Sport

Islands klokskap

Island vil vise verden at de også kan spille fotball MED ball.

Bilde 1 av 3

Det er to dager til Islands EM-skjebne blir beseglet. Cupspill eller hjemreise. Til nå er de det laget i EM som har hatt ballen minst. Det bryr ikke trener Lars Lagerbäck seg så mye om.

Les også: Island stoppet av selvmål

I samme hjørne

Men han vil at laget skal spille klokere, når de leder en kamp, slik de gjorde mot Ungarn lørdag.

For da Gylfi Sigurdsson gjorde som Kjetil Rekdal på samme arena i 1998, satte straffesparket til høyre for keeper, var Island på vei mot deres første seier i et mesterskap noensinne.

Resten av kampen ble en maraton i lidelse for de islandske supporterne. Og det holdt nesten helt inn.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Må holde i ballen

Men det ungarske presset endte i selvmålet fra Birkir Már Sævarsson to minutter før slutt. Fordi Island lot seg presse bakover.

– Det er ikke slik vi skal spille. Vi må bli klokere i valgene med ball når vi skal ta vare på en ledelse. Men her var det slitne bein og slitne hoder og tilfeldigheter som avgjorde, sa Lagerbäck på pressekonferansen etter kampen.

Med seier hadde Island i praksis vært klare for cupspillet. Nå må de antakelig slå Østerrike onsdag kveld, et Østerrike som hadde griseflaks som fikk ett poeng mot Portugal, der Cristiano Ronaldo blant annet satte et straffespark i stolpen.

Les også: Vulkanen reiste seg. Og den kan eksplodere.

Får kritikk

Island er sjarmtrollet for alle uavhengige supportere i EM, men opplever det samme som Norge gjorde på 90-tallet fra ekspertisen: Deres fremste strategi er å ødelegge for motstanderen mer enn å utvikle eget spill.

– Vi prøver å utvikle vår eget spill hver dag, vi, svarer Lagerbäck på det.

– Men vi vet at vi ikke kan spille som Spania. Vi må skjule våre feil og utnytte våre styrker. Og med god organisering og hardt arbeid kommer man langt, sier den sindige svensken.

Må finregne

De siste kampene i hver pulje spilles samtidig så lagene ikke kan spille på resultat. Spillerne får bare beskjed om å konsentrere seg om å slå Østerrike og ikke tenke for mye på konsekvenser. Island kan avansere også med uavgjort på Stade de France i Paris onsdag. . For fire av de seks treerlagene går også videre.

De fleste tror det endelig vi løsne for Portugal som slår Ungarn i deres kamp og i så fall vinner pulja. Østerrike, som var klar toerfavoritt før EM, må slå Island for å unngå sisteplassen. Klarer Island å bli enda litt klokere?

Les også: Islandsk jubelkveld mot Portugal

Mer fra Dagsavisen