Sport

Kan bli tøff trekning for Norge

Om Norge blir nummer tre i EM-kvalifiseringen, blir laget useedet i trekningen av omspillet. Det åpner for vanskelige motstandere.Sverige og Danmark er to av dem.

Av Sjur Natvig

ROMA: Ukraina, Bosnia-Hercegovina, Sverige og Danmark er i øyeblikket mest sannsynlige motstandere for Norge i treeromspillet. Dersom Nederland greier å passere Tyrkia, vil nederlenderne bli toppseedet i trekningen på bekostning av Danmark.

Det er fortsatt en del usikkerhet knyttet både til hvilke lag som blir nummer tre i sine grupper og hvilken koeffisient de tar med seg inn i trekningen, men Norge vil uansett uavgjort eller tap mot Italia ha for lav score til å bli seedet.

Skulle det bli norsk seier tirsdag, blir ikke spørsmålet om seeding i treeromspillet aktuelt, for da er Norge gruppevinner. Da vil derimot sjansen stige for at Norge slipper å seedes på nederste nivå i trekningen av sluttspillet.

For at Norge skulle klatre inn blant de fire best seedede lagene i trekningen, måtte alt gå Norges vei i tre andre grupper mandag og tirsdag. Det lille håpet brast mandag kveld, da Slovakia sikret EM-plass og sendte Ukraina ut i treerkvalifisering.

Det ville vært litt av en jackpot for Norge om alt skulle gått opp.

Danmark utsatt

Ungarn, som har hårfint høyere koeffisient enn Danmark, ligger an til å bli beste treer og gå direkte til EM. Tyrkia kan imidlertid snyte ungarerne med seier over Island og litt hjelp fra Kasakhstan (seier over Latvia).

Om Tyrkia blir beste treer, vil Ungarn overta Danmarks plass i seedingen og skyve danskene til nivå to.

Dersom Norge tar seg direkte til EM tirsdag, og Kroatia blir nummer tre i gruppe H, blir kroatene seedet i trekningen. Danmark ligger svært utsatt til som lavest rangerte lag med utsikt til å bli seedet, og er avhengig av en liten jackpot tirsdag for å bli på øverste nivå i trekningen.

Følgende lag er klare for treeromspill: Ukraina (gruppe C), Sverige (gruppe G), Danmark (gruppe I), Irland (gruppe D), Slovenia (gruppe E). Avgjøres tirsdag: Tyrkia/Nederland (gruppe A), Bosnia/Kypros/Israel (gruppe B), Norge/Kroatia (gruppe H). Foreløpig beste treer: Irland (gruppe D).

Kostbart

Koeffisientene som danner grunnlag for seeding i trekningen av treeromspill, og senere sluttspillet, baserer seg på oppnådde resultater i de tre siste EM og VM (kvalifisering og sluttspill). Norge må betale for svake resultater i forrige EM- og VM-kvalifisering.

UEFA har ennå ikke publisert en oppdatert koeffisientliste, og utsiktene for Norge er basert på opplysninger fra nettstedet footballseeding.com.

Treeromspillet trekkes 18. oktober. (©NTB)

Disse lagene er klare for EM-sluttspillet neste år:

* Frankrike (vertsnasjon),  England,  Tsjekkia,  Island,  Østerrike,  Nord-Irland, Portugal,  Spania,  Sveits,  Italia,  Belgia,  Wales,  Albania,  Romania,  Tyskland,  Polen,  Russland og Slovakia.

Mer fra Dagsavisen