Japans statsminister ber IOC om å utsette Tokyo-OL ett år

Tokyo-OL blir utsatt i ett år. Japans statsminister Shinzo Abe fikk full støtte da han i et telefonmøte ba IOC-president Thomas Bach om utsettelse.

Oppdatert! IOC bekrefter at OL utsettes

Dermed mangler bare IOC-styrets godkjenning. Det skjer på et hastemøte senere tirsdag, melder nyhetsbyrået Reuters med henvisning til kilder i Den internasjonale OL-komiteen.

Abe sa etter sitt telefonmøte med Bach at IOC-presidenten uttrykte «100 prosent støtte» for hans anmodning om utsettelse til sommeren 2021.

Ifølge den japanske TV-kanalen NHK mener Abe at utsettelse er uunngåelig dersom fullverdige leker ikke kan gjennomføres i sommer på grunn av viruspandemien.

Også leder i organisasjonskomiteen Yoshiro Mori, Tokyo-guvernør Yuriko Koike og OL-minister Seiko Hashimoto deltok i samtalene, ifølge nyhetsbyrået Kyodo.

IOC hasteinnkalte til et styremøte som vil foregå ved videokonferanse og som kan ta den formelle avgjørelsen om utsettelse.

Les også: Sjekk det svimlende beløpet en utsettelse vil koste Japan

Ikke mulig

Abe sa mandag for første gang at lekene ikke kan avholdes slik situasjonen er i dag.

– Om jeg blir spurt om OL kan avholdes i dette øyeblikk, må jeg si at verden ikke er i en situasjon som gjør det mulig, sa han i nasjonalforsamlingen.

Bach og IOC har gjort det klart at avlysning av lekene ikke er et alternativ, men etter lenge å ha tviholdt på at det var for tidlig å diskutere en mulig utsettelse av lekene sa Bach søndag at man nå vurderte situasjonen og at en avgjørelse ville bli tatt i løpet av fire uker.

Les Reidar Sollies kommentar: «Hva er det med OL-ilden? Akkurat nå blender den mer enn den lyser opp»

Sterke krav

Siden har en rekke nasjonale OL-komiteer sterkt tatt til orde for utsettelse av lekene, og flere har sagt at de ikke vil sende utøvere til Tokyo i sommer. Mandag anbefalte idrettspresident Berit Kjøll at Norge ikke deltar dersom lekene avvikles i sommer.

Mandag sluttet USAs OL-komité seg til de mange som etter hvert har bedt om at OL og Paralympics i Tokyo blir utsatt.

OL skulle innledes 24. juli, men det OL-ilden vil bli tent i Tokyo først sommeren 2021. Det er første gang olympiske leker blir utsatt. Lekene er blitt avlyst flere ganger, men bare under verdenskriger.