Ishockey

Vålerengas seiersrekke bråstoppet mot et effektivt Sparta i Sarpsborg

(Sparta – Vålerenga 4-0) Etter fire strake seiere, kom det en nedtur mot Sparta i Sarpsborg torsdag. Vertene var svært effektive, og selv om Vålerenga var best i store deler av kampen, klarte de aldri å finne veien til nettmaskene.

Vålerenga kom til Sarpsborg med en seiersrekke på fire, og fra en meget overbevisende seier mot Lillehammer i forrige bortekamp. Det var likevel vertene som kom best i gang i Sparta Amfi, og hjemmelaget tok ledelsen allerede før det var spilt ett minutt. Stefan Espeland mistet pucken i midtsonen, før Vetle Salsten tok den med inn i VIFs sone og spilte over til Erik Selin. Tobias Breivold reddet det første skuddet, men pucken skled ut til Miihkali Teppo som klarte å finne en åpning mellom alle spillerne og fikk lurt inn 1–0.

Midtveis i den første perioden fikk Sparta spille i overtall, da Filip Lalande måtte sette seg i to minutter for en interference. Vålerenga har så langt ikke sluppet inn mål i undertall, som det eneste laget i ligaen, men var fryktelig nære da Lars Joakim Lundberg fikk to muligheter til å overliste Breivold på kloss hold. Så sikre var man på scoring i Sparta Amfi at lyset ble slukket og røykmaskinen ble startet, før Breivold plukket fram en strålende redning.

Flere muligheter ble det ikke for Sparta, og dermed holdt VIF unna i nok et undertall. Vertene fikk nok en stor mulighet til å doble ledelsen like etterpå, før Vålerenga fikk sin største mulighet i kampen med drøye sju minutter igjen av perioden. Mark Auk skyter fra en fem-seks meters hold, som Kevin Carr i Sparta-buret redder, men han gir retur. Den plukker VIF opp, og sender på bakerste stolpe, men Carr plukker fram en meget god beinparade på avslutningen fra Christoffer Törngren.

Sparta doblet på tampen av første periode

Vålerenga presset på for en utligning mot slutten av den første perioden, men fire minutter før slutt doblet Sparta ledelsen. Vertene vant en dropp, før Niclas Jessesen fikk dratt seg forbi droppsonen og slått pucken inn foran mål. Der får kaptein Niklas Roest stå helt mutters alene foran Tobias Breivold, og kan enkelt styre inn 2–0 etter at VIFs backer slurver i returjobben etter den tapte droppen.

Sparta kunne med det gå inn i garderoben med ledelse, etter en periode der vertene utnyttet sjansene sine bedre enn det Vålerenga klarte. I midtperioden kom Vålerenga aggressivt ut, men uten at laget klarte å vaske fram noen ordentlige store sjanser de første fem minuttene av periode nummer to. Gjestene fortsatte å føre i midtperioden, men Sparta sto godt imot i midtperioden, der det bare kom fire skudd totalt de første åtte minuttene.

I løpet av de neste minuttene kom det flere store mulgheter på kort tid, da Sparta kom to ganger alene med Tobias Breivold i minuttene rundt halvspilt periode. Først var det Jessesen som måtte se sitt skudd bli reddet av Tobias Breivold, og når Lundberg kom alene like etterpå var VIF-keeperen på det skuddet også. Dermed holdt sisteskansen Vålerenga inne i kampen på det tidspunktet.

Vålerenga presset på for redusering

Med unntak av de minuttene var det gjestene som hadde det meste av pucken, og som presset på for en redusering i Sparta Amfi i midtperioden. Det relativt vedvarende trykket ga imidlertid ikke resultater, og det ble med noen langskudd og forsøk som Sparta-spillerne fikk blokkert. To minutter før slutt fikk Espeland en god mulighet, men klarte ikke å styre pucken opp i krysset fra kloss hold.

Spartas førsterekke måtte spille lenge mot slutten av perioden, men klarte å holde ut inn mot den andre pausen. Selv om Vålerenga hadde flest skudd, og styrte perioden, var det Sparta som fikk de to største sjansene, men ingen av lagene fant veien til nettmaskene i midtperioden. Dermed var Vålerenga fortsatt to mål bak foran den tredje perioden i Sparta Amfi.

Gjestene starten den tredje perioden som de gjorde midtperioden, og satte press på Sparta fra start også i den tredje perioden. Ved flere anledninger var det nære på å komme til store sjanser, etter skudd som skapte kaos foran Sparta-målet. Mathis Olimb fikk dratt avgårde et skudd etter litt over fire minutter, men igjen var Kevin Carr frempå med en god beinparade.

VIF slapp inn årets første i undertall og tapte

Like etter måtte Mathis Olimb sette seg for en interference, og etter ni undertall uten baklengs sprakk også den nullen for Vålerenga. Hans Kristian Jakobsson slapp pucken ut til Marcus Fagerudd som kom seg fram til droppsonen i Vålerengas sone uten at noen gikk på han. Sparta-spilleren fikk god tid til å sikte, og måkte pucken i nettet bak Breivold, som også fikk sikten blokkert av en hoppende Lars Joakim Lundberg som måtte komme seg unna det knallharde skuddet til Fagerudd.

Vålerenga fikk sin første mulighet i overtall ni minutter før slutt, men et aggressivt Sparta-forsvar hindret VIF i å skape noe som helst av sjanser i det som var en livbøye inn igjen i kampen for gjestenes del. Når den livbøyen ikke ble grepet, punkterte Sparta kampen minuttet senere. Mike Auk mistet pucken i Spartas sone, og da satte Sparta fart på. Selin spilte til Martin Grönberg som holdt på pucken til Erik Børresen fikk skøytet seg fri. Alene med keeper Breivold gjorde han ingen feil, og scoret sitt andre for sesongen.

Etter den fjerde scoringen til Sparta, mistet Vålerenga litt disiplinen og pådro seg to utvisninger som førte til at hjemmelaget kunne pøse på for en femte scoring. Flere mål ble det imidlertid ikke, og et effektivt Sparta-lag kunne juble for en fortjent seier. Vålerenga var best i store deler av kampen, men når de ikke utnytter sjansene sine, blir det vanskelig å vinne kamper.

Med tapet blir VIF forbigått av nettopp Sparta på innbyrdes oppgjør, og trolig også av Stjernen som leder borte mot Grüner på starten av tredje periode, og detter med det ned på fjerdeplass. Neste kamp for Vålerenga nå er hjemme mot Storhamar førstkommende lørdag, 1. oktober.

---

Kampfakta:

Fjordkraftligaen, runde 7

Sparta Sarpsborg – Vålerenga 4-0 (2-0, 0-0, 2-0)

Sparta Amfi, 2062 tilskuere

Mål: 1. periode: 1–0 (00.58) Miihkali Teppo (Selin, Grönberg), 2–0 (16.01) Niklas Roest (Jessesen).

3. periode: 3-0 (46.24) Marcus Fagerudd (Jakobsson, Gintautas). 4-0 (53.55) Eirik Børresen (Grönberg, Selin)

Skudd: 32-24 (19-7, 4-7, 9-10)

Utvisninger: Sparta 1x2 min. Vålerenga 5x2 min.

Dommere: Roy Stian Hansen & Petter Bjerkan Bakken

Vålerengas rekker:

Keeper: Tobias Breivold (Edgar Talm)

1. rekke: Mark Auk, Tommi Taimi, Mika Partanen, Mathias Olimb, Sander Thoresen.

2. rekke: Stefan Espeland, Kalle Ekelund, Martin Røymark, Magnus Brekke Henriksen, Rasmus Ahlholm.

3. rekke: Stian Solberg, Villiam Strøm, Christoffer Törngren, Tobias Lindström, Thomas Olsen

4. rekke: Didrik Nøkleby Svendsen, Thomas Finstad, Filip Lalande, Sebastian Johansen.

---


Nyeste fra Dagsavisen.no: