Ski

Johnsrud Sundby avsluttet med NM-gull

Martin Johsnrud Sundby rundet av sesongen med fredagens NM-gull på 10 kilometer. Lørdagens femmil står han over. Og til sommeren gifter han seg.

Av Petter Bøifot

HARSTAD: Martin Johnsrud Sundby avsluttet sesongen med et suverent NM-gull. Nå skal han ta igjen tapt tid med familien og i sommer står giftermål på programmet.

Røa-løperen er i ferd med å legge bak seg en sesong med store oppturer og ditto nedturer. Tour de Ski-triumfen og sammenlagtseieren i verdenscupen peker seg ut i positive retning, mens sykdommen som ødela sjansene i Falun-VM dominerer i motsatt ende av skalaen.

På fredagens 10-kilometer i Harstad var Johnsrud Sundby tilbake der han har vært det meste av sesongen: På toppen av seierspallen. 30-åringen slo sølvvinner Didrik Tønseth med over 15 sekunder og var helt i egen klasse.

Etterpå bekreftet han at sesongen nå i det store og hele er over. Lørdagens NM-femmil går uten verdenscupvinneren på startstrek. Johnsrud Sundby prioriterer å reise hjem til samboeren Marieke Heggeland og sønnen Markus.

– Nå gleder jeg meg skikkelig til en lang påskeferie med familien. Den skal jeg nyte, og sånn sett ble dette en veldig fin avslutning, sa Johnsrud Sundby til NTB.

Spennende utvikling

I tiden som kommer handler det meste om familien for årets verdenscupvinner. Til sommeren tar han i tillegg en pause i treningsarbeidet for å gjøre plass til giftermål.

– Vi skal ha en kort og effektiv og fantastisk hyggelig sammenkomst, og så får vi håpe vi får noen ringer på fingeren, smilte Johnsrud Sundby.

Han har samtidig for lengst startet planleggingen inn mot en ny skisesong. Et av målene på veien mot sesongåpningen på Beitostølen blir å øke egen kapasitet på staking. Fredag fikk han se klubbkamerat Andrew Musgrave stake hele 10-kilometeren i NM – til tredje beste tid. 25-åringen er imidlertid britisk statsborger og får ikke bronsemedaljen. Den gikk i stedet til Eirik Brandsdal.

– Jeg synes det er utrolig spennende det Andrew gjorde her i dag. Han staket hele 10-kilometeren, og det er ganske utfordrende hvis du ser på antall høydemeter vi skulle opp. Det var ikke paddeflatt, men likevel gjorde han et kanonløp. På det området skal også jeg gjøre en jobb, sa Sundby til NTB.

Idrett i utvikling

– Du ønsker utviklingen med mer staking velkommen?

– Jeg ønsker ikke nødvendigvis velkommen at klassisk langrenn forsvinner, men jeg er en stor forkjemper for utvikling i idrett, og vi må bare anerkjenne at idretten utvikler seg. Hadde du spurt gutta på 90-tallet om de ville stake denne 10-kilometeren, tror jeg de bare hadde sett dumt på deg. Det betyr at sporten utvikler seg, sier Sundby.

– Hvis man fortsatt vil ha klassisk langrenn, må arrangørene ta konsekvensen av det og finne traseer som begrenser muligheten for kun å bruke armene. Jeg synes samtidig det er utrolig gøy at folk tørr å ta sånne valg, og at Andrew lykkes i dag, tilføyde han.

Verdenscupvinneren vet godt at han har en vei å gå med hensyn til kapasitet på staking.

– Uten tvil. Jeg fikk testet meg mot stakegutta i Birken forrige helg og fikk juling. Det viser bare at når du spesialtrener mye på en ting, blir du veldig god på det, avsluttet Sundby.

Petter Northug gikk ikke fredagens 10 kilometer i NM. (NTB)

Resultater:

10 kilometer, menn:

1) Martin Johnsrud Sundby, Røa 23.38,1, 2) Didrik Tønseth, Byåsen 0.15,5 min. bak, 3) Andrew Musgrave, Røa (England) 0.20,6, 4) Eirik Brandsdal, Kjelsås 0.26,1, 5) Niklas Dyrhaug, Tydal 0.30,9, 6) Mathias Rundgreen, Byåsen 0.31,9, 7) Finn Hågen Krogh, Tverrelvdalen 0.42,8, 8) Emil Iversen, Varden 0.48,3, 9) Eldar Rønning, Skogn 0.53,7, 10) Anders Gløersen, Rustad 0.54,3,

Mer fra Dagsavisen