Sport

Johnsrud Sundby kan sette Tour-rekord

Senere i dag kan Martin Johnsrud Sundby vinne Tour de Ski med den største seiersmarginen gjennom de ti utgavene som er arrangert.

Av Egil Sæther

VAL DI FIEMME:  Den største seiersmarginen ble satt tilbake i 2008. Da vant tsjekkeren Lukas Bauer med 2.47,3 sekunder ned til tyske Rene Sommerfeldt på 2.-plass.

Foran søndagens etappe leder Sundby med 2.51,5 minutter til gode på Petter Northug på 2.-plass. Avstanden kan være enda større når løperne står i målområdet i ettermiddag.

Går for etappeseier

Sundby lover i hvert fall å gjøre sitt. Han går for raskeste etappetid opp bakken.

– Man skulle tro at jeg kunne ta det piano og kule den litt, men jeg er skrudd sammen sånn at jeg har lyst til å gjøre en best mulig etappe. Jeg har lyst til å ha en god etappetid og være blant de beste. Jeg vet at jeg blir skuffet om jeg gjør en dårlig etappe, så jeg er bare nødt til å forberede meg best mulig, sa Sundby etter lørdagens etappeseier på langrennsstadion i Lago di Tesero.

Der går også starten på søndagens etappe. Fram til starten på bakken er det rundt seks kilometer. Så er det tre nye kilometer opp.

– Jeg må finne en god fart til bunn av bakken. Deretter skal jeg kjøre hardt opp til de bratteste partiene, og så er det bare å skru på den mentale «killeren» derfra. Jeg har vært med på dette før og vet hva det handler om, men det blir spennende å se hvordan kroppen reagerer etter de to siste tøffe etappene. Jeg gleder meg faktisk til i morgen og skal gjøre et best mulig løp. Jeg er forberedt på å se svart, sa Sundby.

Utfordringen

Sundby er forberedt på tøffe tak

– Bakken er tung. Det vanskeligste er å finne farten i bunn. Da er det såpass flatt at det går an å gå som et vanlig skirenn. Da er det lett å gå i den fella og legge i vei litt for tøft og da møter man veggen. Det er utfordringen. Bakken er 19 minutter lag, og det er ikke det verste. Du går opp der og er stokk stiv i 19 minutter. Jeg må angripe hver meter og hver sving.

I kvinneklassen blir kampen om sammenlagtseieren en duell mellom Ingvild Flugstad Østberg og Therese Johaug. (©NTB)

Mer fra Dagsavisen