Sport

Johaug tror russerne får mamma-boost

Therese Johaug synes det er positivt at russerne får fram nye jenter. Og hun tror fødsler har gitt dem et boost.

Bilde 1 av 3

Det er to år siden russernes profilerte landslagssjef og tidligere verdensmester Jelena Välbe oppfordret de jentene som ønsket det å bli gravide i mellomsesongen uten mesterskap.

En av flere som tok henne på ordet var nå 26 år gamle Tatjana Sorina. Hun fikk sitt internasjonale gjennombrudd med 4. plass på lørdagens klasisske 10 kilometer i Ruka, og hun kom nærmest uovervinnelige Johaug på søndagens jaktstart.

To mesterskap på rad

Hennes beste plassering i verdenscupen før dette var 38. plass, da under navnet Tatjana Alesjina.

- Ja, det virker som de russiske jentene har fått en mamma-boost, sa Therese Johaug på den digitale pressekonferansen i Ruka søndag ettermiddag.

Hun har sett det før. Ikke minstlagvenninne  Marit Bjørgen kom voldsomt tilbake etter hennes første fødsel.

Johaug har ingen umiddelbare planer om å gjøre det samme. De to kommende vintrene byr på VM i Oberstdorf og OL i Beijing.

Klønete svensker

- Om det hjelper dem, er det hyggelig. Men for langrennssporten er det fint at bredden i toppen blir større, sier Johaug, som trodde svenskene skulle bli hennes tøffeste utfordrere i verdenscupstarten.

Også amerikanerne Rosie Brennan og Jessica Diggins gikk fort på søndagens etappe. Også Finland og Østerrike kom seg foran Sveriges stjerneskudd Frida Karlsson. Og Russlands Natalja Neprjajeva ble også involvert i fallet som hindret en topplassering.

Svenskenes klønete lagarbeid på søndagens jaktstart endte i knall og fall der de beskyldte hverandre for personlige feil.

- De var åpenbart frustrerte i målområdet etterpå. Jeg så ikke hva som skjedde, jeg holdt farten oppe foran for å prøve å få beste etappetid, sier Johaug.

Slo Fossesholm såvidt

At hun ikke slappet av på slutten gjorde at hun slo Helene Marie Fossesholm med åtte tideler i kampen om enkeltseieren som også teller i verdenscupen.

- Therese gjorde hele løpet fra front, jeg hadde mange rygger å hekte meg på, sier Fossesholm, som startet over ett minutt bak Johaug, men som hentet opp en rekke løpere foran seg.

Svenskenes fall klarte hun selv å unngå.

- Jeg så at det lå noen i snøen i den siste nedoverbakken, jeg så ikke hva som utløste det, sier hun.

Kommende helg går Therese Johaug nasjonalt renn på Lillehammer som erstatter den utsatte verdenscupen der.

Om hun forsvarer tittelen i Tour de Ski vil hun vente noen uker med å avgjøre.

Slik er stillingen i verdenscupen etter fire renn:

1) Therese Johaug, Norge 301, 2) Tatjana Sorina, Russland 252, 3) Ebba Andersson, Sverige 203, 4) Frida Karlsson, Sverige 188, 5) Rosie Brennan, USA 177, 6) Linn Svahn, Sverige 166, 7) Helene Marie Fossesholm, Norge 154, 8) Maja Dahlqvist, Sverige 152, 9) Jonna Sundling, Sverige 133, 10) Kertti Niskanen, Finland 131.

Øvrige norske: 13) Kalvå 106, 14) L. Weng 105, 18) T. Weng 69, 22) Amundsen 49, 26) Ane Appelkvist Stenseth 37.

Mer fra Dagsavisen