Ishockey

VIF-tap i comebacket etter grusom første periode: – Vi er ikke i nærheten

(Vålerenga – Storhamar 2-5) Etter bare to kamper på seks uker, var det et tydelig rustent VIF-lag som ble feid over i den første perioden av Storhamar. Et lite mini-comeback fra 0-4 holdt ikke, og dermed ble det nytt hjemmetap.

Vålerengas iskrigere fikk en ufrivillig koronapause på nærmere 3,5 uke i desember, og var endelig tilbake i spill borte mot Sparta på nyåret. Det skulle imidlertid bare gå to kamper før laget måtte ut i ny koronapause på 16 dager, der flere lokaloppgjør mot både Manglerud Star og Grüner forrige uke gikk fløyten.

Det gjorde at Vålerenga manglet seks spillere som var ute med korona til dagens match, og tre spillere som ikke rakk kampen grunnet nylig koronasmitte. David Booth, Jonas Oppøyen og Mika Partanen var ute med skade, mens heller ikke kaptein Tobias Lindström, Daniel Sørvik, Steffen Søberg, Stefan Espeland eller Villiam Strøm var klare for tirsdagens kamp.

Gjestene fra Storhamar slet også med sine egne koronaforfall, men kom likevel best i gang på Jordal. Etter to minutters spill tapte Kalle Ekelund en duell bak mål mot Mats Bakke Olsen, som gjorde at Jacob Lundell Noer plukket opp pucken. I stedet for å finne en medspiller, trekker han seg ut til droppsonen og skyter. Tobias Breivold er dekket, og pucken suser inn under armen til VIF-keeperen.

Hold deg oppdatert. Få Oslosportens nyhetsbrev fra Dagsavisen!

Storhamar best i det meste på Jordal

Storhamar var det beste laget i starten på kampen, og hadde et farlig skudd like utenfor buret rett etter målet. Gjestene hadde også en farlig styring rett over, og var nærmere å doble ledelsen enn Vålerenga var til å utligne innledningsvis.

Vålerenga skapte ikke de største mulighetene, men like over halvveis fikk Tommi Taimi en strålende mulighet til å legge an til skudd fra droppsonen. Finnen klinte til han, men kølla knakk mens han skjøt, og dermed ble det ikke mye til kraft bak pucken som seilte inn til Storhamar-keeper Markus Stensrud.

Storhamar fortsette presset, og fikk lønn for strevet med sju minutter igjen å spille i den første perioden. Tommi Taimi fikk først en avventende utvisning etter en slashing, men før han kunne sette seg i utvisningsboksen, fikk Jakob Lundell Noer satt pucken inn bak Breivold. Kampens første målscorer fikk pucken rett foran VIF-keeperen, og satte pucken under Breivold til 2-0.

– Vi er ikke i nærheten

18 sekunder før den første pausen gikk ting fra vondt til verre for Vålerenga. Mäkinen spiller pucken opp i midtsonen via vantet og en VIF-kølle, før den ender opp hos Erik Salsten. Han la pucken igjen til til Andreas Dahl som kom seg inn i Vålerengas sone og smeller pucken i mål. En fryktelig periode for Vålerenga, som også tapte skuddstatistikken 5-14.

– Vi er ikke i nærheten i den første perioden, og det ser nesten ikke ut til at vi har spilt hockey før. Vi har ikke spilt mer enn to kamper på seks uker, og selv om det er langt fra optimalt, kan vi ikke skylde på sykdom og skader da situasjonen har vært sånn også for Storhamar. Vi må rett og slett opp i ringa, og må ta en ordentlig skjennepreken i garderoben og heve oss kraftig, sa Jørgen Karterud til TV2 etter den første perioden.

Vålerenga startet midtperioden med et overtallsspill umiddelbart, ettersom tomålsscorer Lundell Noer måtte sette seg for en holding. Axel Sundberg smalt et skudd klokkerent i stolpen, før Storhamar-keeper Stensrud gikk seirende ut av en duell med Pontus Finstad i målgården. Fire skudd mål var oppløftende, selv om det ikke ble noen redusering på Vålerenga.

Storhamar scoret på sitt første skudd i perioden

Vertene viste seg imidlertid fra en langt bedre side etter tordentalen i pausen, og presset Storhamar inn i egen sone. Vålerenga var langt mer aggressive i midtperioden, og lot ikke Storhamar slippe til i det hele tatt i offensiv sone. Det skulle gå hele ti minutter av den andre omgangen før Storhamar fikk sitt første skudd, men det gikk til gjengjeld også i mål.

Storhamar kontret på Vålerenga etter en VIF-avslutning som gikk i vantet og spratt ut til Martin Rønnild. Han tok med seg pucken gjennom midtsonen og la pucken fint igjen til Jacob Lundell Noer, som dro seg inn mot mål og banket inn sitt tredje mål for kvelden. Dermed fikk Vålerenga fint lite å vise til etter en mer oppløftende start på midtperioden.

Med åtte minutter igjen av perioden, får Vålerenga overtall. Det benytter Kalle Ekelund til å gi Vålerenga et visst håp, da han glir inn fra blålinjen og smekker pucken opp i krysset etter pass fra Martin Røymark. Pontus Finstad blokkerte synet til Stensrud i Storhamar-buret, og dermed fikk Vålerenga tent en liten gnist inn mot slutten av perioden.

VIF tente håpet med to sene scoringer

Den gnisten fikk ytterligere luft da Axel Sundberg ordnet ny redusering med drøye to minutter igjen av midtperioden. Svein Petter Falk-Larssen gjorde en god innsats med å få spilt pucken opp til Sundberg, som brøytet seg forbi Jan Brejcak og kom seg alene med Stensrud. Storhamar-keeperen var litt ute av posisjon, som Sundberg oppfatter, og setter den enkelt ut i nettsiden.

– Det så mye bedre ut nå i den andre perioden enn etter den første. Da var det rett og slett helt forjævlig, mens det vi leverte nå så litt bedre ut. Samtidig er det fryktelig kjipt å slippe inn det målet på kontring der, men vi ga oss ikke og scoret to mål i perioden, så det er fortsatt muligheter å snu det her, sa Martin Røymark til TV2 som forklarte forskjellen på periodene slik:

– I den andre perioden er vi aggressive og fremoverlente, vi takler og vinner dueller. Det er faktisk mye det hockey handler om, så får vi se etter gode pasninger etter det, forklarer Røymark.

Sundberg misbrukte straffeslag

Vålerenga hadde mest puck innledningsvis i den tredje perioden, men slet med å komme seg til skudd eller sjanser mot et Storhamar-lag som la seg lavt. For gjestene var det en tydelig kampplan for de siste 20 minuttene, da Storhamar kunne reise hjem til Hamar med seier hvis de ikke slapp inn flere mål. De første seks-sju minuttene av perioden bar preg av det.

Pontus Finstad ropte på straffeslag etter å ha blitt hektet av Isak Hansen sju minutter ut i perioden. Dommerne var ikke enig, og dermed ble det bare to minutter i overtall for Vålerenga. Den utnyttet VIF-spillerne dårlig, men bare halvannet minutt senere fikk Vålerenga straffeslag da Andreas Øksnes hektet Martin Røymark som var på full fart mot Storhamar-målet etter å ha snappet opp en dårlig tversoverpasning.

Axel Sundberg fikk muligheten til å kappe ytterligere innpå gjestenes forsprang, men Storhamar-keeper Markus Stensrud gikk seirende ut av den duellen. Ni minutter før slutt snappet Røymark igjen opp en puck og satte full fart på gjennom midtsonen og kom alene med Stensrud, men igjen var det Storhamar-keeperen som trakk det lengste strået og reddet.

Storhamar-debutant med spikeren i kista

Etter Vålerengas misbrukte muligheter, satte Storhamar enda en spiker i kista på nok en kontring. Josh Nicholls sendte pucken inn foran mål, der Ekelund er i duell med Eirik Salsten. Breivold har kastet seg over for å blokke et eventuelt skuddforsøk fra Salsten, men Ekelund får pucken unna. Dessverre for VIF ender pucken opp på motsatt stolpe, der Storhamar-debutant Lane Scheidl enkelt kan putte pucken i det åpne buret.

Vålerenga sendte bokstavelig talt alle mann i angrep på slutten for å se om det var mulig å få til et sensasjonelt comeback, men Storhamar hadde ganske god kontroll på det forsøket. Flere mål ble det ikke på Jordal Amfi, og dermed gikk Vålerenga på sitt sjette hjemmetap på årets 14 kamper på Jordal.

– Vi er rett og slett fryktelig dårlig i første periode, og gir Storhamar grunnlaget for seier der. Så kommer vi bra ut i den andre, og dominerer den perioden. Vi har mulighet til å redusere på straffe til 4-3, men sett under ett vinner Storhamar fortjent, sier Espen Knutsen som sier at det er vanskelig å være så skuffet med så tynt kampgrunnlag.

– Vi har nesten ikke trent sammen heller, og noen kommer rett fra karantene til denne kampen. Vi hadde selvsagt håpet at vi ikke skulle ligge under med tre etter den første perioden, men jeg er fornøyd med at vi reiser oss og har muligheten til å komme tilbake, sier «Shampo» til TV2.

Vålerengas neste kamp nå er mot Frisk Asker på lørdag, også det hjemme på Jordal. Etter det venter Storhamar borte, Sparta hjemme og Lillehammer borte i de neste kampene for VIFs iskrigere.

– Vi er et helt annet lag i den andre perioden, da vi trengte den første perioden på å få tilbake matchtempoet. Det har vi ikke vært vant til på en stund, så det er bra at vi får en del kamper nå fremover. Tommi Taimi gikk av på slutten her, så vi må få tilbake noen spillere fra skade, så får vi se om vi kan forsterke med noen spillere eller ikke, avslutter Knutsen med.

---

Fjordkraftligaen, runde 36

Vålerenga – Storhamar 2-5 (0-3, 2-1, 0-1)

Jordal Amfi

Mål:

1. periode: 0-1 (2.23) Jacob Lundell Noer (Olsen, Solem), 0-2 (12.54) Lundell Noer (Scheidl, de La Rose), 0-3 (19.42) Andreas Dahl (Salsten, Mäkinen).

2. periode: 0-4 (29.57) Lundell Noer (Rønnild), 1-4 (33.07) Kalle Ekelund (Røymark, Koch), 2-4 (38.04) Axel Sundberg (Falk-Larssen)

3. periode: 2-5 (52.56) Lane Scheidl (Salsten, Nicholls)

Skuddstatistikk: 31-29 (5-14, 14-5, 12-10)

Utvisninger: VIF 1x2 min. Storhamar 4x2 min.

Hoveddommere: Christian Bo Persson & Marcus Vardeberg Wannerstedt