Sport

Jakter ny løyperekord

HALVMARATON: Noen er også med i Oslo maraton for å løpe fort. Fjorårets norske OL-deltaker, Urige Buta, er en av dem.

Norges beste halvmaratonløpere de siste årene med Urige Buta, Asbjørn Ellefsen Persen og Øystein Sylta i spissen, jager ny løyperekord på halvmaraton med VM-finalist Sindre Buraas som hare. Mens full maraton har et tak på 3.000 detlakere, er det nesten 10.000 løpere med på den halve distansen.

- Vi har ikke fokusert så mye på elitesatsingen, men fra og med i år gjør vi også det, sier leder av eliteavviklingen av Oslo Maraton, Jasper Buitink.

Les også: Derfor løper 23.000 i dag

I den anledning har man studert de store arrangementene ute. Neste helg avvikles det nest største løpet i Europa, Berlin maraton. Til Oslo har man invitert sjefen for Eindhoven maraton, Peer Pulles, fordi den nederlandske arrangøren er i spiss i elitesatsingen.

Derfor er nesten hele Norgeseliten på plass i år, pluss mange sterke svenske løpere. Løyperekoren tilhører Trond Idland, er på 1.04,48 og ble satt i 2007.

- Det er en sterk rekord, men om årets felt jobber godt sammen kan det være en tid som er oppnåelig for flere av oss, sier Øystein Sylta til arrangørens hjemmeside.

Urige Buta blir naturlig favoritt ettersom han har personlig rekord på 1.01,48 på halvmaraton.

VM-finalist på 5.000 og 10.000 meter Sindre Buraas er hyret inn for å holde farten oppe den første mila.

Blant kvinnene har Karoline Bjerkeli Grøvdal rekorden på 1.09.41, satt i 2012. Årets løype er litt annerledes, blant annet skal løperne rundt Botanisk hage.

Det er spurtpremie ved 8 km der vinneren får 2.000 kroner. Vinnerpremien er på 10.000 for begge kjønn, 7.500 for andreplass.

reidar.sollie@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen