Sport

Iskald jobb. – Nei, jeg holder ikke varmen

Det er meldt ned mot ti minusgrader i Tromsø søndag. Korte bukser, Adam Larsen Kwarasey?

VALLE (Dagsavisen): – Dette viser hvor ille det er at de avgjørende kampene skal spilles nå, sier Adam Larsen Kwarasey etter å ha hastet i garderoben etter fredagens VIF-trening.

Da var det «bare» en minusgrad, men sur vind og snø i lufta på Intility Arena.

Søndag er det meldt sju minusgrader i Tromsø, men det kan krype ned mot ti i løpet av kvelden.

Ulogisk sesong

For hjemmelaget er kampen livsviktig. Det handler om å overleve.

For VIF-keeperen er det en bekreftelse på det han har ment lenge: Den norske sesongen må krympes inn og antall kamper på kunstgress må ned.

– Det er greit at det spilles på kunstgress i Tromsø, men i de store byene i Sør-Norge bør vi bort fra dette. Fotball skal spilles på naturgress, sier en malmklar Larsen Kwarasey til Dagsavisen.

Og han blir minnet på sommerens merkelige terminoppsett som ga det utslaget at Vålerenga spilte bare en eneste kamp mellom St. Hansaften og 4. august.

Da dagene var lyse og temperaturen vennlig, lå østkantens storstue nærmest ubrukt.

Alle kunstgressbanene gjør det enklere for NFF å forlenge sesongen i begge ender. Det mener VIFs rutinerte keeper blir feil.

Flertall vil ha naturgress

Nylig ble det offentliggjort en undersøkelse der det blant nordiske toppspillere var overveldende flertall til å vende tilbake til naturgress. For det er der den ekte fotballen spilles, skal man tro toppspillerne som skuler til de store nasjonene.

Men søndag kveld må Adam Larsen Kwarasey uansett forholde seg til kuldegrader og kunstgress i kveldsmørket i det som noen omtaler som "Nordens Paris".

– Hvordan holder du varmen?

– Jeg holder ikke varmen, det er problemet!, svarer han.

Tynne keeperhansker og fotballsko er ikke beregnet på norsk vinter. Men som keeper må han holde seg myk, det avgjørende skuddet kan komme etter halvannen time. Og da må han være kattemykt nede ved stolperota eller oppunder tverrliggeren. Kroppen må være klar.

– Jeg må jogge og holde meg i bevegelse og skifter alt tøyet i pausen. Mer får jeg ikke gjort, sier han.

- Hvor har du spilt dine kaldeste kamper?

- Antagelig i Tromsø, svarer han.

Ny pause i serien

Etter helgens serierunde er det pause på grunn av landslagsspill, før de to siste serierundene spilles 24. november og 1. desember. Cupfinalen på Ullevaal spilles 8. desember.

Vålerenga berget i praksis plassen ved 1–0 seieren over Brann sist. Tre kamper gjenstår og VIF må vinne alle tre for å tangere fjorårets poengsum på 42.

PS. Neste år er terminlista strammet inn og seriespillet starter senere etter blant annet innspill fra Vålerenga.

Denne helgens serierunde (28 av 30):

Fredag: 19.00: Brann - Odd

Lørdag: 18.00: Haugesund - Viking

Søndag: 18.00:  Kristiansund – Sarpsborg 08, Lillestrøm – Stabæk, Mjøndalen – Ranheim, Molde – Strømsgodset, Tromsø – Vålerenga, 20.00: Rosenborg – Bodø/Glimt.

Mer fra Dagsavisen