Julas Oslo-femmer

Vi oppsummerer romjul- og nyttårshockeyen for Oslo-lagene.

Det har vært en veldig varierende jul og nyttårstid for Grüner, Manglerud Star og Vålerenga. Mest fornøyd er nok Vålerenga og Grüner. For Manglerud Star er det fremdeles stupbratt motbakke.

I romjula var det dobbeltkamper på planen for alle lagene i eliteserien, og vi begynner vår lille runde i Askerhallen, mandag 28. desember. Vålerenga besøkte det som på tidspunktet var serieleder, Frisk Asker.

En kruttsterk start, og avslutning sørget for 6-4-seier til Vålerenga. Tre mål i løpet av de første 13 minuttene, og tre mål i løpet av de siste 13 minuttene var nok til å sikre seieren – anført av kaptein Tobias Lindström som scoret hat trick.

I Manglerudhallen skulle MS forsøke å slukke brannen etter 0-4 hjemme mot Narvik like før julaften. Det gikk ikke slik vertene hadde håpet. Etter en målløs første periode, ble det en veldig livlig andre. Manglerud Star ledet både 1-0 og 2-1, men Grüner slo tilbake, og før tredje periode sto det 2-2.

I den tredje sikret Nicolai Eliesen seieren med scoring i overtall for Grüner.

Les mer om kampen her

To dager senere (30.12) var det tid for returoppgjørene. I Grünerhallen var det Manglerud Star sin tur til å havne bakpå, men snu det til seier.

Grüner ledet 1-0 etter første periode, og i andre periode fulgte lagene hverandre like tett som i Manglerudhallen. Lagene scoret annen hver gang. MS utligna, Grüner tok ledelsen – MS utligna, Grüner tok ledelsen. 3-2 til vertene fra Dælenenga før tredje periode. Men her var det MS som var sterketst denne gangen, og med tre scoringer vant de til slutt 5-3.

Les mer om kampen her: Grüner-treneren raser mot dommerne etter tapet mot MS: – Jeg er sjokkert!

Returoppgjøret mellom VIF og Frisk Asker på Jordal ble også på mange måter vrengt litt. Men ikke utfallet av kampen. Det ble det samme – VIF vant. Men denne gangen gjorde de jobben midt i kampen.

Calle Spaberg Olsen (med sitt andre for kvelden) og Andreas Stene sørget for at VIF ledet 3-1 før tredje periode. Frisk klarte kun å få pucken i mål en gang i den siste perioden, og dermed ble det full pott for Vålerenga i romjula mot Frisk Asker. En perfekt avslutning på året for Roy Johansens mannskap.

Les om kampene mellom Vålerenga og Frisk Asker her

Manglerud Star, som i hvert fall avsluttet sesongen med en seier, håpet å bygge videre på dette borte mot Stjernen i årets første kamp, på lørdag.

Det ble i stedet for en gedigen nedtur, og MS tapte hele 7-1 etter fire mål imot i undertall.

MS er likevel ganske pent plassert på tabellen, på en 7. plass – tre poeng foran Sparta, med tre kamper mer spilt. Opp til Stjernen på 6. plass er det nå riktignok hele 17 poeng.

Vålerenga skulle rett ut i nytt dobbeltoppgjør, denne gang i nord – mot Narvik. Det starta plettfritt på lørdag med 6-1-seier. Dagen etter skulle de bare runde av en perfekt rekke med kamper rundt nyttår, men så kom plutselig kjempesmellen.

Les om den første kampen mot Narvik her

Det sa bråstopp i Nordkraft Arena, for dagen etter var det VIF som kun klarte å få pucken i mål én gang. Narvik klarte det fire ganger, og dermed ble det tremålstap, og en stygg ripe i lakken på kjerra som plutselig hadde begynt å skinne igjen.

Les om den andre kampen mot Narvik her

Vålerenga ligger med det på 3. plass. Tre poeng bak Frisk, og tre poeng foran Stavanger, med en kamp mer spilt enn begge to.

Samtidig som VIF skled på bananskallet i Narvik, tok Grüner imot Lillehammer til årets første kamp for deres del. Morten Elveruds gutter leverte en ganske god forestilling mot Lillehammer, og holdt gjestene til 0-0 etter første periode. Lillehammer var det beste laget, men i andre periode sørget Grüner-kaptein Håvard Steen for at vertene tok ledelsen, men under minuttet senere lå utligningen bak Mikkel Wik.

Tidlig i tredje periode fikk Lillehammer straffeslag, men Mikkel Wik stoppet Julius Persson på glimrende vis, og holdt Grüner a jour. Enn så lenge. For kun 22 sekunder senere viste Wik seg plutselig fra en vesentlig mer gjestmild side, da han bak eget mål serverte pucken til Ellingsen, som kunne sette pucken inn i det mer eller mindre åpne buret.

Lillehammer vant til slutt kampen 4-1.

Etter Narviks seier mot Vålerenga er Grüner nå tilbake på sisteplassen på tabellen. Ett poeng bak nordlendingene, men riktignok har de seks kamper til gode på dem. Opp til Sparta over streken er det ni poeng, og der er det Sparta som har én kamp til gode på Grüner.

Usikkerhet rundt kommende kamper

Etter planen skulle Grüner vært i aksjon igjen tirsdag, men på grunn et nytt smitteutbrudd i Sparta-troppen har de ikke spillere nok til tirsdagens kamp. På grunn av bestemmelser om at spillere som blir hentet opp fra U21-laget må i 48 timers karantene, rakk de ikke det. Men de skal kunne være operative til møtet med MS på torsdag.

Det er også oppdaget nye tilfeller av koronasmitte både i Stjernen og Storhamar. I tillegg skal det ha blitt påvist smitte blant dommerne i kampen mellom Stavanger og Frisk Asker. Det er derfor stor usikkerhet rundt spilleplanen framover.

Les mer om koronasmitten i Sparta og Stjernen her

Norges Ishockeyforbund, Norsk Topphockey og klubbene skal i et møte om dette mandag kveld.

Grüner:

Håvard Salsten – fikk en kink i nakken under oppvarming i bortekampen mot Manglerud Star, men spilte både den, og den neste kampen mot MS. Fikk en ny smell der, og sto derfor over søndagens kamp mot Lillehammer. De ser an fra dag til dag, men det skal ikke være snakk om et langt fravær slik ting ser ut nå.

Mads Lund – usikkert hvor lenge. Det er et håp om å få se han før sesongen er over, men det er ikke sikkert.

Rasmus Rinne – ble tatt av isen etter første periode mot Lillehammer, men dette skal etter rapportene bare handle om å være på den sikre siden, og ikke risikere å miste han over en lengre periode. Det er gode mulighet for at han vil være klar igjen til Grüners neste kamp.

Manglerud Star:

Emil Frøshaug – venter på operasjon, men forsøkte noen bytt i Fredrikstad lørdag, uten stor suksess og kommer nok til å holde seg unna isen i tida framover.

Petter Birkheim Andersen – sliter med noen småskader, men skal etter rapportene være klar igjen til neste kamp, torsdag.

Håkon Nilsen – ute med en skade i overkroppen, og per nå er det usikkert hvor lenge han vil være ute.

Vålerenga:

Daniel Sørvik – fremdeles litt småsyk, men kan være tilbake når som helst.

Albin Lindgren – fikk hjemlengsel og har dermed reist hjem. Blir ikke å se i VIF-drakta noe mer denne sesongen.

Sondre Olden – ute i seks uker.

Calle Spaberg Olsen – klar igjen etter å ha vært suspendert etter en slåsskamp med Eskil Wold i møtet med Frisk Asker på Jordal Amfi i romjula.

Julas Oslo-lag

Rasmus Rinne, målvakt (Grüner)

Grüner har slitt med målvaktspillet denne sesongen, og hentet derfor inn Rasmus Rinne ganske nylig. Han var ingen umiddelbar åpenbaring, men nå begynner man å se konturene av en ganske god sisteskanse på Dælenenga.

Den 30 år gamle finnen stoppet 34 av 36 skudd fra Grüner gikk seirende ut av kampen borte mot MS i romjula. Klarte ikke helt å følge opp to dager etterpå, men leverte flere gode redninger også i den kampen.

Dessverre for Grüner fikk han kun med seg én periode hjemme mot Lillehammer søndag på grunn av en skade. Men så veldig bra ut de 20 minuttene han fikk mellom stengene, og stoppet samtlige 13 skudd.

Tommi Taimi, back (Vålerenga)

Oslo 20201112.
Vålerengas Tommi Taimi (t.h) og Tobias Lindström i duell med Frisk Askers Mats Frøshaug under eliteseriekampen i ishockey mellom Vålerenga og Frisk Asker i nye Jordal Amfi.

Tommi Taimi (til venstre). Foto: Fredrik Hagen/NTB

Denne finnen har derimot vært en åpenbaring fra første skøytetak 12. november. Leverte én scoring og tre assist i bortemøtet med Frisk Asker i den første romjulskampen. Fulgte opp med én målgivende pasning i hjemmekampen mot Frisk, og over to kamper i Narvik leverte han én scoring (det eneste i kamp to), og tre assist. Totalt 2+7 på fire kamper, og er med det poengkonge i Vålerenga, til tross for at han kun har spilt 15 kamper.

Mats Trygg, back (Manglerud Star)

Oslo 20201029.
Hjemmelagets Mats Trygg t.v. kjemper om pucken med Storhamars Eirik Salsten i eliteseriekampen i ishockey mellom Manglerud Star og Storhamar i Manglerudhallen.

Mats Trygg. Foto: Heiko Junge/NTB

Et av få lyspunkt for Manglerud Star den siste tiden har vært Mats Trygg. I Grünerhallen fikk han sesongens første scoring, og den kom attpåtil i overtall. MS hadde på det tidspunktet kun scoret ett mål på 38 fem mot fire-spill, og sto med null prosent i uttelling i overtallsspill på de foregående fem kampene.

I tillegg til scoringen hadde han også en målgivende pasning i begge kampene mot Grüner i romjula. Mot Stjernen gikk det imidlertid tråere igjen, men Trygg endte i hvert fall 7-1-tapet med null i pluss/minus-statistikken.

Les vårt intervju med Mats Trygg fra romjula her: Mats Trygg om den siste måneden i MS: – Til tider har det gått en kule varmt

Jørgen Karterud, løper (Vålerenga)

Oslo 20201010.
Vålerengas Jørgen Karterud under eliteseriekampen i ishockey mellom Vålerenga og Grüner i nye Jordal Amfi lørdag.

Jørgen Karterud. Foto: Fredrik Hagen/NTB

Det så ikke ut som at Karterud hadde vært ute i to måneder da han var tilbake igjen mot Frisk Asker i romjula. Endte returen med én assist, og + 2.

I hjemmemøtet med Frisk gikk han poengløs av isen, men med 0 i pluss/minus-statistikken, og da VIF dro til Narvik var han påskrudd igjen. Leverte scoring, og to assist, og endte kvelden med +3. I tapet mot Narvik klarte han aldri å levere noen målpoeng, men endte også den kampen med 0 i pluss/minus-statistikken, der han totalt for sesongen står med +8.

Vålerenga ligna litt mer på seg selv igjen med Karterud tilbake i manesjen.

Tobias Lindström, center (Vålerenga)

Oslo 20201221.
Vålerengas Tobias Lindström (t.v) og Martin Røymark under eliteseriekampen i ishockey mellom Vålerenga og Storhamar på Jordal Amfi.

Tobias Lindström (til venstre). Foto: Fredrik Hagen/NTB

VIF-kapteinen leverer jevnt og trutt, år ut og år inn. Men de siste fire kampen kan kanskje ikke betegnes som jevnt og trutt. Men levert, det har han.

Hat trick i Askerhallen ble fulgt opp av en poengløs kamp hjemme mot samme motstander, men var likevel delaktig i en ny sterk seier i toppkampen.

Var tilbake på scoringslista i den første kampen mot Narvik, og plukka med seg en andreassist på Vålerengas eneste scoring i kamp to mot nordlendingene.

Leo Halmrast, løper (Grüner)

Det paradoksale her er at i den kampen Leo Halmrast virkelig storspilte, i hjemmekampen mot MS, ble det tap.

Men for en kamp han leverte. Scoring og en glimrende målgivende pasning til Trym Auren på 1-0-målet til Grüner var i seg selv imponerende. Men respektløsheten og måten 17-åringen står opp i den fysiske delen av spillet er nesten like imponerende. Mot MS tok han kampen med en av Manglerud Stars mest etablerte og rutinerte backer, Christer Simonsen, og ga MS-kaptein Joachim Engebråten Hermansen en knallhard takling midt på isen, som sendte Hermansen rett på rumpa.

Mentaliteten og viljen er så sterk i denne gutten at det syns med det blotte øyet på isen.

Skal også legges til at han fikk med seg én assist i søndagens kamp mot Lillehammer.

Verdt å vite om …

… Grüner

• Både Sander Frøberg og Philip Lyngsmo Hansen scoret sitt første mål for Grüner i bortekampen mot Manglerud Star, som til slutt endte med 3-2-seier for gjestene.
  • Robin Olsen-Syversen var endelig tilbake igjen da Grüner tok imot Lillehammer søndag. Olsen-Syversen ble skadet allerede i andre serierunde (08.10), da Grüner tapte 6-5 etter forlengning borte mot Manglerud Star, i en kamp der han rakk å få med seg to assist og +3 før han fikk en vond smell av Didrik Nøkleby Svendsen. Kampen mot Lillehammer var dermed bare hans tredje så langt denne sesongen.
  • Marius Carho Hansen fikk sin første kamp for Grüner mot Lillehammer søndag, etter returen fra svenske Vänersborgs der han gjorde ti poeng (3+7) på ni kamper.
  • Leo Halmrast har poeng i to kamper på rad (1+2).
  • Grüner stoppa tapsrekka på ti kamper, da de slo MS i romjula.

... Manglerud Star

• Manglerud Star hadde kun scoret ett mål på 38 forsøk i fem mot fire spill, før de klarte det i bortekampen mot Grüner.
  • Mannen som scoret målet, Mats Trygg, fikk med det sin første scoring for Manglerud Star i dette årtusenet. Forrige scoring kom tilbake i 1999.
  • Steffen Thoresen ble putta inn i overtallet til MS i bortekampen mot Grüner, og han var svært delaktig da Trygg scoret det første i overtall. I tillegg endte han opp med to scoringer selv i kampen.
  • Casper Hallgren (20) fikk sitt første målpoeng på A-lagsnivå da han slo den målgivende pasningen til Pontus Finstad, som scoret Manglerud Stars eneste mål borte mot Stjernen lørdag.

… Vålerenga

• Calle Spaberg Olsen (18) hadde en fenomenal kamp i hjemmemøtet med Frisk Asker. Unggutten scoret to viktige mål i 3-2-seieren. Han havnet også i slåsskamp med Frisk Askers Eskil Wold, og var derfor ikke med til kampene mot Narvik på nyåret.
  • Tommi Taimi har nå gjort poeng i fem kamper på rad (3+7). Dermed er han nå poengkonge i Vålerenga. To poeng foran Lindström, som har spilt åtte kamper mer enn backen, og fem poeng mer enn Sondre Olden, som har spilt fem kamper mer enn finnen.
  • Emil Holm Larsen gjorde sitt første poeng for Vålerenga da han nest sist på Vålerengas siste scoring i 6-1-seieren over Narvik.