Sport

Kamp om følelser på Idrettstinget

Tom Tvedt leverte en god forsvarstale. Men han hadde talerstolen alene.

Bilde 1 av 3

KOMMENTAR

LILLEHAMMER (Dagsavisen): Det er mange som tror at Idrettstinget bare handler om ledervalg. Det er feil. Men det ligger under alt som skjer i tingsalen på det som var IOC-hotell i 1994. Den gang var det IOC-president Juan Antonio Samaranch som kom til OL-byen i krise. IOC følte seg ikke velkommen.

Tom Tvedt kom til Lillehammer etter at han midt i sin presidentperiode var i dyp krise. Han ga en detaljert beskrivelse om det i sin gode åpningstale. Han ble spyttet på på gata og mobbet i polkøen. Derfor er det mange som er overrasket over at han i det hele tatt vil ta kampen om en ny fire-års-periode.

– Lagfølelsen bringer meg videre. Å si ja til dette vervet er det fineste jeg har gjort, sa Tvedt som har blinde tvillinger som gir ham tung ballast i hans understreking av å se hele idrettsbevegelsen som en helhet.

Bakerst i salen sitter de to utfordrerne Sven Mollekleiv og Berit Kjøll ved siden av hverandre. Atmosfæren er god. Dette er ingen blodig boksekamp om ledervervet. Det smiles og hilses blant dannede mennesker. Men de er her som gjester uten stemme- eller talerett. ordet kan de først få under valget søndag morgen. I så måte er det fordel Tom Tvedt. For akkurat i denne kampen har han scenen alene fram til da. Noen trodde han skulle trekke sitt kandidatur i går. Det var han ikke i nærheten av.

Det er en usedvanlig kompakt øvelse å gjennomføre et idrettsting over to og en halv dag, når fire år i praksis skal behandles, samt legge en langtidsplan for fremtiden. I tillegg til debatter om nytt OL til Norge og en rekke viktige forslag med hensyn til doping og kriminalitet, signert Oslo Idrettskrets.

Over halvparten av de 166 stemmeberettigede delegatene er her for første gang. Og alle disse er ikke like rutinert i påstått nattlig stemmejakt. Men det er lett å lage konspirasjonsteorier når man har tre kandidater på valg, som alle har sine klare støttespillere. Da kan det komme følelser og stemninger inn i bildet for det er overraskende mange som kommer med åpent mandat. Og da kan det være mange stemmer i spill.

Norsk idretts almenntilstand er veldig god. Derfor ble det knapt noen debatt om siste års virksomhet. Økonomien er god, antall medlemmer øker og kjønnsbalansen i bedring. Og generalsekretær Karen Kvalevåg understreket at det verken var dyre viner eller middager å finne i regnskapene. Totalforbruket på alhohol i 2018 var på 24.000 kroner etter at det var gitt åtte tillatelser om bruk innen representasjon.

Kulturminister Trine Skei Grande kom til Idrettstinget med stor entusiasme og ønsket at norsk idretts verdier skal frelse en korrupt internasjonal idrett. Hun ønsket et norsk krafttak internasjonalt. Det kan leses som en lissepasning til Sven Mollekleivs kandidatur uten at hun sa det rett ut. Det er et ambisiøst prosjekt. Hennes tre andre krav var at alle skal med, bedre likestilling og bedre tilgang til idrettsanleggene.

Hun ville også gi økonomisk drahjelp til at små idretter kan arrangere internasjonale mesterskap i Norge og ble takket av med stående applaus.

Idrettstingets største utfordring til nå har vært å takle overgangen til digital gjennomføring. Det sprakk etter første test-avstemning. Men den digitale hverdagen tas på alvor. For hva skal man gjøre med den stillesittende idretten e-sport? Det er en av de kraftigst økende idrettene i verden.

Men tinget avsluttes uansett med søndagens valg. Det er sterke følelser i idretten. Den kan også skapes inne i tingsalen. Blir det avgjørende?

Mer fra Dagsavisen