Sport

Isnes før Oslo-derbyet: – Jeg elsker å slå Skeid

Som spiller fikk Jørgen Isnes 116 kamper for Skeid, men etter at han tok over trenerjobben i KFUM har følelsene for gamleklubben blitt lagt til side.

EKEBERG (Dagsavisen): Søndag er det duket for et hvassekte Oslo-derby når Skeid tar imot KFUM. Onsdag var Dagsavisen på plass for å ta tempen på gutta fra Ekeberg. De virker heltente før lokaloppgjøret.

– Det blir stort sett alltid tett og jevnt, og det regner jeg med det blir på søndag også. Det har blitt et lokalderby som betyr litt ekstra de siste årene så det er veldig moro. Rammen rundt pleier å være bra, det samme med trøkket og intensiteten, sier KFUMs kaptein Stian Sortevik etter treningsøkta.

De to lagene har fulgt hverandre gjennom to sesonger i 2. divisjon, før de begge tok steget opp i førstedivisjon i fjor. De to lagene har skapt en historie seg imellom, og rivaliseringen trives trener Jørgen Isnes med.

– Den rivaliseringen er bra for oslofotballen. Det skal være litt temperatur, det skal være lit kok, det skal være litt i forkant, det skal være litt mediedekning. Man må lage en ramme rundt det, sier Isnes til Dagsavisen.

Les også: Hver dag hjelper Skeid mot friskmelding (Dagsavisen+)

Munnhuggeri

Selv bidro han til å fyre opp stemningen sammen med Skeid-trener Tom Nordlie i fjor, da de to trenerne havnet i en het diskusjon på sidelinjen under seriekampen på Ekeberg. Isnes mener likevel det er viktig at rivaliseringen «er sunn», og at «man ikke trenger å være drittsekk mot hverandre».

– Men må man ikke nesten være det om det skal bli ordentlig rivalisering?

– Jo, det er jo helt enig i, men drittsekk på en god måte. Det høres kanskje litt fjernt ut, men det skal koke litt. Et godt temperament, og så veit vi jo at det at i fjor ble det litt munnhuggeri. Jeg mener fortsatt det er tåpelig å kalle hverandre ulike ting som er langt utafor mitt vokabular. Men så kan jeg skjønne det i etterkant, jeg ble jo ikke såra. Langt ifra. Det er jo litt deilig å ta litt tilbake også da. Sånn skal det være, smiler Isnes.

– Skeid ser oss som en trussel nå, ikke sant, og det samme gjør vi med Skeid. Og det er sånn det skal være, legger han til.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

– Jeg lærte ekstremt mye i Skeid

Med 116 kamper for Skeid kjenner han klubben godt, og de rød og blå har nok fortsatt en plass i hjertet til KFUM-treneren. Selv peker på at han lærte enormt mye fra sin tid i Skeid.

– Skeid er en kjempefin klubb og det har vært så mye bra personer opp gjennom åra der hvor jeg har lært ekstremt mye. Helt fra matrisen til klubbleder, til trener og spillere og så videre Nå er det ikke så veldig mye igjen av det. Men jeg ser at de er i gangene og hjelper til, sier Isnes og fortsetter:

– Matrisen Rolf Erik Hansen var der da jeg var juniorspiller også. Han lærte oss å ikke bruke hvit strømpeteip blant annet. Fordi det var dyrere. Man måtte brukere ordentlig strømpeteip. I hvert fall som var i ett med sokka. Ikke hvit teip på blå sokker, smiler Isnes og trekker frem flere i som har vært, og fremdeles er i kulissene i Skeid.

– Sånne ting husker jeg veldig godt. Folk som har passa på deg, som har lært deg litt ting. Jan Fjeller i Skeid lærte meg å tråkke gressbanen riktig. Han kom og prikka meg på ryggen, og sa: «Sånn her skal du tråkke en gressbane etter du har trent», og så gikk han og viste unggutta det. Erik Noppi som jeg spilte med, og som var ti år eldre enn meg, lærte meg sunn fornuft, og det å være en ordentlig person. Selv om jeg har lært det hjemme og da, smiler KFUM-sjefen.

Nå er det imidlertid nye tider. Nå er det ingenting som smaker bedre enn å slå nettopp Skeid.

– Sånne ting sitter fortsatt i ryggmargen, men jeg elsker å slå Skeid, og hater å tape mot dem. Det er sånn det er har blitt de siste åra, slår han fast.

Vil ha oslofolket på kamp

Skeid - KFUM er Oslo-derbyet på det høyeste nivået per dags dato. Da er det vel ikke mer en rett og rimelig at kampen spilles på byens nyeste storstue, Intility Arena. Men Isnes hadde helst sett at kampen gikk på et fullsatt Nordre Åsen, framfor et glissent Intility. Han håper imidlertid at Oslo-publikummet nå kommer seg opp av sofaen.

– Jeg håper både Kåffa-folk og Skeid-folk kjenner sin besøkelsestid, og kommer på kamp. Nå er det sånn at Vålerenga har bortekamp mot Rosenborg klokka åtte. Så Oslo-folk rekker begge kampene, poengterer han, og understreker at det ikke lenger er noen unnskyldninger for å bli værende hjemme.

– Jeg veit det har vært mye prat om det, og at aviser har skrevet om det; at oslofotballen ligger bakpå, men nå har det faktisk snudd litt, og det er ikke for å være høye på seg sjøl. Det dreier seg om at Skeid presterer bra, og viser at de holder nivået i OBOS, vi gjør det samme. Kjelsås og Grorud presterer godt i 2. divisjon, med Oslo-spillere. Det har folk pekt på og sagt: «Det mangler, det mangler», men det er på plass nå. Og det er jo kjempemorsomt, sier Isnes som lover at KFUM også skal ta opp kampen med Skeidoksene på tribunen søndag.

Fordeler og ulemper

Om Intility er i største laget rent kapasitetsmessig, er det liten tvil om at spilleforholdene blir bedre enn de ville ha vært på den gamle kunstgressmatta på Nordre Åsen. Det tror KFUM-kaptein Stian Sortevik kan innby til en bedre kamp.

– Det har ikke ofte vært finspill mot Skeid. Men hjelper kanskje at vi skal spille på Initlity hvor ballen går litt bedre. Da bør det være mulig å få til litt spill. Men jeg forventer uansett at det  blir en tett, og jevn match hvor det blir noen tøffe dueller, og mye moro, sier han optimitisk.

Isnes tror Intility kan gi Skeid ulemper defensivt, men fordeler offensivt.

– Skeid med sitt høye press, og som ønsker å være aggressive er lettere på en liten bane som Nordre Åsen. Men når dem kommer på større flater vil det gagne dem offensivt med sin 4-3-3. Du får mer bredde, og mer rom, sier Isnes som selv har gode minner fra Intility der de har møtt Vålerenga 2.

– Vi liker oss på Intiliy. Vi har slått Vålerenga 2 kraftig to ganger, og da har dem stilt ganske bra lag også. 4-0 og 4-1, eller 3-1. Skeid er bedre enn Vålerenga 2 da, poengterer han.

– Morsomt å se tilbake da, da vi møtte Skeid på Nordre Åsen i fjor hadde vi seks kamper uten seier. Vi hadde 0-2-4 etter ferien, og så møtte vi Skeid som lå der oppe, og hadde vært solide. Akkurat nå har det snudd litt, og det må vi være klar over, og finne ut; hva var det vi var veldig gode på mot Skeid på Nordre Åsen? Det må ligge i bunnen denne gangen. Stor løpskraft, vi sto opp i duellene, vi ofra oss, og da slo vi Skeid på akkurat det Skeid hadde vært gode på gjennom hele sesongen. Så det er viktig å ta den fighten først, før du skal begynne å snakke om alt annet, forklarer Isnes.

Et annet aspekt ved kampen er dødballer. Skeid har vært involvert i totalt 24 mål denne sesongen. 17 av dem har kommet for eller imot på dødballer.

– De har både scoret og sluppet inn mye på dødballer. Det må tas hånd om. Vi må prøve å utnytte det offensivt, men og prøve å håndtere det defensivt, sier Sortevik.

– Dødballer er ikke akkurat den typiske Kåffa-oppskriften?

– Nei, men vi må prøve å utnytte det, smiler Sortevik.

Viktige poeng

Begge lagene har kommet godt i gang i årets sesong. For Skeid startet det veldig bra, før de både har vært uheldige og udyktige i etterkant, og ligger nå på en 13. plass, med ni poeng. KFUM fikk en tråere start med tøff motstand i starten, men for dem har det løsnet ordentlig den siste tiden, og ligger faktisk på en 3. plass før lokaloppgjøret. 10 poeng foran Skeid.

– For begge klubber betyr det en del. De har starta OK, mens vi har starta veldig bra. Begge trenger poeng i de posisjonene de er. Selv om vi ligger høyt på tabellen før vi møtes, betyr det ingenting søndag. Det kommer til å bli en jevn batalje, sier Sortevik.

Saken fortsetter under bildet. 

Stian Sortevik nyter dagene som kaptein for et KFUM-lag i medvind. Søndag gleder han seg til å måle krefter med bynabo Skeid.

Stian Sortevik nyter dagene som kaptein for et KFUM-lag i medvind. Søndag gleder han seg til å måle krefter med bynabo Skeid. Foto: Haakon Thon 

Han er klar på hva som har ført til at KFUM nå har klart å skrape sammen sju poeng mer enn hva de hadde på samme tidspunkt i 1. divisjon i 2016.

– Vi har jo scora flest mål i ligaen. Vi har blitt flinkere til å variere. Vi kan slå inn bak, vi kan beholde ballen, og så har vi blitt bedre til å variere presset. Det har også blitt mer proft i alle deler av klubben nå. Samtidig er vi en del bedre rusta til å holde det høye presset, og holde i 90 minutter, sier kapteinen, og legger til:

– Vi var litt naive kanskje. Mer kyniske nå, mer fornuftig, selv om vi er oss selv. Vi spiller ball når vi kan, men vi gjør det ikke uansett. Om ikke kampen, banen eller motstanderen tilsier det, gjør vi ikke det.

Skal unngå nedrykk

I 2016 endte det med nedrykk for KFUM. Det gjør det neppe i år, og Sortevik koser seg som kaptein på et KFUM-lag i medvind om dagen. Samtidig er han klar på at det fremdeles er mye jobb i vente.

– Vi håper jo vi skal slippe å komme i en sånn situasjon igjen. Målet for sesongen har vært å beholde plassen, og det er det fortsatt. Og vi må fortsatt legge ned mye arbeid for at det skal være sikra, men vi har jo fått en god start, og vi tenker ikke så mye på det nå. Vi må huske hva vi har lagt ned av arbeid i hver kamp, for med en gang vi begynner å slurve, eller jukse litt så kommer vi til å tape ganske kjapt.

Disse ordene gleder trener Isnes.

– Det er litt deilig å høre, for spillegruppa er der. Jeg tror ingen av de gutta som sitter i den garderoben tar av, og det tror jeg ville vært rart også, sier han.

Avspark er på Intility arena søndag klokka 18.00.

Mer fra Dagsavisen