Johaug tok sin aller første sprintseier og økte ledelsen i Ski Tour

Therese Johaug satte rivalene på plass og tok sin aller første verdenscupseier i sprint. Dermed økte hun ytterligere ledelsen i Ski Tour.

ÅRE: Johaug var ustoppelig i den tøffe avslutningen i alpinbakken i Åre. Heidi Weng og Astrid Uhrenholdt Jacobsen sikret trippel norsk.

– Som du vet elsker jeg motbakker, og dette var min dag, utbrøt Johaug i seiersintervjuet med arrangøren.

– Jeg vet ikke om dette egentlig var et sprintrenn, men det kalles iallfall det, og for meg betyr det enormt mye å vinne. Det har vært en lang vei, sa Johaug til NRK. Hun hadde aldri tidligere blitt bedre enn nummer fem i en verdenscupsprint.

– Det var en fantastisk følelse å gå først over mål. Jeg måtte se om det kom noen på siden, og jeg trodde ikke på det før jeg hadde passert mållinja. Jeg vet at jeg er i god form og visste at jeg gikk en god prolog, men det er noe annet å gå i felt, sa hun.

Svenske Linn Svahn og Jonna Sundling hadde lagt en taktikk for å håndtere Johaug og de andre norske, men de orket ikke å henge med i den bratte bakken opp mot mål.

Som siste kvinne inn i den avgjørende stigningen måtte Johaug gå slalåm mellom konkurrentene i Åre. Da hun satte inn støtet mot toppen av stigningen var likevel ingen i nærheten av å følge.

Skreddersydd

Det ble i forkant av sprinten i den svenske alpinmetropolen snakket om at traseen var skreddersydd for Johaug, og med en klar seier i prologen var hun storfavoritt før utslagsrundene. Hun vant prologen med 4,53 sekunder til gode på Heidi Weng.

I kvartfinalen fikk hun det derimot tøffere enn ventet. Hun lå sist inn i den lange avgjørende stigningen i alpinbakken i Åre og slet med å komme seg forbi konkurrentene. Hun gikk likevel greit videre som nummer to i sitt heat, bak Weng.

Også i semifinalen lå hun bakerst inn i monsterstigningen, denne gang fikk hun derimot fritt leie til tet og vant heatet relativt lett foran Weng.

– Jeg gikk veldig rotete i kvartfinalen og var misfornøyd med hvordan jeg løste det. Jeg visste at jeg måtte beholde roen og ikke bruke for mye krefter, og jeg er fornøyd med at jeg beholdt roen selv om jeg lå sist en stund, sa Johaug til NRK.

Øker ledelsen

Hun leder nå sammenlagt med 1.07 minutt foran Weng. Neste torsdag er et langløp fra Storlien til Meråker, så da tar touren seg inn i Norge før helgens avslutning i Trondheim.

Ingvild Flugstad Østberg, Ebba Andersson, Anamarija Lampic og Krista Pärmäkoski, som lå nærmest tetduoen i sammendraget, røk alle i kvartfinalen. Dermed økte Weng i det som ser ut til å bli en kamp om 2.-plassen totalt. Østberg og Jacobsen sørger for at det nå er firedobbelt norsk i sammendraget.

– Dette var imponerende av Therese, men jeg er ikke så overrasket over at hun vant i denne løypa. Det var et fantastisk skirenn, og jeg tror hun synes det er veldig gøy å vinne en sprint, sa landslagssjef Ole Morten Iversen til NRK.

Klæbo suveren

Johannes Høsflot Klæbo viste at han virkelig er tilbake etter håndbruddet for to uker siden. Ingen var i nærheten av å følge i sprinten i alpinbakken i Åre.

Det gikk lenge rolig i finalen, men halvveis i den bratte avslutningen gikk Klæbo virkelig til og var overlegen opp til mål. Italienske Federico Pellegrino ble nummer to, slått med 2,39 sekunder, mens frankse Renaud Jay ble tredjemann.

Sammenlagtleder Pål Golberg ble nummer fire og økte sitt forsprang i Ski Tour, mens Erik Valnes endte sist i finalen.

Klæbo var som ventet klart best i prologen, 2,58 sekunder foran Pål Golberg. De to tok seg også greit til semifinalene. Det samme gjorde Erik Valnes og Simen Hegstad Krüger.

Krüger falt i semifinalen, mens Klæbo og Golberg vant hvert sitt heat. Valnes gikk til finale som «lucky loser». Andremann i sammendraget, russiske Alexender Bulsjonov ble dratt ned av Krüger og klarte heller ikke å komme seg til finalen.

Golberg øker

Dermed øker Golberg i Ski Tour-sammendraget. Han leder nå med 23 sekunder.

For verdenscupleder Bolsjunov, som var alene om å bryte den norske dominansen i sammendraget etter de to første etappene, ble det ingen god dag, og han hadde grunn til å være irritert på Krüger.

Nordmannen prøvde å gå inn for tidlig i en sving, gikk over skiene til Bolsjunov og falt. Russeren prøvde å hoppe over ham, men falt selv og greide ikke å hente inn det tapte. Russeren ble nummer fire i heatet, men hadde tapt for mye til å gå videre på tid.

Tredje- og femtemann etter løpene i Östersund, Martin Løwstrøm Nyenget og Hans Christer Holund, klarte ikke å kvalifisere seg til kvartfinalene. Sistnevnte klønet det til og falt i bunnen av den avgjørende stigningen.

Dermed rykker Sjur Røthe, som ble nummer tre i sin kvartfinale, opp til tredjeplass sammenlagt.