Sport

Kan avgjøre «slaget»

Før semifinalespillet starter mot Stavanger Oilers i kveld, er ekspertene enige om at målvakt Steffen Søberg må storspille om VIF skal ha mulighet til å nå finalen.

– Jeg vet det, og kan garantere at jeg er klar for oppgaven, sier en offensiv 21-åring.

I kveld barker norsk ishockeys to største rivaler sammen i den første semifinalen. Dagsavisen fikk en prat med VIFs siste-skanse før de reiste til oljebyen.

– Jeg kjenner forventningene, og er offensiv i innstillingen. Jeg gleder meg, jeg. Det blir tøffe dager på jobben, akkurat det vi målvakter liker, sier Søberg.

– Blir viktig

Akkurat det er innstillingen VIFs trener Espen Knutsen både dyrker og forventer av spillerne.

– Steffen blir enormt viktig i disse kampene. Keepere er jo de viktigste spillerne i ishockey. Han var outstanding i kvartfinalene, og er sterk psykisk. Han er klar, sier «Shampo» til Dagsavisen.

Landslagstrener Roy Johansen følger også VIFs sisteskanse tett. Også han tror den unge VIF-keeperen er klar for utfordringene som venter.

– Skal VIF ha muligheter i disse matchene, må Søberg kneppe skikkelig igjen. Han blir fort jokeren i disse semifinalekampene, sier landslagstreneren til Dagsavisen.

Er favoritter

Det sies at keepernes betydning er 50 prosent i et hockeylag. I kvartfinalespillet viste Frisk Askers Nicklas Dahlberg hvor viktig sisteskansene er. Han holdt Frisk inne i de tre første kampene.

Stavanger Oilers er favoritter mot Vålerenga. Ringreven Morten Ask var full av optimisme og glede da vi traff ham på Jordal Amfi. Ingen nerver å spore i ansiktet til Ask, som til dels storspilte i kvartfinalekampene.

– Nå blir det bare finaler framover. Det er dette vi trener og svetter for å oppnå, sier Ask.

– Steffen Søberg anses som nøkkelen til suksess i disse kampene?

– Han er klar, han. Søberg kan skifte hele kampbildet. Han har reddet oss mye, og vil gjøre det igjen, det er jeg helt sikker på, sier Morten Ask til Dagsavisen.

Fra M/S

Steffen Søberg er opprinnelig M/S-gutt, og er inne i sin tredje sesong i VIF. Unggutten med amerikansk mor, har opplevd mye i hockeylivet allerede. 17 år gammel signerte han for Swift Current Broncos i den canadiske ligaen CHL, etter å ha blitt draftet i fjerde runde av NHL-klubben Washington Capitals.

Men oppholdet på bondebygda i Canada ble en lidelse for oslogutten, med hjemlengsel og savn av familie. Han fikk returnere til Norge og M/S, trene med moderklubben, men ikke spille kamper for dem. Med god hjelp av Norges Ishockeyforbund, løste floken seg.

18 år gammel var Søberg inne på tanken om å legge opp ishockeykarrieren, men alt er glemt nå.

– Jeg har ikke gitt opp drømmen om NHL-spill. Jeg er ung og har mange år å gjøre det på, men akkurat nå er det Stavanger Oilers som er i hodet mitt.

Mer fra Dagsavisen