Ishockey

MS-profilen tilbake etter fire års utestengelse: – Jeg har ventet så lenge

I september 2018 fikk Marcus Bryhnisveen (27) en fire år lang utestengelse for doping. Torsdag var han endelig tilbake, men måtte se hans tidligere arbeidsgiver stikke av med alle poengene, da MS møtte Sparta.

MANGLERUDHALLEN (Dagsavisen): 18. september 2018 skled en da 23 år gammel Marcus Bryhnisveen ut på isen i Furuset Forum i Sparta-drakt. Det skulle bli hans siste hockeykamp på fire år. Etter 3-0-tapet mot VIF kom beskjeden om at han hadde avlagt en positiv dopingprøve for bruk av anabole steroider under oppkjøringen til sesongen.

Bryhnisveen bestemte seg for at han ikke var ferdig som hockeyspiller, og i fire år har han trent for seg selv, slik at han kunne komme tilbake på toppnivå når dommen var ferdigsonet.

I sommer valgte Manglerud Star å signere det som nå har blitt en 27 år gammel Marcus Bryhnisveen, og torsdag fikk han endelig muligheten til å tre på seg drakta og spille kamp igjen. Mot gamle lagkamerater i Sparta.

– Det er gøy, da. Rart og gøy. Rotete kamp dessverre, men sånn er det. Ikke så gøy resultatmessig, men gøy å spille igjen, sier Bryhnsiveen etter 2-6-tapet hjemme mot sarpingene.

Bortetur igjen

Til tross for en rotete kamp, så var han likevel svært glad over å endelig ha gjort unna sin første kamp på over fire år.

– Egentlig er det bare deilig å endelig være ferdig med denne kampen. Jeg har venta på det lenge, så det er deilig å få det litt ut av veien, og se mot søndag, forklarer han.

Søndag møter MS Lillehammer borte. Selv bussturene har vært et savn i de fire årene han har måttet stå på utsiden av garderoben.

– Gleder du deg til å dra på tur med laget?

– Ja, bortetur! Det blir gøy, sier han med et smil.

– Har du savna å sitte tre-fire timer på buss?

– Ja, tro det eller ei. Det er litt koselig det også. Sitte med en kaffekopp, og prate litt med gutta. Det er gøy det skjønner du. Man savner alt rundt også, forteller han.

– Det har vært tøft

Til tross for at det har gått fire år, føler han ikke selv at han har venta så mye. Men etter at sesongen ble satt i gang har han kjent litt ekstra på det.

– Det er lang tid, men jeg vil ikke si at jeg har venta så mye. Men nå den siste tida har jeg venta. Jeg har jo venta i fire kamper nå, så det har vært tøft. Men før det har jeg ikke venta så mye. Da har jeg trent, og holdt meg i form.

Trening har han fått god trening i, for å si det på den måten. I årene som har gått har Bryhnisveen lagt ned mange timer uten et lag og apparat rundt seg. Manglerud Star har også vært sentral på veien tilbake til isen.

– Jeg har trent her når det har vært ledig is. Jeg kjenner jo banemannen her, så jeg har fått lov til å gå på litt aleine i ny og ne, forteller han.

– Hardt arbeid kommer du langt med

Men en ting er å gå på skøyter, og trene. Å være i matchsituasjoner er noe man aldri får trent ordentlig på. Torsdag fikk han sin første test på hvordan årene uten kamper har satt sitt preg på han.

– Det er jo litt sånn at det kommer. Som sagt så er det litt rot, for du er ikke helt inni det systemmessig ennå, men hardt arbeid kommer du langt med da. Så det er bare å gå mye på skøyter, og vise at man er interessert tenker jeg. Og så kan det andre komme litt etter hvert. Jeg har jo spilt litt hockey tidligere, så jeg har det litt i ryggmargen på hvor jeg skal stå og de greiene der. Så har vi Roy (Johansen) da, som er flink til å være tydelig, oppsummerer han.

Kampen endte som sagt med et 2-6-tap for Manglerud Star. Bryhnisveen slakter langt på vei det laget leverte i første periode. Til tross for at laget kun lå under 0-1 etter de første 20 minuttene

– Førsteperiode er pinlig. Vi går ikke på skøyter, vi taper alt av dueller. Vi er dårlige i midtsonen og dårlige i egen sone. I andre er vi med på høyde. I første periode kunne det stått 5-0, men vi har en god keeper som klarer å holde oss inne på 1-0 der. Men alt i alt så er det en for dårlig kamp. Vi må opp igjen på søndag, og revansjere litt, er beskjeden fra Bryhnisveen.

Slapp inn sju sekunder før pause

Og han hadde et poeng. Manglerud Stars nye målvakt, Mitch Gillam leverte flere strålende redninger, og sørget mer eller mindre på egen hånd for at det ikke sto mer enn 0-1 da lagene gikk til første pause.

Etter hvilen så MS bedre ut, men havnet likevel bak med 0-2. Men den siste halvdelen av andre periode tok Manglerud Star helt over, og reduserte til 1-2 ved Joachim Lunde Hermansen.

MS kunne dratt med seg dette resultatet, pluss momentumet inn i den tredje perioden, men sju sekunder før slutt slurvet målvakt Gillam med en pasning, og da Emil Frøshaug ikke var oppmerksom, snappa Sparta pucken, slo et par pasninger, og satte inn 1-3.

– Dere er gode i siste halvdel av andre?

– Det er vi. Da får vi satt litt press på dem. Vi går på skøyter, og jobber kollektivt i stedet for å gå én og én, og miste pucker. Utover i andre begynte vi å jobbe godt kollektivt, vi går på skøyter, og takler litt. Var mere med i matchen, og det ser man også.

– Men så kommer baklengsmålet sju sekunder før pause. Hvor ødeleggende er det?

– Det blir en mental greie det da. Alle mål er ødeleggende, men vi var klare da vi kom ut i tredje periode, det var ikke noe sånn sett ødeleggende. Vi var to mål bak. Ja vel, det er bare å krumme nakken og jobbe. Vi var klare for det, forteller han.

Men i den tredje perioden slet MS med å finne den samme flyten som de hadde i slutten av andre periode. Spartas Kristian Jakobsson satte sitt tredje for kvelden kun to og et halvt minutt ut i tredje periode. Perioden løp litt ifra MS, men med seks minutter igjen av perioden dro Parker Bowles opp en lekker pasning, som ga Emil Bejmo åpent mål. Håpet var tent.

Hold deg oppdatert. Få Oslosportens nyhetsbrev fra Dagsavisen!

To kjappe imot

Men i stedet for en ny redusering fikk MS i stedet for en ny tung baklengs, kun 49 sekunder etter. 30 sekunder etter det igjen sto det plutselig 2-6, og kampen var over.

– Sparta er gode. Det er ikke noe tvil om det. Veldig gode med pucken, veldig strukturerte, veldig gode til å spille seg gjennom midtsonen egentlig, og da ser du at dem fosser igjennom. Det var litt det vi slet med i dag. Vi biter oss fast, men alt i alt er vi ikke på høyde, og det syns over tre perioder, oppsummerer Bryhnisveen.

MS møter Lillehammer borte i neste kamp, søndag 17.00.

---

Kampfakta

Eliteserien i ishockey, menn

Manglerud Star – Sparta 2-6 (0-1, 1-2, 1-3)

327 tilskuere

Mål:

1. periode: 0-1 (4.08) Kristian Jakobsson (Marcus Fagerudd, Niklas Roest).

2. periode: 0-2 (28.06) Roest (Emil Lundberg, Maksims Ponomarenko), 1-2 (38.51) Joachim L. Hermansen (Darien Craighead, Parker Bowles), 1-3 (39.53) Jakobsson (Roest, Lundberg).

3. periode: 1-4 (42.31) Jakobsson (Fagerudd, Roest), 2-4 (54.04) Oscar Emil Bejmo (Bowles, Emil Frøshaug), 2-5 (54.53) Håvard Salsten (Paulius Gintautas, Niclas Jessesen), 2-6 (55.23) Erik Sebastian Selin (Martin Grönberg).

Utvisninger: Manglerud Star 6 x 2 min., Sparta 2 x 2 min.

---