Ishockey

Tror Norge kan overraske i hockey-VM: – Jeg er jo evig optimist

I Petter Thoresens siste mesterskap som trener håper han å overlevere Norge som en A-nasjon i hockey-VM. Det mener Viasats hockeyeksperter Ole Eskild Dahlstrøm og Kasper Wikestad blir for passivt, og håper Norge kan snuse på avansement.

Norge spiller sin første kamp i årets hockey-VM mot vertsnasjon Finland fredag kveld, til en kamp Viasats hovedkommentator Kasper Wikestad mener blir et fantastisk skue i Finlands nye storstue i Tampere med plass til 13.000 tilskuere.

– Det kommer til å bli fullstendig sirkus, så jeg tror det blir kampen å se for Norges del. Finnene er hockeygale, og nå har det vært korona med avlyste VM og tomme tribuner, så den første kampen for Finland i den nye hallen blir smekkfull. Der er det bare å holde i hatten og holde ut lengst mulig for de norske spillerne, sier Wikestad til Dagsavisen.

Håper på kvartfinaleplass

Han er på plass i Tampere, og skal kommentere kampen sammen med hockeyekspert Ole Eskild Dahlstrøm. Den tidligere Storhamar-profilen mener det ikke er helt utenkelig at Norge kan få med seg noe fra åpningskampen, selv om Finland er store favoritter.

– Jeg er jo evig optimist jeg, og har litt trua på at vi kan overraske mot Finland. De spiller på hjemmebane i sitt eget mesterskap, og skal innvie sin nye hall mot en nasjon de skal slå alle dager i uka. Det legger et ekstra press på dem, og hvis Norge får en tidlig scoring i overtall og keeper Henrik Haukeland står på hodet og stenger butikken er ikke den kampen så oppe og avgjort som alle skal ha det til, sier Dahlstrøm og fortsetter:

– Jeg har selv vært med å spille 1-1 mot Finland i Wien, og da tapte vi skuddstatistikken 68-13. Den gang ble Rob Schistad båret rett til den tsjekkiske ligaen etter den kampen, og ble naturlig nok kåret til banens beste. Vanligvis sier vi at keeperen står for 50 prosent, men i sånne kamper mot Finland er vi nok oppe i 75-80 prosent, så Henrik Haukeland må stå en kjempekamp om vi skal ha mulighet, forteller Dahlstrøm.

Til NTB for noen uker siden uttalte landslagstrener Petter Thoresen, som gir seg etter mesterskapet, at han håper Norge skal gjøre det så bra som mulig, men at det viktigste er at han kan gi stafettpinnen videre med Norge fortsatt som A-nasjon.

– Det å berge plassen i en gruppe med Storbritannia og Østerrike synes jeg blir for passivt. Du vet heller ikke hva Latvia og USA får til i den gruppa, så det at vi kun skal berge plassen synes jeg blir et litt for lavt mål. Jeg håper at Norge kan lukte litt på en kvartfinaleplass, sier Dahlstrøm.

Gunstig kampoppsett

Wikestad mener et avansement kan gå for Norge, hvis alt klaffer.

– Jeg synes kampoppsettet er litt i Norges favør der også. Først har du Finland, men etter det har du tre kamper der vi kan vinne alle sammen mot Storbritannia, Latvia og Østerrike. Hvis vi vinner de tre kampene, og får spilt på oss litt selvtillit og komme inn i en flyt, kan det bli spenning rundt en kvartfinaleplass. Da kan du sikre plassen videre tidlig, slippe ned skuldrene og spille uten press, forteller Wikestad.

Norge tapte generalprøven mot Frankrike (1-2), men har før det slått Slovakia på straffeslag i tillegg til at de har tapt én og vunnet én mot Danmark.

– Norge har ikke spilt så dårlig at man ikke skal kunne sette seg høyere mål. Laget har blitt bedre og bedre etter hvert som spillere har sluttet seg til landslagstroppen, og det har vært en god matching både for de som har vært med landslaget og spillerne som spilte NM-finalen i Stavanger Oilers og Storhamar, sier Dahlstrøm.

VIF-profiler leder rekkene

I årets VM er det VIF-profilene Martin Røymark og Mathis Olimb, med 90 VM-kamper hver, som står for rutinen og erfaringen. Sammen med bror Ken André (Olimb), Mats Rosseli Olsen og Mathias Trettenes må de levere hvis det skal bli suksess for Norge.

– På keepersida ser det veldig hyggelig ut, der alle kan komme inn og levere gode kamper. Rekka med 2x Olimb pluss Rosseli Olsen har sett bra ut i oppkjøringa, og så får vi håpe at Trettenes fortsetter der han slapp i forrige mesterskap. Vi er avhengige av gode avtaler i powerplay, og at spesielt overtallsspillet til Norge må stemme, forteller Dahlstrøm.

Der det offensivt er flust med erfaring, er det langt tynnere både i antall kamper og hva man kan forvente av produksjon på backsiden for Norge denne gangen.

– Det er litt mer usikkert hva Norge har å komme med bakover, og på backsiden er også Andreas Bonsaksen, Erlend Lesund og Jonas Holøs ikke med. I tillegg er jo Patrick Thoresen også i studio hos oss, og tar vi med Mats Zuccarello i tillegg er det en hel førstefemmer. Det er klart at en nasjon som Norge merker så tunge forfall, sier Wikestad som i likhet med Dahlstrøm har satt pengene sine på Tsjekkia før årets mesterskap.

– Jeg er spent på hva USA kommer med i år, da de ikke har med så mange spillere fra NHL. Canada har heller ikke med seg så mange superstjerner, og stiller med et litt lettere lag nå en tidligere. Sverige og Finland vil også være med helt der oppe, og Sveits er et lag som kan overraske. Men vi ble begge enige om at vi hadde Tsjekkia som favoritt før vi satte oss i bilen for å kjøre til Tampere, avslutter kommentatorduoen som skal lose det norske folk gjennom årets hockey-VM på Viasats plattformer.

---

Norges kamper i hockey-VM

13/5 kl. 19.20: Finland – Norge

15/5 kl. 11.20: Norge – Storbritannia

16/5 kl. 15.20: Latvia – Norge

18/5 kl. 15.20: Norge – Østerrike

21/5 kl. 19.20: Norge – Tsjekkia

22/5 kl. 19.20: Sverige – Norge

24/5 kl. 15.20: USA – Norge

---

---

Norges tropp

Keepere: Jonas Arntzen, Henrik Holm, Henrik Haukeland

Backer: Christian Bull, Johannes Johannesen, Andreas Klavestad, Christian Kåsastul, Max Krogdahl, Emil Lilleberg, Mattias Nørstebø, Daniel Bøen Rokseth

Løpere: Tobias Fladeby, Magnus Geheb, Michael Haga, Magnus Brekke Henriksen, Ludvig Hoff, Kristian Jakobsson, Andreas Martinsen, Ken André Olimb, Mathis Olimb, Mats Rosseli Olsen, Martin Rønnild, Martin Røymark, Eirik Salsten, Mathias Trettenes

---

Nyeste fra Dagsavisen.no: