Ishockey

Nytt Vålerenga-tap – må vinne tre finaler på rad for å ta NM-gull

Vålerenga ledet 2-1 etter den første perioden i den fjerde NM-finalen mot Storhamar, men tapte til slutt 2-4. Nå har laget kniven på strupen om de skal vinne NM-gull.

JORDAL AMFI (Dagsavisen): Vålerenga har vært natt og dag i finaleserien mot Storhamar hjemme og borte. I Hamar har de tapt 1–4 og 1-5, mens de vant 5–2 på Jordal i kamp 2. De fleste håpte på en reprise av kamp 2 på Jordal, da VIF fant 5-2, og hjemmefansen hadde tro til å håpe det da de gikk opp til 2–1 like før slutt i den første perioden.

Men derfra og ut handlet det meste om Storhamar, som snudde og vant. Foran et utsolgt Jordal Amfi, med rekordhøye 5420 publikum, endte det 4–2 til de gulkledde.

Dermed leder Storhamar 3–1 i best-av-sju-serien, og må bare vinne en av de tre neste kampene for å ta hjem «bøtta». En sommerferie og tur til Kiel-ferga med Color Line, som Vålerenga er sponset av, virker å være i nær fremtid for spillerne om de ikke «kommer opp i ringa», som det heter på hockeyspråket.

Svært skuffet

Etter kampen måtte Dagsavisens utsendte vente flere minutter før VIF-trener Fredrik Andersson kom ut. Gjennom veggen fra der pressen venter og inn til Vålerengas garderobe, var det tydelig å høre en til vanlig sindig Andersson som var rasende.

– Ja, jeg hevet stemningen. Jeg var ikke fornøyd med det gutta leverte og da må de få høre det. Det er en del av gamet. Vi møter ikke opp og det er utrolig skuffende. Men det begynner hos oss i trenerteamet. Jeg ville markere overfor spillerne at vi ikke kan fremstå sånn her om vi vil vinne NM-gull.

– Hvordan var stemningen i garderoben?

– Ikke på topp, naturligvis. Man er utrolig skuffet over prestasjonen. Vi leder både 2–1 og spiller nesten to minutter i fem mot tre, men klarer ikke utnytte det. Det er der kampen endrer karakter og Storhamar tar over, synes jeg. Det er en jevn kamp stort sett, men jeg er spesielt skuffet over vår tredje periode.

– Vi blir litt for desperate. Vi skyter nesten ingenting og prøver bare å spille oss rundt. Jeg vil at vi skal skape mer enn det vi gjør. Vi vet at vi må vinne tre kamper på rad, men vi tar en kamp av gangen. Det eneste fokuset vi har nå er å vinne i Hamar på tirsdag. Det har jeg troen på at vi kan klare. Mandag skal vi være klare igjen for å lade opp til en ny kamp.

VIF snudde og ledet …

Vålerenga fikk en marerittstart på oppgjøret og lå under 0–1 etter bare 24 sekunder. Martin Rønnild fikk stå helt alene på fem meter og kunne bare prikke pucken i mål etter det som var slapt forsvarsspill fra Vålerenga.

Etter den blytunge starten kom VIF mer med i kampen og skapte flere halvsjanser, men Storhamar var farligst frempå da de spilte i overtall etter halvspilt periode.

Men det var hjemmelaget som scoret kampens andre mål, med 14.15 på kampuret. VIF etablerte spill i Storhamars sone og til slutt så Stian Solberg ut til å lade for skudd. Istedenfor slapp han en utsøkt pasning til Kalle Ekelund, som bare kunne spasere pucken i mål til 1–1.

– Det var fint gjort av meg. Jeg ser at Kalle kommer på baksiden. Litt flaks at pasningen kommer gjennom, men mål blir det. Det er dyktighet og litt flaks, sier Solberg ydmykt.

Og fem sekunder før perioden var over var kampen snudd. VIF spilte i overtall og spilte pucken rundt i Storhamars sone. Til slutt havnet pucken på køllebladet til Thomas Olsen, som hamret den opp i nettaket på utsikt vis. Dermed ledet VIF 2–1 etter 20 minutter.

Thomas Olsen jubler for scoring, men det var Storhamar som stakk av med seieren.

Les også: Storhamar drepte VIFs gode start og vant komfortabelt: – Kunne vunnet (+)

Så snudde Storhamar tilbake …

Som i den første perioden kom Storhamar ut i 100 i den andre. 63 sekunder ut i perioden sto det 2–2. Gjestene opprettholdt trykket i VIFs sone og til slutt fikk Patrick Thoresen pucken på bakerste stolpe. Han så at Tobias Breivold ikke hadde øynene på pucken og var noe feilplassert. Den mangeårige veteranen lurte pucken forbi Breivold og i mål til 2–2.

Desibelnivået økte betraktelig da Storhamar fikk to utvisninger med 30 sekunders mellomrom. Men det var faktisk Storhamar og Thoresen som skapte den største muligheten i VIFs fem-mot-tre, til stor frustrasjon fra hjemmefansen.

Og det var også gjestene som scoret kampens femte mål. Solberg prøvde å drible seg inn i sonen til Storhamar, men gikk rett på egen spiller. Fem sekunder senere hadde Storhamar kommet seg inn i sonen til Vålerenga og satt pucken i mål til 3-2, som også var stillingen etter 40 minutter.

Les også: Karterud senket Storhamar og kysset logoen: – Min hyllest til Vålerenga (+)

Klarte ikke score

VIF slet stort med å skape det helt store i den tredje perioden. Etter 20 spilte minutter hadde de bare tre – 3 – skudd på mål. Uten at Dagsavisens utsendte sitter på all verden av norsk hockeyhistorie, må vel det være noe form for laveste notering i en finale i en periode?

Med to minutter igjen gikk Breivold ut av målet, og noen sekunder etter tok Vålerenga også timeout, for å legge en slagplan inn mot de siste 96 sekundene.

Uansett hva den slagplanen inneholdt, fungerte den ikke. Med 42 sekunder igjen brøt Storhamar og Martinsen kunne bare gå pucken i mål til 4-2, som også ble sluttresultatet.

– Vi har tre skudd på mål i tredje periode. Det er alt, altfor dårlig. Det er forståelig at Fredrik reagerer som han gjør eter kampen. Det er en helt grei kamp av oss, men for dårlig nå det er en finale og spesielt når man møter Storhamar. Det er ikke mer å si om det, sier Stian Solberg.

Les også: Strøm scoret mot gamle lagkamerater da Storhamar knuste VIF: – På tide (+)

Gir ikke opp

Det er to år siden Vålerenga sist vant borte mot Storhamar. Å vinne tre kamper på rad nå, inkludert to i Hamar, virker usannsynlig, men VIF-leiren har ikke gitt opp.

– Vi har spilt flere jevne kamper mot dem, men vi har vært for svake i starten, noe vi også var nå. Det må vi få gjort noe med. Vi må spille enklere og mer fremoverrettet, så vi kommer oss mer inn i kampene fra start. Jeg mener vi har en stor sjans til å vinne på tirsdag om vi klarer det. De kommer også til å ha en del nerver på tirsdag, siden de kan ta det på hjemmebane, sier Andersson.

– Vi må bare kjøre på. Vi har ingenting å tape nå. Nå skal vi opp til Hamar og prøve å vinne der. Vi skal gjøre absolutt alt vi kan for å få en ny kamp på Jordal, og her vet vi at vi er gode. Så blir det en sjuende finale. Sånn er det bare, avslutter Solberg.

Les også: Karterud med hat trick da Vålerenga slo tilbake i NM-finalen (+)

---

Vålerenga – Storhamar 2-4 (2-1, 0-2, 0-1), sammenlagt 1-3

5420 tilskuere

Mål:

1. periode: 0-1 (0.33) Martin Rønnild (Jacob Berglund, Andreas Martinsen), 1-1 (14.15) Kalle Ekelund (Stian Solberg, Martin Røymark), 2-1 (19.55) Thomas Olsen (Tommi Taimi, Mathis Olimb). Skudd: 8-10.

2. periode: 2-2 (21.05) Patrick Thoresen (Eirik Salsten, Sander Dilling Hurrød), 2-3 (39.12) Peter Quenneville (Salsten, Hurrød). Skudd: 6-15.

3. periode: 2-4 (59.16) Martinsen (Berglund). Skudd: 3-8. Totalt: 17-33.

Utvisninger: Vålerenga 3 x 2 min., Storhamar 5 x 2 min.

Gjenstående kamper: 23/4, evt. 25/4, 27/4.

---

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen