Ishockey

Sterkt undertall sørget for at VIF slo tilbake med seier: – Undertallet vinner kampen for oss

(Vålerenga – Frisk Asker 3-1) Etter å ha børstet av seg støv og korona under kampen mot Storhamar sist, var det et helt annet VIF-lag som entret isen og slo Frisk lørdag. Mye takket være et sterkt undertallsspill.

JORDAL AMFI (Dagsavisen): Vålerenga fikk seg en ordentlig leksjon i den første perioden mot Storhamar sist, da laget var kraftig svekket etter de siste tiders koronautbrudd i laget. Mot Frisk Asker kunne VIF stille et langt sterkere mannskap, og tok initiativet fra start hjemme mot Frisk Asker.

Mathis Olimb fikk kampens første store sjanse da han etter nærmere ti minutters spill fikk pucken foran målgården etter at Vålerenga vant pucken ved droppsonen. I en trengt posisjon fikk han ikke av et skudd som lurte Frisk-keeper Henrik Fayen-Hestvik.

Fem minutter før slutt i den første perioden fikk Frisk Asker overtall etter at Magnus Brekke Henriksen fikk tominutter for drøying av tid. Magnus Geheb fikk en alle tiders mulighet rett foran VIFs målgård, men Steffen Søberg var kjapt ute med en beinparade og reddet mesterlig.

Hold deg oppdatert. Få Oslosportens nyhetsbrev fra Dagsavisen!

Gullrekka ordnet VIF-ledelse

Tre og et halvt minutt før periodens slutt tok Vålerenga ledelsen, og det var vertenes gullrekke som ordnet det hele. I spill fire mot fire sendte først Stefan Espeland pucken ned til Mathis Olimb bak mål, før han dro seg ut og fant Tobias Lindström. VIF-kapteinen smalt til med et skudd i motsatt hjørne, slik at pucken smatt forbi Fayen-Vestvik mens han prøvde å komme seg over etter at pucken hadde vært bak mål.

Midtperioden ble en fem-seks minutter forsinket da spillerne måtte vente på at vannet skulle fryse, og når spillerne endelig fikk starte kampen fortsatte oppgjøret i det ganske høye tempoet som også første perioden ble spilt i. Frisk Asker fikk periodens første mulighet, som ble satt utenfor, mens Svein Petter Falk-Larssen misbrukte en mulighet alene med Fayen-Vestvik.

De to siste minuttene før halvspilt oppgjør på Jordal fikk VIF spille i overtall og halvannet minutt i fem mot tre, med både Magnus Geheb og Nicolai Andresen utvist for krysstakling. Kaptein Lindström smalt pucken på innsiden av stolpen og ut ganske tidlig i overtallsspillet, men til tross for et par gode tilløp klarte ikke vertene å øke ledelsen.

Karterud doblet ledelsen

Det skulle ikke gå mer enn halvannet minutt før Vålerenga likevel doblet ledelsen til 2-0. Strøm slo pucken over til Gabriel Koch, som skjøt fra like utenfor droppsonen. Frisk-keeper Fayen-Vestvik ga retur, og Jørgen Karterud skled inn og satte den knallhardt i nettmaskene før han hoppet inn i plexi-glasset og feiret foran de tilreisende fra Asker.

Vålerenga spilte seks av de siste sju minuttene av midtperioden i undertall, da Stefan Espeland først fikk to minutter for holding og når den var ferdig pådro Tommi Taimi seg en tominutter for tripping. VIF holdt godt unna, kom seg unna uten baklengs. Med ti sekunder igjen av perioden snappet Pontus Finstad opp en puck på egen blålinje og stormet mot Frisk-buret, men satte avslutningen utenfor.

Karterud fikk muligheten til å score sitt andre mål, og VIFs tredje, med kun sekunder igjen på klokka. Målscoreren prøvde å styre et slagskudd i mål, men traff ikke helt rett på pucken som gikk over mål. Dermed ebbet midtperioden ut med 2-0-ledelse for Vålerenga som brukte perioden til å forbedre statistikken i undertall.

– I dag er det undertallet som vinner kampen for oss. Det er veldig bra å se hvor mye vi ofrer oss og tar skudd i kroppen og kriger for å holde den pucken ute, sier VIF-trener Espen Knutsen til Dagsavisen.

Lindström centimetere fra hattrick

Den tredje perioden startet med en utvisning på Kalle Ekelund, slik at Vålerenga startet der de slapp etter midtperioden. Også denne gang klarte VIF å unngå baklengs, før Frisks Mikkel Christiansen pådro seg 2+2 minuttet for slashing og dårlig oppførsel. Vålerenga løsnet et par skudd, og en Olimb-Henriksen-kombinasjon førte nesten helt frem, men heller ikke VIF klarte å utnytte muligheten i overtall.

Fem sekunder før overtallet rant ut smalt det igjen på innsiden av stolpen og fra Vålerenga, og nok en gang var det kaptein Lindström som skjøt. Hvis svensken, som har gjort nordmann av seg, hadde stilt inn siktet et par centimeter, kunne han fort gått av isen med hattrick i dagens kamp.

Vålerenga holdt unna i sitt sjuende undertall, før kveldens nest høyeste jubelbrøl kom da Frisk Asker fikk to minutter for feil bytte. Noe Vålerenga selv gjorde i et par kamper på rad på starten av året. Thomas Olsen hadde en mulighet på tilnærmet åpent bur, men klarte ikke å få pucken i mål.

Med 26 sekunder igjen klarte Frisk Asker å lure pucken inn under Søberg etter at Anders Bastiansen kastet fram kølla på en pasning inn i midten. Frisk Asker kastet alt fremover, men med kun tideler igjen på klokka fikk Sebastian Johansen skrenset pucken i mål og fastsatt sluttresultatet til 3-1.

– Vi ender opp med en ganske kontrollert seier, og det selv om vi ikke er helt der vi skal være enda. Vi håper selvsagt at vi blir bedre og bedre ettersom vi får flere spillere tilbake i god kampform, men i dag gjør vi det vi har blitt enige om på trening. Det viser seg i en sterk defensiv forestilling, som vinner kampen for oss, sier «Shampo».

---

Fjordkraftligaen, 37. runde

Vålerenga – Frisk Asker 3-1 (1-0, 1-0, 1-1)

Jordal Amfi, 1400 tilskuere

Mål:

1. periode: 1-0 (16.33) Tobias Lindström (Olimb, Espeland).

2. periode: 2-0 (31.20) Jørgen Karterud (Koch, Strøm)

3. periode: 2-1 (59.34) Anders Bastiansen (Morley, Lagace), 3-1 (59.59) Sebastian Johansen (

Skudd: 31-20 (15-10, 7-7, 9-3)

Utvisninger: Vålerenga 7x2 min. Frisk Asker 7x2 min.

Dommere: Mads Frandsen & Tommy Søstumoen