Kultur- og idrettsminister Hadia Tajik (t.v.) møtte blant andre Michaela Ragg fra Interpol på Ullevaal i går. FOTO: KYRRE LIEN/NTB SCANPIX

Juks har tatt liv

Den kriminelle del av spillverdenen er kommet til Norge. Men den er fortsatt verre utenfor. Norske myndigheter tror det er tid til å demme opp for kampfiksing.

Om nordmenn ble sjokkert over sommerens avsløringer av kampfiksing i Norge, er alvoret noen divisjoner høyere i utlandet. Før kultur- (og idrettsminister) Hadia Tajik offentliggjorde en ganske offensiv handlingsplan mot kampfiksing i går, fikk vi et lite innblikk av tilstandene ute:

* * Bulgaria er tolv idretts-ledere drept i forbindelse med kampfiksing.

* * Sør-Korea er det registrert selvmord i forbindelse med avsløringer.

* * Italia og i flere europeiske land er det en rekke utestengelser på livstid, både av spillere og dommere. Og den berømmelige­ landskampen Norge-Malta i 2007 ble altså manipulert uten at noen i Norge merket noe til det.

- Vi kjenner også en fotballpresident som trakk seg fra vervet og flyttet fra landet fordi han følte seg truet etter å ha angrepet dette problemet, sa Michael van Praag, president i det nederlandske fotballforbundet og medlem av UEFA-styret. Han har også vært leder i Ajax.

 

Puslespill

Men fordi spillverdenen er global, setter norske myndigheter i samarbeid med idretten i gang en storstilt kampanje for å finne tiltak tidlig. «Nasjonal handlingsplan mot kampfiksing i idretten» er et prosjekt der Kulturdepartementet, Justis- og beredskapsdepartementet, Lotteri- og stiftelsestilsynet, Norsk Tipping, Norges Idrettsforbund og Norges Fotballforbund spiller på lag.

- Egentlig en unik samarbeidsform. Vi trenger kunnskap fra hverandre og også tett oppfølging internasjonalt, sier kulturminister Hadia Tajik til Dagsavisen.

Både hun og forgjenger Anniken Huitfeldt fikk ros av fotballpresident Yngve Hallen for å ha tatt tak i problemet fra første dag den oppsto.

I går var også Interpol til stede under lanseringen og direktøren derfra, Michaela Ragg, ga et dystert bilde av hvordan dette ser ut på verdensbasis.

- Det som har skjedd i Norge er veldig uskyldig sammenlignet med det draps- og trusselbildet vi har i andre land. Men da er det desto viktigere at dere starter slikt forebyggende arbeid allerede nå, sa hun.

 

Styre spillene

Norsk Tipping varslet en strammere struktur på hvilke objekter det kan spilles på og hvordan.

- Vi må sette mindre penger i spill der risikoen er stor. Vi må trekke ut oddsobjekter som er mistenkelige, sier direktør Torbjørn Almlid i Norsk Tipping.

Men om Norsk Tipping holder orden i eget hus, er det vanskeligere å styre alle de internasjonale aktørene som også utnytter norsk idrett.

- Det er 120 utenlandske selskaper som tilbyr spill på norske fotballkamper. Og de går langt ned i divisjonene, sa Hadia Tajik.

Fotballforbundets del av arbeidet er nettopp å overvåke bedre kampene som ikke har mye offentlighet rundt seg.

Idrettspresident Børre Rognlien vil verne varslerne bedre. At de må kunne varsle anonymt.

- Mangel på bevis og vanskelig etterforskning er denne kampens store problem. Vi er avhengige av varslerne, sa Michael van Praag, som mente nulltoleranse må ligge i bunn. Og prøvde å finne forklaringen på hvorfor kampfiksing oppstår.

- Pengeproblemer enten i klubb eller hos spillere ligger alltid i bunn, sier han.

Foreløpig er bare idretten involvert i arbeidet, trav og galopp kan komme senere.

reidar.sollie@dagsavisen.no