opp gjennom årene siden klubben under det daværende navnet Newton Heath i 1900 gjorde sitt første kjøp da de betalte 400 kroner for Ashford-spilleren Gilbert Godsmark.

* I 1953 kunne Tommy Taylor fra Barnsley bli førstemann som passerte rekordsummen 30.000 pund ved et klubbytte. Det mente daværende United-manager Matt Busby ville være å legge for store byrder på en ung skulder, og summen ble satt ned med ett pund (!).

* Klubbens første millionkjøp skjedde i 1962 da Dennis Law kom fra FC Torino. Det var britisk rekord den gangen. Snaue tjue år senere satte klubben igjen britisk overgangsrekord da Bryan Robson ble hentet fra West Bromwich for 1,5 millioner pund.

Det hører med til Manchester Uniteds spillerkjøpshistorie at signeringen av Wayne Rooney for 27 millioner pund i 2004 var såkalt verdensrekord for en tenåring.

tor-erik.roeberg-larsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen