Islands VM-eventyr tok slutt mot Kroatia

VM: (Island - Kroatia 1-2) Det islandske VM-håpet brast med 1-2-tap mot Kroatia i den siste gruppespillskampen i VM. Kroatia og Argentina tar seg videre fra gruppen.

Av NTB-Ole Henrik Tveten

Det islandske VM-eventyret stoppet i gruppespillet, til tross for en heroisk innsats mot Kroatia, som allerede var sikret avansement.

Etter å ha spilt uavgjort (1-1) mot Argentina i åpningskampen og tapt mot Nigeria (2-0) kunne Island skrive historie mot Kroatia tirsdag.

Håpet om avansement lå i å slå Kroatia, samtidig som resultatet i kampen mellom Nigeria og Argentina gikk deres vei – det vil si helst Argentinsk seier, og helst ikke med mer enn ett mål.

Argentina vant med ett mål, men Island maktet ikke vinne over et kroatisk B-lag med ni endringer fra forrige kamp. Dermed kan Island reise hjem fra VM, og de kan gjøre det med hevet hode. Med 1-2 er VM over for denne gang.

Burde ledet

Islendingene tok ingen unødvendige sjanser, lot Kroatia ha ball og ventet på at sjansen skulle by seg til å kontre.

Etter 15 minutter kom beskjeden om at Argentina hadde tatt ledelsen i den andre kampen, og akkurat da var Island kun ett mål fra en historisk bragd i fotball-VM.

Gutta fra sagaøya kjempet seg inn i kampen og burde muligens ha gått til pause med ledelse.

Alfred Finnbogason sendte ballen centimeter til side for mål, Birkir Bjarnason hamret ballen via en forsvarer før den traff en heldig Lovre Kalinic i Kroatia-målet. I tillegg måtte Kalinic hente fram en redning fra øverste hylle da Aron Einar Gunnarsson sendte ballen mot det venstre krysset.

Traff tverrliggeren

Fem minutter etter pause smelte Milan Badelj ballen i tverrliggeren fra utsiden av sekstenmeteren, før han minuttet senere sendte Kroatia opp i føringen. Et innlegg havnet etter hvert hos midtbanespilleren som via bakken sendte ballen bak den islandske keeper Hannes Thór Halldórsson.

Da hadde allerede Nigeria utlignet mot Argentina, og Island var i skikkelig trøbbel.

Men som ekte vikinger var det ikke snakk om å gi opp. Island kjempet seg inn i kampen, skapte sjanser og var ved et par anledninger svært nær å utligne.

Men utligningen skulle komme 15 minutter før full tid. Kroatias Dejan Lovren stanset ballen med hånden i straffefeltet, og dommeren trengte ikke ta i bruk VAR for å peke på straffemerket.

Sigurdsson tok fart mot ellevemetersmerket og banket ballen opp i nettaket. Da sto det 1-1 på Rostov Arena.

Enorm mulighet

Før scoringen hadde blant annet Bjarnason bommet på en enorm mulighet da han ikke traff ballen upresset på bakerste stolpe, og Gylfi Sigurdsson hadde headet i treverket på en corner.

Ivan Perisic fastsatte resultatet da han alene med Halldorsson plasserte ballen i nettet og for alvor knuste de islandske drømmene om videre VM-spill.

Kroatia vant 2-1 og møter som gruppevinner Danmark i åttedelsfinalen. Argentina, som vant 2-1 mot Nigeria i den andre kampen, tar 2.-plassen og møter Frankrike. (NTB)

VM-sluttspillet fotball menn i Russland tirsdag, gruppe D:

Nigeria – Argentina 1-2 (0-1)

St. Petersburg stadion, 64.468 tilskuere

Mål: 0-1 Lionel Messi (14), 1-1 Victor Moses (str. 51), 1-2 Marcos Rojo (86).

Dommer: Cüneyt Çakir, Tyrkia.

Gult kort: Leon Balogun (32), John Obi Mikel (90+1), Nigeria, Javier Mascherano (49), Éver Banega (64), Lionel Messi (90+4), Argentina.

Nigeria (3-4-1-2): Francis Uzoho – Leon Balogun, William Troost-Ekong, Kenneth Omeruo (Alex Iwobi fra 90.) – Victor Moses, John Obi Mikel, Onyinye Ndidi, Brian Idowu – Oghenekaro Etebo – Kelechi Iheanacho (Odion Ighalo fra 46.), Ahmed Musa (Simeon Nwankwo fra 90+2.).

Argentina (4-4-2): Franco Armani – Gabriel Mercado, Nicolás Otamendi, Marcos Rojo, Nicolas Tagliafico (Sergio Agüero fra 80.) – Enzo Perez (Cristian Pavon fra 61.), Javier Mascherano, Éver Banega, Angel Di Maria (Maximiliano Meza fra 72.) – Lionel Messi, Gonzalo Higuaín.

Island – Kroatia 1-2 (0-0)

Rostov Arena, 43.472 tilskuere

Mål: 0-1 Milan Badelj (53), 1-1 Gylfi Sigurdsson (str. 76), 1-2 Ivan Perisic (90).

Dommer: Antonio Mateu, Spania.

Gult kort: Marko Pjaca (14), Tin Jedvaj (83), Kroatia, Emil Hallfredsson (59), Alfred Finnbogason (64), Birkir Már Sævarsson (84), Island.

Island (4-2-3-1): Hannes Thór Halldorsson – Birkir Már Sævarsson, Sverrir Ingi Ingason, Ragnar Sigurdsson (Björn Bergmann Sigurdarson fra 70.), Hördur Björgvin Magnusson – Aron Einar Gunnarsson, Emil Hallfredsson – Johann Berg Gudmundsson, Gylfi Sigurdsson, Birkir Bjarnason (Traustason fra 90.) – Alfred Finnbogason (Albert Gudmundsson fra 90.).

Kroatia (4-2-3-1): Lovre Kalinic – Tin Jedvaj, Vedran Corluka, Duje Caleta-Car, Josip Pivaric – Luka Modric (Filip Bradaric fra 65.), Milan Badelj – Marko Pjaca (Dejan Lovren fra 70.), Mateo Kovacic (Ivan Rakitic fra 81.), Ivan Perisic – Andrej Kramaric.