Jungel-feiring for Ghana

Dypt inne i den ghanesiske jungelen kunne rundt 200 mennesker juble hemningsløst søndag.

OBODAKA: Ghana innledet VM med å vinne 1-0 over Serbia. Store deler av den afrikanske nasjonen har aldri sett VM, ettersom infrastrukturen ikke har tillatt TV-sendinger i jungelen.

Men i år er det annerledes. Ved hjelp av solenergi introduseres mange i år for fotball på TV for første gang.

– Vi har flere grunner til å feire. Det er en dobbeltseier for landsbyen vår, og vi må nyte det mens det varer, sier David Danso (63).

Han bor i landsbyen Obodaka, som er kjent for ananasdyrking. Danso var blant de mange landsbyboerne som i helgen samlet seg foran TV-bildene fra Sør-Afrika.

63-åringen forteller at han og landsbyboerne aldri hadde drømt om å få se VM-sendingen. Regionen er ikke koblet til strømnettet, men takket være tysk teknologi har landsbyen fått elektrisitet til bruk på det lokale sykehuset.

Den strømmen gjorde også nytten da nasjonens landslag innledet VM-sluttspillet med seier.

– Det var en guddommelig inngripen. Gud ville at vi skulle få VM-følelsen i år, sier Rebecce Kwafo (24).

Afrikas første hjemmeseier
Asamoah Gyans straffespark i det 85. minutt ga Ghana 1-0-seier over Serbia. Det er Afrikas første seier i fotball-VM på eget kontinent.

En umotivert hands av Zdravko Kuzmanovic, som på et tilsynelatende ufarlig innlegg hoppet opp med armen i været og bokset ballen unna, ga Ghana sjansen til å avgjøre.

Ghanas stjernespiss Gyan la ballen til rette på 11-meteren og knallet den midt i mål mens keeper Vladimir Stojkovic var på vei mot hjørnet. Dermed kunne den afrikanske seiersfesten starte, etter at Sør-Afrika, Nigeria og Algerie hadde greid bare ett poeng til sammen i sine åpningskamper.

– Alle afrikanere støttet oss i dag, og vi vant denne kampen for dere alle, jublet Gyan.

Med på festen var Rosenborg-spiller Anthony Annan, som spilte hele kampen.

Afrikanerne så lenge ut til å mislykkes også i fjerde forsøk. I en kamp som lenge var fri for sjanser, slet Ghana med å skape noe selv etter at serberne ble redusert til ti mann ved utvisningen av Aleksandar Lukovic.

Keeperhelt
Det var faktisk Serbia som i undertall produserte sine første store sjanser i kampen, og som så ut til å skulle stjele seieren.

Milos Krasic hadde vinnermålet på foten i det 79. minutt etter at Danko Lazovic lurte John Paintsil nede ved dødlinjen og la inn foran mål. Det knallharde skuddet rett under tverrliggeren ble reddet av keeper Richard Kingson, som feiret sin 32-årsdag søndag.

Dermed kunne Ghana puste ut, og noen minutter senere fikk de straffesparket som avgjorde. Det var ikke ufortjent, for alt i alt var Ghana det beste laget og skapte flest sjanser. Den største før scoringen hadde Gyan da han i det 59. minutt slo Nemanja Vidic i lufta og nikket i stolpen.

Lukovic gjorde det lettere for afrikanerne da to av hans mange ufinheter ble straffet med gult kort. I det 74. minutt fikk han se VMs tredje røde kort etter at han dro Gyan i armen på et langt framspill.

Rar dag
Gyan holdt på å bli tomålsscorer da han på overtid traff stolpen igjen, men han kunne glede seg over å være både matchvinner og kampens spiller da Ghana tok et langt steg mot cupspillet.

For Milovan Rajevac ble det en rar dag. Serberen er Ghanas landslagssjef og har fått en del ubehageligheter i hjemlandet før lagenes VM-møte. Han unnlot demonstrativt å juble da kampen var over.

For Serbias lagkaptein Dejan Stankovic var det intet å juble for, selv om han ble historisk søndag. Inter-spilleren ble den første som har spilt VM under tre flagg. Han var med for Jugoslavia i 1998, for Serbia-Montenegro i 2006 og for Serbia i år.

– Ghana hadde litt mer flaks enn oss. Det var tragisk med utvisningen og straffesparket. Vi glapp litt på konsentrasjonen, sa Serbias spiss Marko Pantelic. (©NTB)