Ishockey

Kvartfinalehåpet ute for Norge som ble overkjørt av Sverige i braktap: – En leksjon

Norges hockeygutter fikk ingenting gratis av et allerede kvartfinaleklart Sverige, som ikke ga seg før det sto 7-1 søndag kveld.

Andreas Martinsen (i midten) og de norske hockeygutta fikk det tøft mot Sverige søndag. Foro Jussi Nukari / Lehtikuva via AP / NTB

Fire av de svenske scoringene kom i overtall. Forrige VM-kamp mellom landene var i 2019, og da ble det hele 9-1 til Sverige.

– Det er bare å gratulere Sverige. De var bedre enn oss i dag, sa Ken André Olimb til Viaplay.

– Vi vet at vi ikke kan ha så mange utvisninger, la han til.

Norge var tidvis godt med i oppgjøret, men i løpet av fire minutter i 2. periode scoret sverige tre ganger. Norge måtte klare seg uten viktige Mats Rosseli Olsen, som var ute med skade.

Etter tapet er det ikke lenger mulig for Norge å ta seg til kvartfinale, med fem poeng opp til USA på den fjerde og siste plassen i gruppen. USA venter i den siste gruppespillkampen i mesterskapet.

– Det er klasseforskjell. Det er ikke noe annet å si, sa landslagssjef Petter Thoresen.

Undertallstrøbbel

Som på lørdag mot Tsjekkia gjorde Norge en første godkjent periode, men var under 0-1. Jacob Peterson skjøt fra distanse, og pucken gikk via skøyten til Johannes Johannesen. Det var nok et mål imot for Norge i undertall.

– Vi får en leksjon i god ishockey. De er bare mye bedre enn oss. Vi blir straffet hardt nok en gang i undertallsspillet vårt. Vi drar på oss litt for mange dumme utvisninger, sa Thoresen.

Det skulle bli mer da William Nylander og Marcus Pettersson scoret hvert sitt i løpet av et minutt. Rasmus Asplund la på til 4-0 etter halvspilt kamp.

I den tredje perioden reduserte Tobias Fladeby på en retur. To minutter senere pirket Max Friberg pucken i mål til 6-1. Asplund scoret sitt andre for dagen i nok et svensk overtallsspill.

Berget

Finland og Sverige er allerede klare for kvartfinale. Norge møter USA tirsdag.

Norge er i det minste sikret plass i neste års elite-VM ettersom Storbritannia ikke lenger kan ta dem igjen.

– Det var det viktigste, at vi klarte det. Det er litt tungt nå etter et sånt tap, sa Olimb.

Det blir hovedjobben i de neste mesterskapene òg, ifølge Thoresen.

– Ja. Det tror jeg det vil være i årene framover. Folk snakker om kvartfinaler og semifinaler, det får de stå for. Vi spiller mot verdensstjerner fra store ligaer. Vi må jobbe litt til for å komme opp der, sa landslagssjefen.

---

Kampfakta:

Elite-VM ishockey i Finland søndag, gruppe B i Tammerfors:

Sverige – Norge 7-1 (1-0, 4-0, 2-1)

3707 tilskuere

Mål:

1. periode: 1-0 (11.48) Jacob Peterson (Erik Gustafsson, William Nylander). Skudd: 14-9.

2. periode: 2-0 (27.43) Nylander (Gustafsson, Peterson), 3-0 (28.47) Peterson, Carl Grundström, Henrik Tömmernes), 4-0 (31.38) Rasmus Asplund (Joel Kellman), 5-0 (37.33) Lucas Wallmark (Rasmus Dahlin, Emil Bemström). Skudd: 15-4.

3. periode: 5-1 (40.44) Tobias Fladeby (Johannes Johannesen, Ken André Olimb), 6-1 (43.13) Max Friberg (Oskar Lang, Nils Åman), 7-1 (49.57) Asplund (Nylander, Wallmark). Skudd: 6-7. Totalt: 35-20.

Dommere: Andris Ansons, Latvia og Robin Sir, Tsjekkia.

Utvisninger: Sverige 4 x 2 min., Norge 5 x 2 min.

---