Sport

Johaug: – Det er kjedelig for Petter

Therese Johaug (30) føler med Petter Northug (32), som på ny er satt ut av sykdom.

Northug hadde et langt fravær der kroppen ikke spilte på lag i sommer, og det samme skjedde tidlig i høst.

Og nå, under det pågående høydeoppholdet i Val Senales i Italia, har han foreløpig mistet to treningsdager grunnet omgangssyke.

Med tanke på at sesongstarten nærmer seg raskt, så er ikke det spesielt gunstig.

Northug fikk ikke være med Johaug og de sju øvrige landslagsløperne som trente på nærmere 3000 meters høyde på breen mandag.

– Det er ikke det beste utgangspunktet for å si det slik. Det er veldig kjedelig å føle at kroppen spiller på lag igjen, og så blir du satt ut på nytt av et magevirus. Generelt som idrettsutøver vil du være frisk og unngå å komme opp i slike situasjoner. Når det kommer mange ting etter hverandre, så blir man litt oppgitt, sa Johaug til NTB under pressetreffet på Hotell Gerstgras i Val Senales mandag ettermiddag.

Johaug fikk selv et ufrivillig opphold etter dopingdommen, og hun vet hvordan det føles ikke å være med i det gode selskap.

Nullstille

– Jeg føler med Petter. Det er ikke den beste situasjonen å komme opp i. Men han har mye erfaring fra tidligere sykdomsfravær, og uansett får man ikke gjort noe med det når det først har skjedd. Du må bare nullstille og gjøre det beste ut av det. Plutselig kan det gå fort over, og en skal heller ikke kimse av en ekstra hviledag eller to.

– Men?

– Men et magevirus tapper krefter, og du må starte litt på nytt igjen. Det er veldig kjedelig. Vi jublet både jeg og Astrid (Uhrenholdt Jakobsen) i morges (mandag) da vi skjønte at vi var friske.

– Er det noen overraskelse at du er frisk? Har du noen gang stått over skirenn fordi du har vært syk?

– Nei, det tror jeg ikke. Jeg er veldig lite syk. Slik sett er det forskjell på folk. Jeg må ha et veldig sterkt immunforsvar. Jeg får takke mamma og pappa for kumelka oppe i Dalsbygda for det.

Sterk

– Gener betyr noe? Du er ikke bare ekstra påpasselig med håndhygiene og andre tiltak målt opp mot andre?

– Nei. Jeg gjør ingenting spesielt. Jeg tror at jeg bare har et sterkt immunforsvar. De beste er ofte lite syke, og det samme er det med skader. Du slipper å ha de avbrekkene hele tiden. Jeg har heller ikke hatt skader å snakke om. Jeg har fått god kontinuitet og har sluppet de lange oppholdene. Mange treningsopphold tærer på.

Johaug forteller også at hun fikk trent bra i de to årene hun var utestengt. I hvert fall hele det første året. Da var pågangsmotet fortsatt der.

– Jeg hadde et opphold rundt denne tiden sist år fra oktober og til nærmere jul. Men det skyldtes verken sykdom eller skader, det var andre årsaker. Det var mer mentalt. Etter den tiden har jeg bygd meg opp igjen. Jeg har fått trent godt etter den tid, sier Johaug.

(NTB)

Mer fra Dagsavisen