Sport

Johaug sprengte feltet, ny VM-plan neste år

Ett år før ski-VM i Lahti sprengte Therese Johaug feltet umiddelbart i søndagens prøve-VM. Neste år må hun tenke litt nytt.

Av Egil Sæther

LAHTI:  10-kilometeren i klassisk er den øvelsen som Therese Johaug aller helst vil vinne i VM i Lahti neste år.

Søndag var hun igjen i en egen klasse under 15 kilometer skiathlon, og årets prøve-VM sluttet på best mulig vis for den kruttsterke 27-åringen fra Dalsbygda.

Likevel er det ikke den som tirrer henne mest foran det neste verdensmesterskapet.

– Det som kanskje henger høyest for min del neste år, er 10-kilometeren i klassisk individuelt. Der mangler jeg et VM-gull, og det hadde vært fint å gjøre det bra på den distansen her neste år, sa Johaug til NTB etter sin 15. verdenscupseier for sesongen.

I Lahti-VM neste år er den avsluttende tremila i fri teknikk, og der tok Therese Johaug gull i Holmenkollen i 2011.

Seiersrekke

Med 15. verdenscupseirer mangler bare Johaug to seirer til før hun kopierer Marit Bjørgens rekordsesong i antall seirer fra 2011/2012. Den rekorden faller høyst sannsynlig i Ski Tour Canada som starter i Gatineau 1. mars.

I skiathlon virker Therese Johaug utilnærmelig for tiden. Dette var hennes femte skiathlonseier på rappen. Totalt har vunnet seks løp i skiathlon. Kun Marit Bjørgen er bedre med åtte verdenscupseirer på distansen.

Johaug har deltatt i totalt 13 renn i skiathlon i verdenscupen og har vært på pallen i 12 av dem. Sist gang hun ikke var på pallen var da hun ble nummer sju i en etappe i Tour de Ski i 2011.

På stadion like i utkanten av sentrum i Lahti søndag, dunket hun til med sitt velkjente rykk allerede etter 80 sekunder.

Kun Heidi Weng var i stand til å følge sånn noenlunde med.

Det lille av nervøsitet Johaug måtte ha hatt før start på grunn av snøværet forsvant straks startskuddet gikk.

Selvtillit

– Jeg har veldig god selvtillit for tiden, og jeg kjenner at formen er veldig bra. Jeg kjenner at jeg kan åpne hardt, sprenge feltet og få luke til resten. Og selvsagt når du har gode erfaringer med det fra før, så prøvde jeg i dag også. Jeg ville gå hardt til, gå mitt eget løp og jeg var veldig fornøyd med at jeg fikk den luken jeg fikk, sa Johaug.

Da luken ned til Weng økte sakte, en sikkert fra kilometer til kilometer, skjønte hun at den argeste motstanderen ikke hadde tempoet inne til å holde følge.

– Jeg måtte jobbe hardt på klassiskdelen for å holde luka. Men så ble det ni sekunder, 15 sekunder, og da skjønte jeg at hun ikke klarte å holde det samme tempoet. Da måtte jeg bare bruke 1. runde på skøytingen for å gå meg inn i det.

– Skiathlon må være et av dine sikreste kort med tanke på VM neste år?

– Det finnes ingen sikre kort, men det er denne distansen jeg er regjerende mester på fra Falun og det er en øvelse jeg liker veldig godt og har lyst til å gå fort i også neste år.

Therese Johaug er naturlig gullkandidat på alle de tre distanserennene under neste års VM.

Kun sprint er foreløpig utenfor rekkevidde, men i Lahti-løypa lørdag knallet hun til med personlig rekord og 7.-plass også i den øvelsen.

Falla nær pallen

Med litt mer påfyll av rutine tror Maiken Caspersen Falla at det snart bli pallplass i distanserenn også.

Sprinteksperten har seks sprintseirer denne sesongen, og søndag satte hun personlig rekord i distanserenn med 4.-plass på 15 kilometeren.

Riktignok var det 1.31,9 sekunder opp til suverene Therese Johaug, men det skilte bare 4,7 sekunder opp til venninnen Ingvild Flugstad Østberg på 3.-plass.

– Dette var veldig bra. Jeg føler at det gikk i et tempo jeg klarte å holde. Det er en god følelse når folk faller av bak deg. Men for å komme på pallen så mangler jeg nok litt rutine. Når jeg begynner å bli sliten så sliter jeg med å holde følge. Med litt flere distanserenn i sekken, så kan jeg kanskje gå enda litt fortere når det røyner på. Det er veldig inspirerende, sa Falla til NTB.

Formtopp

Fallas beste skiathlon fra før var 5.-plassen i Lillehammer i starten på desember. Sykdom har gjort at det ikke har blitt så mange distanserenn som hun hadde ønsket seg denne sesongen, men nå er den kranglete tiden omme og formen intakt foran sesongavslutningen i Canada.

– Jeg er i veldig bra form, og det gjorde godt med et bra distanseløp nå, for det er en stund siden jeg har klart det. Det var helt greit i Falun. Nå kan jeg reise hjem, slappe av og vite at jeg er i bra form. Nå vet jeg at jeg kan følge en som Ingvild (Flugstad Østberg) når jeg er i form. Jeg gleder meg veldig til den Canada-touren, og jeg håper at jeg kan gå like fort på ski da. Da kan dette bli veldig gøy.

Oppdrag

Falla har dessuten mer enn æren å kjempe for i Nord-Amerika. Hun har et oppdrag som skal fullføres.

– Det viktigste med Canada-touren er å sikre sammenlagtseieren i sprintcupen, men det hadde vært kult å fullføre og være med å kjempe helt i toppen sammenlagt også.

Ski Tour Canada starter 1. mars i Gatineua. (NTB)

Resultater:

Kvinner, 15 km skiathlon søndag:

1) Therese Johaug, Norge 38.59,9, 2) Heidi Weng, Norge 1.05,5, 3) Ingvild Flugstad Østberg, Norge 1.31,9, 4) Maiken Caspersen Falla, Norge 1.36,6, 5) Riitta-Liisa Roponen, Finland 1.39,0, 6) Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Norge 1.49,7, 7) Kari Øyre Slind, Norge 1.50,1, 8) Nathalie von Siebenthal, Sveits 1.52,2, 9) Anne Kyllönen, Finland 1.56,5, 10) Krista Parmakoski, Finland 2.00,7.

Øvrig norske: 12) Ragnhild Haga 2.17,1, 26) Maria Strøm Nakstad 3.10,3.

Verdenscupen (27 av 36):

1) Johaug 2025, 2) Østberg 1779, 3) Weng 1557, 4) Charlotte Kalla, Sverige 968, 5) Parmakoski 862, 6) Stina Nilsson, Sverige 847, 7) Falla 796, 8) Kerttu Niskanen, Finland 779, 9) Haga 748, 10) Jacobsen 733.

Øvrig norske topp 30: 21) Slind 314, 27) Kathrine Rolsted Harsem 243.

Distansecupen (16 av 21):

1) Johaug 1311, 2) Weng 947, 3) Østberg 813, 4) Kalla 639, 5) Niskanen 482, 6) Parmakoski 475.

Øvrig norske topp 30: 8) Haga 454, 9) Jacobsen 404, 17) Slind 232, 22) Falla 164, 30) Harsem 79.

Mer fra Dagsavisen