Johannes Thingnes Bø og Marte Olsbu Røiseland tok VM-gull i single blandet stafett

Johannes Thingnes Bø og Marte Olsbu Røiseland sikret VM-gull for Norge da single blandet stafett for første gang var på programmet i et mesterskap i skiskyting.

Olsbu Røiseland gikk Norge opp i ledelse på nest siste etappe, og Thingnes Bø avgjorde gullduellen med Italia og Sverige ved hjelp av ti treff på ankeretappen.

Nordmannen paraderte inn til gull med et norsk flagg i hendene og ble møtt med omfavnelse av en hoppende glad Olsbu Røiseland.

Italia tok sølv og Sverige bronse, slått med henholdsvis 13,4 og 20,0 sekunder.

– Dette var spennende. Endelig våknet villdyret i meg, da det var tilbake til duellskyting, sa Thingnes Bø til NRK og erklærte seg som en tilhenger av den nye konkurranseformen.

– Det var fantastisk spennende. Vi lå langt bak, men Marte reddet oss inn. Det var teamwork i verdensklasse.

Olsbu Røiseland sa at hun ble overrasket da tyske Denise Herrmann satte veldig stor fart ut fra start.

– Hun åpnet sinnssykt hardt, og jeg fikk litt sjokk i starten. Det var bare å henge på og prøve å treffe så godt jeg kunne. Jeg ble litt stiv på førsterunden, men klarte å gå syra litt av meg. Og jeg er veldig fornøyd med at jeg klarte å plaffe ned blinkene på siste stående, sa hun til NRK.

Norge brukte seks ekstraskudd, men samtlige på de fem første skytingene. De tre siste var feilfri.

Sprakk på stående

Olsbu Røiseland trengte ett ekstraskudd på begge skytingene på den første etappen. Etter liggende var hun på sjetteplass 3,5 sekund bak lederen, etter stående var hun på åttende 12,8 sekund bak.

Italia vekslet først, men Johannes Thingnes Bø satte fart i sporet og kom inn til liggende skyting med tetgruppen. Der traff han med alle fem skudd og gikk ut på 2.-plass 2,9 sekund bak italienske Lukas Hofer.

På stående ble det verre. Der bommet yngstebror Bø tre ganger og måtte bruke alle tre ekstraskudd for å unngå strafferunde. Han gikk ut på sjetteplass 20,5 sekund bak Ukraina, som hadde overtatt ledelsen etter å ha truffet med alle sine 20 første skudd.

Olsbu Røiseland knep noen sekunder i sporet og noen til på første skyting på sin siste etappe, selv om hun igjen måtte bruke et ekstraskudd. Ut fra skyting var hun 14,2 sekund bak italienske Dorothea Wierer.

Vant duellen

Olsbu Røiseland spiste opp halve forspranget inn mot stående skyting og plaffet ned alle fem blinkene slik at hun gikk ut i ledelse. Hun sendte Thingnes Bø ut på ankeretappen 0,4 sekund foran Italia og 2,5 foran Sverige.

De tre lagene kom samlet inn til liggende skyting, men Thingnes Bø skjøt raskest og traff med alle fem skudd. Hofer var også god og gikk ut 1,8 sekund bak, mens Sebastian Samuelsson bommet en gang og gikk ut ni sekunder bak.

På stående skyting traff Thingnes Bø igjen fem ganger. Hofer matchet ham treff for treff på de par første skuddene, men bommet og måtte bruke et ekstraskudd. Dermed gikk han ut åtte sekunder bak, og det kunne han ikke ta igjen mot verdens beste skiskytter.

Samuelsson måtte også bruke et ekstraskudd og gikk ut 15,7 sekund bak nordmannen, som bare gikk fra forfølgerne inn mot mål.