Ski

- Jeg fomlet i ti år

SKISKYTING: Ole Einar Bjørndalen var en hjelpeløs skytter. Han vil at andre skal lære seg kunsten raskere.

KRINGSJÅ (Dagsavisen): Da Ole Einar Bjørndalen var åtte år gammel prøvde han et skiskyttergevær for første gang. Det tok nesten ti år før han skjønte hvordan børsa skulle brukes. Nå er han over 40 år og satser mot et nytt mesterskap. Han sliter fortsatt med skytingen. Men ikke på samme måten som da han var guttunge. I går trente han fra Toppidrettssenteret ved Sognsvann.

- Jeg husker det fortsatt. Jeg var 17 år gammel og var på samling på Sanderstølen rett før junior-VM. På den samlingen løsnet det. Da skjønte jeg endelig koden. Og jeg dro til Ruhpolding og vant tre gull i junior-VM, sier Ole Einar Bjørndalen til Dagsavisen.

Stor bredde

Få land har større bredde i skiskyting i yngre årsklasser enn Norge.

Bjørndalen prøvde kunsten på Simostranda fra han var åtte år.

- Det var fascinerende å skyte, det smalt jo og var litt action. Men jeg skjøt i hytt og vær. Jeg tror ingen i verden har gått flere strafferunder enn meg, sier han. Og har sannsynligvis rett.

For han hadde dårlig utstyr og manglet tålmodigheten til å terpe detaljer. I stedet kompenserte han ved å gå fra alle konkurrentene i skisporet.

Nå har han laget et fond sammen med sponsoren XL-Bygg som sikrer utstyr til unge skiskyttere. 15 skiskyttergeværer skal deles ut hvert år i fem år til klubber som driver godt. For å bli vurdert må klubbene som søker legge fram en bevisst femårsplan.

Ett gevær til konkurransebruk koster om lag 30.000 kroner i butikk.

- Jeg brenner for rekrutteringen. Det var gløden som ble tent i meg på Simostranda som guttunge som brenner fortsatt, sier han.

Satser kun på VM

Nå kommer han rett fra høydetrening i Val Senales og tidenes mestvinnende vinterolympier gyver på en ny sesong med samme entusiasme som før.

Og igjen er det mesterskap han styrer inn mot. Verdenscupen kommer i andre rekke.

- Jeg er litt bak skjema, men det er også bevisst ettersom VM i Finland ikke arrangeres før i mars. Men testene på treningene i det siste viser at jeg er på samme nivå som før, sier han.

Han vil utfordre seg selv på å gjennomføre enda mer høydetrening. Nå er han ikke i mål før VM i Holmenkollen er unnagjort i 2016.

- Du er over 40. Hvordan merker du det fysisk?

- Veldig lite. Under høydetreningen spiller det ingen rolle. Men med tøff trening i lavlandet trenger jeg litt mer restitusjon enn før, sier han.

reidar.sollie@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen