Endelig har Belgias Kevin De Bruyne fått ballen i mål bak utslåtte amerikanere. FOTO: MARCOS BRINDICCI/NTB SCANPIX

Kampen som fortjente to vinnere

FOTBALL-VM: Dette var kampen som aldri tok slutt. Men Belgia sendte USA ut av fotball-VM etter høydramatiske ekstraomganger.

SALVADOR: USAs keeper Tim Howard storspilte, men mål av Kevin De Bruyne og Romelu Lukaku i ekstraomgangene ga Belgia 2-1-seier over USA i fotball-VM tirsdag kveld.

19-årige Julian Green ga USA nytt håp med sin redusering to minutter ut i sin VM-debut, framspilt av Stabæk-trener Bob Bradleys sønn Michael, men tross en forrykende sluttspurt holdt det ikke.

– Vi skapte 15 sjanser og vant fortjent, men på 1-2 snek angsten seg inn i laget, sa Belgias landslagssjef Marc Wilmots.

Med hans lags seier er alle åtte gruppevinnere videre til kvartfinale, mens alle toerne er sendt hjem sammen med treerne og firerne. Avslutningen av VM blir et toppmøte mellom fire lag fra Europa og fire fra Latin-Amerika.

Howard gjorde sitt aller beste for at også Nord-Amerika skulle få være med videre, men etter en serie kjemperedninger måtte han kapitulere i det 93. minutt. Da raidet innbytter Romelu Lukaku på siden og skaffet seg posisjon for skudd, men valgte å slå 45 grader ut i retning av De Bruyne. Ballen ble stoppet av en forsvarer, men De Bruyne vant den tilbake, forserte rundt to motspillere og scoret med et ustoppelig diagonalskudd fra hjørnet av 5-meteren.

Lukaku, revansjlysten etter å ha blitt vraket fra start, doblet ledelsen framspilt av De Bruyne i det 105. minutt.

Målfattig fest

I gruppespillet ble det scoret 21 mål på fire kamper i Salvador. Tirsdag var det målløst i over 90 minutter, men underholdningsverdien var ikke mye dårligere enn i målfestene, og nerven overgikk alt publikum på Arena Fonte Nova har opplevd.

Belgia kunne fått en drømmestart. Etter et drøyt halvminutt ble Divock Origi spilt gjennom, men Tim Howard svarte med en flott beinparade.

Det var en forsmak på det som skulle bli kampens refreng: Belgiske avslutninger som ble stoppet av en storspillende Everton-keeper. I en åttedelsfinale med enormt tempo ble refrenget gjentatt oftere og oftere etter hvert som kampen skred fram, men for sjette VM-kamp på rad sto det 0-0 halvveis.

I annen omgang dominerte Belgia stort, og da kom sjansene tett. Origi, som etter tre gode innhopp fikk sin første VM-start, var som regel involvert, og i det 56. minutt nikket han i tverrliggeren og over. For en gangs skyld var ikke Howard med på notene.

Sjanser i fleng

Ellers radet målvakten opp gode redninger, på forsøk fra Kevin De Bruyne, Jan Vertonghen, Origi, Kevin Mirallas, Eden Hazard og Vincent Kompany. Totalt hadde Belgia 38 avslutninger, hvorav 27 på mål.

USA ble presset hardt, men viste stor kontringsvilje de gangene sjansen bød seg. På overtid i 2. omgang misbrukte innbytter Chris Wondolowski en gigantsjanse da han skjøt over fra kloss hold.

Lukaku ble byttet inn for Origi til ekstraomgangene og herjet med amerikanerne. Etter å ha lagt opp til målet tvang han Howard til flere flotte redninger før han doblet ledelsen.

Green reduserte med et flott volleyskudd og duket for mer drama. Clint Dempsey var nær utligning på et innøvd frispark, men Belgia holdt unna. Nå venter Argentina i kvartfinalen, og kanskje naboen Nederland i semifinalen.

Banens beste

Tim Howard storspilte i målet og ble fortjent kåret til kampens spiller, men Everton-keeperen bøyde seg for klubbkamerat Romelu Lukaku etter USAs VM-exit.

Lukaku, som sist sesong var utleid til Everton fra Chelsea, kom inn til ekstraomgangene, la opp til ett mål og scoret det andre da Belgia tok seg videre med 2-1-seier.

– Det satte inn store Rom, og han var vanskelig å hanskes med. Han kom på raid, scoret et mål og skapte sjanser. Han endret kampen, sa Howard.

Målvakten holdt USA inne i kampen med en serie kjemperedninger. Også etter at Belgia tok ledelsen fortsatte han å storspille slik at USA kunne sette inn en sluttspurt etter at tenåringen Julian Green hadde redusert.

Etter et innøvd frispark kunne Clint Dempsey avslutte alene med keeper, men da var det Thibaut Courtois' tur til å bli redningsmann.

– Det gjør vondt i hjertet. Jeg tror ikke vi kunne gitt noe mer. Vi la igjen alt der ute. Vi ble slått av et veldig godt lag, men det gjør vondt likevel, sa Howard.

Han fikk spørsmål om sitt eget storspill.

– Det er jobben min, det er det jeg skal gjøre, men før eller senere vil demningen briste om et lag presser så mye. Hatten av for Belgia, de var fantastiske, sa han. (NTB)