Jakten på noe mye mye større

(Norge - Panama 1-0). Norge anno 2018 samler under halvparten av tilskuerne som Norge anno 1998 vil gjøre på lørdag. Det er en illustrasjon på jobben som er tillagt Lars Lagerbäck. Men han vinner fotballkamper.

KOMMENTAR

ULLEVAAL STADION (Dagsavisen): Norge har vunnet sine fire første landskamper i år, tre av dem mot VM-klare nasjoner og stort mer kan man ikke forlange av et landsag som er løftet ut av fryseren og er satt til tining.

Panama er som Island VM-debutanter og vi kan jo lure på hvordan den lille latinamerikanske nasjonen klarte å hindre USA VM-tur. Men det gjorde de og det stolte laget gjennomførte en treningsøkt mot Norge før avreise til Russland torsdag. Etter pause viste de også at de kan regulere tempoet i en kamp. Men kan de ryste Belgia, England og Tunisia i sin VM-pulje? 

I et VM kan alt skje og i Panama er det fire millioner mennesker som vibrerer av forventninger. Slik er det ikke i Norge. Her er landslaget tatt ut av fryseren. Lars Lagerbäck leter etter ingrediensene og har snart definert det han trenger. Spillemessig var kampen mot Panama et tilbakeskritt i forhold til oppgjøret på Island (seier 3-2), men evnen til å vinne også på høyst middelmådige dager, skal man ikke undervurdere.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Norge må prestere før publikum kommer tilbake, og prestasjonene må komme i tellende kamper. Slik er virkeligheten. At old-boys-kampen Norge - Brasiil anno 1998 kanskje samler 20.000 på Ullevaal på lørdag, viser hvor sulteforet det norske publikum er. En mimrestund med Drillos er en del av pauseunderholdningen på vei mot noe større. Og den størrelsen handler om mesterskap 

Og neste mål er EM-sluttspillet i 2020. Da vil det altså være 20 år siden sist (EM i 2000). Lars Lagerbäck er i ferd med å definere sin stamme av spillere og selv om onsdagens privatkamp er noe du neppe  vil se om igjen, ser vi konturene av det laget Lagerbäck ønsker seg. Norges neste kamp er mot Kypros i september i det nye Nations League-konseptet, en turnering som kan gi en kjøkkenvei til EM. Den ordinære kvalifiseringen starter ikke før i 2019.

Lars Lagerbäck har gitt noen klare svar. Kristoffer Ajer blir midtstopper, Sander Berge blir sentralen på midtbanen og framme vil Joshua King være førstevalget. Men hvem som skal være makkeren er helt åpent.

Les også: Se oversikten: Slik spilles hele VM i fotball

Det er stor forskjell på tellende kamper og treningskamper, det så vi da bølgen begynte å gå på Ullevaal etter pause. Det var ikke et uttrykk for begeistring, men kjedsomhet. For ute på banen skjedde det fint lite. Det er sjelden vi ser fotballkamper med så få sjanser. Men da Norges største sjanse utenom scoringen kom, var kampens prestasjon at Ola Kamara klarte å sette den ballen over. Fra tre meters hold.

Å bygge et lag starter alltid med grunnmuren: Forsvaret. Norge slapp til bare tre Panama-sjanser tross mye latinamerikansk ballbesittelse etter pause. 

Hva var du mest fornøyd med, spurte vi Lagerbäck på pressekonferansen. – Vinsten, var hans første korte svar. For det er det som står igien. Uansett om kampen var strålende, søvndyssende eller bekymringsfull. Norge slo en VM-nasjon 1-0. Det betyr noe for FIFA-rankingen, det betyr mye for hele stemningen rundt laget. Så vet også Lars Lagerbäck at prestasjonen var middels pluss. Og han tar med seg alle utfordringene inn i den lange VM-fasen. Et VM der han tror Norge kunne hevdet seg "hyfsad", som han svarte p VGs spørsmål.

Apropos stamme: Ghayas Zahid fikk fem minutters spilletid  i sin landslagsdebut. Han ble første norsk-pakistanske spiller på landslaget. Er han på vei inn?