Kabal rundt uttak av første VM-tropp

I kveld begynner håndball-VM for Norge. Det har vært et puslespill å ta ut troppen.

Av Espen Hartvig

HERNING: Kometen Alexander Blonz (18) er med i Norges kamptropp i håndball-VM. Magnus Fredriksen og Henrik Jakobsen ble ikke meldt inn til Tunisia-kampen.

Norge er i Herning med 18 spillere, men det er to flere enn de som kommer med til kampene. Blonz er sett på som et kjempetalent.

Fredriksen slet med en skade i magen på treningen torsdag. Jakobsen nådde ikke opp i kamp med flere linjespillere.

Hver deltakernasjon kan bare gjøre tre bytter i løpet av VM. Norges landslagssjef Christian Berge er meget kritisk til dette.

– Det burde vært flere muligheter. Bytter du inn en spiller og så samme mann ut, teller det for to. Og jeg må spare et mulig bytte på keeperplassen helt til vår siste kamp, sier han til NTB.

Norge VM-åpner mot regjerende afrikamester Tunisia fredag. De norske gutta blir klare favoritter.

Legger om

Håndballguttas sjef, Christian Berge, kaster om på flere områder for å få VM-tittelen. Han har lært av egne feil etter tre sluttspill.

Fredag VM-åpner Norge mot Tunisia i Herning. Det aller meste tyder på fire kontrollerte norske seirer i starten av mesterskapet.

Så kommer alvoret, og det er der Berge håper erfaringene vil bli nyttige.

– Humor og humør er noe av det absolutt viktigste fordi vi er samlet så lenge. Visst må det være alvor også, men hvor farlig er det å spille håndball? Og spiller vi god håndball, så er det jo det artigste vi gjør, sier Berge til NTB når vi ber ham si noe om hva han har lært etter tre mesterskap.

For mye

Berge har svært lite tid til å trene sitt lag. Det er ikke mange samlingsdøgn bortsett fra under OL, VM og EM.

– Som landslagstrener sitter du et år mellom hvert mesterskap. Og jeg har nok til tider vært veldig kreativ, kanskje for kreativ, med det jeg ønsker å endre på. Jeg har kanskje ønsket å prøve det og det. I stedet burde jeg kanskje bygge mer på grunnprinsippene spillerne bruker ute i klubbene. Spillerne har jo plukket opp ting der ute de også. Så dette har vi jobbet litt med, sier Berge

Han droppet å starte VM-samlingen i romjula. Han håper det skal gi friskere bein og hoder mot slutten av VM.

– Vi hadde vekslende erfaringer med det i to sesonger. Vi ønsker å beholde den positive energien hele veien (i mesterskapet). Flere av spillerne trengte litt fri. Mange av dem har hatt et vanvittig kampprogram i klubbene.

Hvile

Sander Sagosen skal ikke kjøres i kjelleren fysisk i løpet av den første uka av VM.

– Vi kan ikke bruke ham som de gjør i Paris St. Germain. Da vil han være ferdig etter puljespillet. Vi må spare ham litt, sier Berge om Norges desidert viktigste spiller og mannen som kan være forskjellen på en sjetteplass og gull.

Berge ledet Norge til fjerdeplass i EM for tre år siden. Det ble fulgt opp, og vel så det, med VM-sølv i 2017.

I fjor ble det noe unødvendige åpningstapet for Frankrike i EM svært kostbart for Norge. Mesterskapet ga en skuffende sjetteplass.

Den første store testen i VM kommer mot vertsnasjon Danmark i neste uke. Skulle Norge gå videre til hovedrunden med maksimal poengbeholdning, vil veien til en semifinale være fullt overkommelig.

VM-vinneren er også direktekvalifisert for OL i Tokyo i 2020. Det er etter all sannsynlighet veteranen Bjarte Myrhols siste olympiske mulighet. (NTB)