Svenske Expressen fant litt mer enn det vi andre hørte og så.

Johaug: Når oppklaring blir falsk forklaring

KOMMENTAR: Er den svenske dekningen av Johaug-saken tendensiøs? Eller er det norsk presse som er for snille? Sannheten befinner seg kanskje på Svinesund?

Etter to dager med Johaug-saken på Ullevaal stadion har et utall nettsaker florert i norske, svenske og finske medier. De er ganske forskjellige. Om det ikke er «fake news» er det vinklinger og tolkninger som passer inn i et bilde. Og vi ser at leserinteressen om Johaug-saker fortsatt ligger i tetsjiktet i svenske nettaviser.

Expressen på topp

Svenske Expressen topper nok konspirasjons-vinklingen med dette sitatet fra andre dags forhandlinger: «Ett mejl har avslöjat att Therese Johaug lämnade falska uppgifter i de pågående Oslo-förhören».

Underforstått: Hun har avgitt falsk forklaring. Vi leser det, og lurer på hva vi har gått glipp av ettersom vi har sittet og hørt på akkurat de samme innleggene og forklaringene som Expressen har gjort. Mailen de henviser til er altså en påminnelse fra Norges Skiforbund til utøverne om at de må gjennomgå programmet Ren Idrett. Nuvel. Og Therese Johaug ville gjerne minne dommeren om en epost hun hadde oversett. - Du får kanskje noen mail?, spurte dommer Ivar Sølberg lakonisk. Dette var altså Expressens tolkning av denne ordvekslingen. Om ikke fake news, en ganske frisk tolkning. Og tolkning er viktig ettersom ingen utenfor Ullevaal stadion denne dagen hadde anledning til å høre det som ble sagt.

Expressens teaser-tittel som skulle bringe oss inn i saken, var følgende: «Johaug gav falska uppgifter».

Javel. Hvor har de det fra, lurte vi, og klikket oss selvsagt inn.

Subjektive meninger

Dekning av rettssaker, eller forhandlinger i dette tilfelle, vil alltid være preget av subjektive oppfatninger. Mens svenske og finske medier framhever poenger som går i disfavør Johaug, prøver de norske å være mer balanserte. Eller ukritiske, som mange svensker beskylder oss for å være.

På Ullevaal stadion snakket vi med både Aftonbladet og svensk tv. De var forbløffet over åpenheten rundt selve gjennomføringen av saken. Underforstått: Dette ville ikke skjedd i Sverige. Og reporterne var ydmyke i forhold til det de hørte og så. Svensk tvs svært rutinerte langrennskommentator Jacob Hård har også vært kritisk til hvordan Therese Johaug er framstilt i Sverige. Ironisk nok er han sitert i en Expressen-artikkel med denne tittelen: «Tror inte att de kommer vinna». Altså Johaug-siden.

Vender vi blikket til Norge, har Dagbladets Esten O. Sæther denne oppsummerende kommentaren etter de to dagene: «Snakket Johaug nesten fri». Han har tidligere i uka kritisert svenskene for tendensiøs dekning av Johaug-saken.

VGs Leif Welhaven skamroser også Johaugs forsvar under andre dag, men viser hvor vanskelig det er å oppnå frifinnelse.

Også vi selv gir knepen seier til Therese Johaug i selve rettsforhandlingene. Uten at vi tror hun blir frikjent: http://www.dagsavisen.no/nyemeninger/seier-uten-poeng-1.917970

Mens svenske aviser flittig gjengir Adresseavisens Kjetil Kroksæters utsagn om at det fortsatt finnes konspirasjonsteorier der ute som burde vært nærmere undersøkt.

Hva leser dommerne?

Vi vet ikke hvor mye dommerne Marit Forsnes, Ivar Sølberg og Thomas Laurendz Bornø leser aviser. De har kanskje nok med å lese gjennom den omfattende dokumentasjonen som offentligheten (herunder avisene) ikke har fått tilgang til. Vi har bare hørt bruddstykker

Det er disse tre som sitter med fasiten, i den grad den finnes. Om tre-fire uker kommer dommen. Hva blir vinklingene da?