Kåffa kjempet seg tilbake og fikk med seg poeng

(HamKam – KFUM Oslo 2-2) Kåffa kom tidlig under mot HamKam på Briskeby, og begynte egentlig ikke å spille før de lå under med to mål. To mål av Olav Øby sørget imidlertid for årets andre poeng på bortebane.

Et bunnsolid Kåffå-lag på hjemmebane har ført til en solid sesongstart for Jørgen Isnes menn, men på bortebane har det bare blitt ett poeng på de to forsøkene til nå. Motstander mandag var overtidsspesialistene HamKam, som har sluppet inn mål og tapt poeng i fem av seks kamper så langt denne sesongen.

Men de hvit og grønnkledde har startet kampene sine bra, og det samme var situasjonen på Briskeby mandag kveld. Ni minutter var spilt da HamKam fikk etablerte et trykk med et frispark midt på Kåffas banehalvdel. Frisparket ble klarert ut til corner, og den påfølgende corneren halveis headet ut, men HamKam bet seg fast og fikk ballen inn i Kåffa-boksen ved gjentatte anledninger.

To kjappe fra vertene

Marcus Pedersen utnyttet en liten tornerosesøvn hos Christopher Lindquist til å stjele en klarering, og komme seg inn i 16-meteren nok en gang. Kammas hjemvendte sønn fikk dytta ballen til Jonas Enkerud, som ble felt da Kåffas Håkon Stavrum stakk fram en fot. Det var nok til at Enkerud gikk i bakken, og at dommer Martin Berg pekte på straffemerket. Pedersen sendte Kåffa-keeper Simon Thomas en vei og ekspederte straffen kaldt i motsatt hjørne.

Etter halvspilt omgang doblet HamKam-ledelsen, og det var nok en gang et altfor enkelt mål gjestene slapp inn. Ruben Alegre slo en lang ball opp fra Kammas bakre rekker, og i en løpsduell med Tobias Svendsen ble Jørgen Hammer rett og slett parkert. Hammer slapp kantspilleren på innsiden av seg, og dermed kunne Svendsen spassere rett på mål og sette ballen mellom beina på Thomas som nok en gang måtte kapitulere.

Tre gode Kåffå-sjanser på fire minutter

At Kåffa ikke utlignet etter 34 minutter er intet annet enn et mirakel. Olav Øby og Abdul-Basit Agouda veggspilte seg gjennom HamKam-forsvaret etter et presist oppspill bakfra. Agouda fintet vekk en forsvarerer i grønt og hvitt og kom alene med keeper. Kåffa-spissen satte ballen forbi Lars Jendal, men en Kamma-forsvarer fikk hevet seg inn i sisten liten og blokkert med magen og ut til corner.

Den sjansen gjorde at Kåffa fikk blod på tann, og kom mer med i kampen. Fisnik Kastrati rundlurte sin mann på kanten minuttet etter, og la ballen førtifem grader ut. Der sto Øby klar, men hans skudd ble blokkert. Abdul-Basit Agouda fikk deretter nok en sjanse alene med keeper, men kom for nære Jendal etter et fint gjennomspill og fikk ikke løftet den over keeper. Dermed fikk ikke gjestene lønn for strevet etter å ha skapte tre meget gode sjanser på fire minutter.

HamKam var best i det aller meste den første halve omgangen på Briskeby, og brukte det overtaket til å skape seg en tomålsledelse før Kåffa egentlig bestemte seg for å starte. Etter det var kampen jevnspilt, og gjestene var absolutt farlig frempå. Men to veldig enkle og unødvendige mål gjorde at Kåffa hadde en vanskelig oppgave før de siste 45.

Øby tente håpet

Andre omgang startet nesten med en kanonsjanse til HamKam på direkten, nok en gang etter uoppmerksomhet i Kåffas bakre ledd, men Jonas Enkerud fikk ikke kontroll på ballen da han ble spilt igjennom. Etter de første åpningssekundene virket likevel gjestene fra Oslo langt mer påskrudd og etter åtte minutter tente midtbanespiller Olav Øby håpet om poeng for gjestene på Briskeby.

Mahnin vippet et elegant innlegg på bakerste stolpe, og etter en tellefeil i HamKam-forsvaret kunne Øby relativt uforstyrret snike seg inn bak alle i vertenes forsvar og slenge fram en fot for å styre ballen i mål. Tre minutter senere kombinerte Øby fint med Hoseth på kanten. Sistnevnte fikk lagt igjen til Agouda, men hans skudd ble blokkert ut til corner. Kåffa holdt imidlertid presset oppe og banket inn innlegg på innlegg fra venstresiden, uten å få uttelling.

Det fikk heller ikke Kristian Lønsrud Onstad med et frekt langskudd like over timen spilt. Kåffa-keeper Thomas dyttet den ut til corner, som endte med å treffe Håkon Hoseth. HamKam-spillerne ropte på straffe, men dommer blåste spillet videre. Ti minutter senere fikk Agouda ballen omtrent på straffemerket etter et godt angrep på høyresiden. Spissen prøvde å vrikke og vende på seg, men var omringet av hvitkledde og dermed ble ikke skuddet all verden.

Øby-dobbel ga Kåffa poeng

Jonas Enkerud klarte nesten å tråkle seg gjennom hele gjestenes forsvarsledd etter 72 minutters spill, men avslutningen gikk heldigvis for gjestenes del like utenfor stolpen. HamKam byttet etter hvert ut begge sine målscorere i Marcus Pedersen, og Tobias Svendsen, og gjestene presset på for en utligning.

Den skulle også komme, da Olav Øby bredsidet inn et innlegg ti minutter før slutt. Svindland plukket opp en feilpasning fra HamKam i midtbaneleddet, og sendte Juba Moula på løp nedover venstrekanten. Han vendte opp og la ballen på bakerste stolpe. Der kom Øby på et sent løp inn i boksen, og geleidet ballen på nydelig vis ned i hjørnet.

HamKam har altså sluppet inn mål i fem av seks kamper så langt denne sesongen, og endt opp med å tape fem kamper etter baklengsmål på overtid. Mot Kåffa var det imidlertid vertene som styrte det meste av det som skjedde i de fire minuttene som ble spilt på overtid. Det var imidlertid Kåffas Juba Moula som fikk overtidens største sjanse, men skuddet hans ble godt reddet av Lars Jøndal, og dermed endte det med poengdeling på Briskeby.

Obos-ligaen, runde 7

HamKam – KFUM Oslo 2-2 (2-0)

Briskeby, 200 tilskuere

Mål: 1-0 Marcus Pedersen (11.), 2-0 Tobias Svendsen (24.), 2-1 Olav Øby (53.), 2-2 Olav Øby (80.)

KFUM Oslo (4-2-3-1): Simon Edmund Thomas – Christopher Lindquist, Mansour Gueye (Jacob Gaden Stubberud fra 68.), Jørgen Hammer, Håkon Hoset (Fredrik Kristensen Dahl fra 64.) – Mohammed Mahnin, Håkon Kristian Stavrum (Remi Andre Svidland fra 46.) – Fisnik Kastrati (Juba Massinissa Moula fra 64.), Olav Øby, Alagie Sanyang – Abdul-Basit Agouda (David Tavakoli fra 77.).

Gule kort: Marcus Pedersen, HamKam. Abdul-Basit Agouda, Christopher Lindquist, Jørgen Isnes, KFUM.

Dommer: Martin Berg, Hunstad FK