Ishockey

Disse imponerte mest – her er ukas Oslo-lag

Grüner imponerer mens Manglerud Stars skrekksesong fortsetter. For VIF ble det en uke helt på det jevne, med til sammen tre poeng på to turer til Østfold.

Grüner fortsetter å levere gode prestasjoner, og jevne kamper. På de tre foregående kampene før forrige uke hadde imidlertid Grüner tapt to av de tre siste kampene med ett mål (begge ble tapt på straffeslag). Torsdag var de nok en gang på skuddhold borte mot Sparta, men nok en gang havnet Grüner på gæren side, og tapte til slutt 3–2. Denne gang etter full tid, og dermed ble det ingen poeng.

Endelig Grüners tur

Søndag var det derimot endelig Grüners tur til å gå seirende ut av en jevn batalje. Nok en gang måtte det spilleforlengelse til, men Grüner unngikk denne gangen straffeslagkonkurranse, da Christoffer Gozzi avgjorde med snaut to minutter igjen av sudden death. En sterk prestasjon, spesielt med tanke på at Manglerud Star hadde vært på besøk i Lillehammer på torsdag, og tapt 7–1.

Manglerud Stars hjemmekamp mot Frisk Asker lørdag ble heller ingen fornøyelig affære, der MS til slutt tapte 5–0. MS står nå med 63 baklengsmål på 12 kamper, kun to poeng, og ligger med det helt nederst på tabellen. Mot Frisk lå de riktignok under kun 0–1 etter to perioder, men som så mange ganger tidligere i sesongen raknet det i tredje periode.

Østfold rundt – ikke det helt store

For Vålerenga gikk det noe bedre. To turer til Østfold ga til sammen tre poeng for de kongeblå. Torsdag tok de to poeng i Fredrikstad etter at Mika Partanen avgjorde kampen i forlengningen. Lørdag tok de turen til Sparta, men det gikk ikke stort bedre for VIF enn det gjorde for Grüner i Sparta Amfi. VIF klarte riktignok å spille også denne kampen til en uavgjort etter 60 minutter, takket være Storm Mørch-Karlstad (19) sin første scoring i eliteserien, og dermed sikret de seg ett poeng. Men etter en målløs overtidsperiode var det Sparta som var sterkest i straffeslagkonkurransen, og tok det ekstra poenget.

Kamper denne uka:

Torsdag: Vålerenga – Ringerike (18.30), Storhamar – Manglerud Star (18.30), Grüner – Stavanger (19.00).

Lørdag: Manglerud Star – Grüner (16.00), Lillehammer – Vålerenga (18.00).

Oslo-derby, og viktig bunnoppgjør

Det mest interessante oppgjøret med våre Oslo-øyne er derbyet mellom MS og Grüner på lørdag. Dette blir en helt avgjørende kamp i bunnkampen også, der Manglerud Star nå trenger alle tre poengene for ikke å bli hektet helt av i bunnen av tabellen. Begge lagene har en tøff torsdag først der MS reiser til Hamar, mens Stavanger kommer på besøk til Grünerløkka.

For Vålerenga sin del blir det viktig å ikke rote seg bort mot Ringerike. Hønefoss-klubben har vist seg å være en tøff nøtt for flere klubber denne sesongen. Forrige uke slo de Storhamar, og tapte med kun ett mål mot Stjernen. Lørdag er det VIFs tur til å reise til Lillehammer, der MS tapte, og Grüner vant forrige uke.

Ukas Oslo-lag

Steffen Søberg, Vålerenga (målvakt)

Fem baklengsmål og en samlet redningsprosent på 93,6 er gode tall for Steffen Søberg etter to tøffe bortekamper mot Stjernen og Sparta.

Gikk riktignok tapende ut av straffeslagkonkurransen i Sparta Amfi, men har vært solid, og god den siste uka for Vålerenga, og fortjener en plass på ukas lag, der han riktignok får sterk konkurranse fra Grüners Quentin Papillon, som stadig fortsetter å levere.

VIF-keeper Steffen Søberg leverte to gode kamper i Østfold forrige uke.
Petter Birkheim Andersen, Grüner (back)

Petter Andersen er en slepen back. Gode hender, gode pasninger, og god størrelse i tillegg. Lørdag kom også hans første scoring for klubben, etter overgangen fra MS før sesongen. Målet som sørget for 2–2 drøyt fem minutter før tredje periode var over i Lillehammer sikret Grüner overtidsperioden som de til slutt vant. Endte kampen i tillegg med +2 i pluss/minus-statistikken.

Begynner virkelig å bli varm i den lilla og svarte drakta, og det kommer til å komme enda flere målpoeng fra den offensivt anlagte backen dersom han holder seg skadefri.

En bommert å la han gå, MS?

Petter Birkheim Andersen begynner virkelig å bli varm i den lilla og svarte drakta, etter overgangen fra MS.
Villiam Strøm, Vålerenga (back)

Med en offensiv back i Petter Andersen, kompenserer vi med å gi Vålerenga soleklart mest defensivt anlagte back sammen med han. Dette laget tar sjeldent hensyn til at det er en rekke som faktisk skal fungere i virkeligheten, men Strøm fortjener å bli dratt fram i ny og ne.

Leverer alltid voldsom tilstedeværelse, og muskelkraft i egen sone. Forrige lørdag noterte han seg for sesongens første målpoeng, med en assist borte mot Frisk Asker, mot Stjernen på torsdag gjorde han det nok en gang, da han var tredje sist på 2-2-målet som ga VIF forlengning, og til slutt to poeng i Fredrikstad.

VIFs defensive bauta, Villiam Strøm, leverte sin andre målgivende for sesongen forrige uke.
Christoffer Gozzi, Grüner (center)

Forrige uke etterlyste vi flere målpoeng fra Grüners nye svensker; Gozzi og Björlin, dersom det skulle bli mer poeng. Mot Sparta på torsdag leverte sistnevnte scoring, før Gozzi fulgte opp borte mot Lillehammer på søndag. Der scoret kapteinen kampens første mål i 2. periode, før han avsluttet med å sette kampens siste i forlengningen, og med det sikre Grüner to poeng.

Til tross for at kampen mot Sparta ikke var det helt store av Gozzi veier prestasjonen på Lillehammer såpass mye opp at han får en plass på denne ukas lag.

Nå blir det spennende å se om det var dette som skulle til for at det virkelig løsner litt med tanke på poengproduksjonen.

Grüners Christoffer Gozzi liker å spille mot Lillehammer, da tre av kapteinens fire mål denne sesongen har kommet mot dem. Inkludert de to han scoret da Grüner vant borte i den forrige kampen.
Jørgen Karterud, Vålerenga (løper)

Etter en blek sesongstart med kun to målgivende og ingen scoringer på de ti første kampene våknet Jørgen Karterud litt i torsdagens kamp mot Stjernen. Først satte han inn sitt første mål for sesongen, da VIF reduserte til 1-2, snaut fem minutter ut i den tredje periode. Deretter var han nest sist på Pontus Finstads utligning.

Klarte ikke helt å følge opp borte mot Sparta på lørdag, der han blant annet brant annet straffa si, i straffeslagkonkurransen. Men alt i alt en fin uke for Karterud, som kanskje endelig er i gang. VIF trenger at flere bidrar i den offensive produksjonen, og Karterud er en av dem som har ferdigheter nok til å gjøre mer poeng.

Kanskje var dette startskuddet for 27-åringen denne sesongen?

Har det løsnet for Jørgen Karterud? En oppløftende uke var det i hvert fall for han.
Tim Robin Johnsgård, Grüner (center)

En annen 27-åring som markerte seg positivt den siste uka var Grüners Tim Robin Johnsgård. På de ti første kampene hadde centeren, som kom fra Narvik før sesongen, to scoringen, men ikke en eneste målgivende pasning.

Det ble det heller ikke mot Sparta på torsdag, men i Lillehammer på søndag var han nest sist på begge Grüners scoringer, som ga dem 2-2, og til slutt en seier i overtidsperioden.

Med to nysigneringer inne på ukas lag kan det virke som at det er flere som begynner å finne sin plass i laget til Morten Elverud, og det er all mulig grunn til optimisme og offensivitet for sentrumsklubben.

Tim Robin Johnsgård (94) leverte målgivende på to av Grüners tre mål i seieren over Lillehammer.

Verdt å vite om …

… Grüner

  • Trym Auren gjorde sitt første målpoeng for sesongen, da han var nest sist på den matchavgjørende scoringen til Christoffer Gozzi i forlengningen mot Lillehammer.
  • Også Nicolai Eliesen gjorde sitt første målpoeng for sesongen i denne kampen, da han var tredje sist på Grüners første scoring.
  • Christoffer Gozzi står med fire mål, og null målgivende. Ingen i ligaen har scoret like mange uten å ha notert seg for én eneste assist.
  • Av Grüner-spillere som har spilt ni kamper eller mer er det tre spillere som står med pluss, i pluss/minus-statistikken; Mattias Brenne Halvorsen, Joakim Aarseth Opsahl og Stian Thorbjørnsen.
  • Grüner er ligaens dårligste lag i både over- og undertall.
  • Målvakt Quentin Papillon er den eneste som har stått samtlige 12 kamper i eliteserien så langt …
  • … av målvakter som har stått mer enn fem kamper er det kun tre keepere som har bedre redningsprosent enn franskmannens 90,1.

… Manglerud Star

  • I kun fire kamper har ett av lagene måttet gå av isen uten scoring denne sesongen. To av gangene har det vært Manglerud Star.
  • Robin Olsen Syversen scoret sesongens første mål, borte mot Lillehammer, på torsdag.
  • Alexander Kristiansen gjorde sitt forrige målpoeng for MS den 17. oktober 2019. På de to årene som har gått har han spilt 40 kamper uten å plukke med seg noe. Totalt står han med 0+2 på 205 kamper for MS.
  • Manglerud Star står med kun to poeng etter de tolv første kampene. Sist et lag hadde fått med seg mindre på dette stadiet av sesongen var i 2016. Da hadde Kongsvinger kun ett poeng. Dette var det eneste poenget Kongsvinger tok på sine 20 første kamper denne sesongen, før de klarte å slå Frisk 5–2 i runde 21.
  • MS har sluppet inn 63 mål på de tolv første kampene. Sist et lag hadde sluppet inn flere på dette stadiet var i 2015. Også den gang var det Kongsvinger det var snakk om. De hadde 66 innslupne.
  • Manglerud Star er også det laget som har scoret færrest denne sesongen (21).
  • Mats Trygg fikk sin første kamp for sesongen borte mot Lillehammer på torsdag, og Jesper Öhrvall, som igjen sto over mot Lillehammer, var tilbake mot Frisk på lørdag …
  • … likevel sliter MS tungt med skadefravær. Mot Frisk Asker manglet de seks spillere, og samtidig forsvant Tord Thoresen ut med en skade tidlig i kampen.
  • Hampus Sjöbrink leverte sin første assist mot Lillehammer på torsdag.
Manglerud Star sliter både med å sanke poeng, men også med mange skader. Lørdag måtte Tord Thoresen foralte isen etter at han fikk en tøff takling.

… Vålerenga

  • Mika Partanen er toppscorer i ligaen med ni mål. Finnen er også den spilleren med flest skudd i eliteserien så langt (54).
  • Av spillere som har scoret mål denne sesongen er det Tommi Taimi som har den dårligste uttellingen i ligaen. Én scoring på 34 skudd er fasiten for finnen så langt.
  • Etter seier i forlengningen på torsdag, og tap på straffer på lørdag ble Vålerenga det første laget i ligaen som både har vunnet, og tapt minst en kamp etter både forlengning og straffeslagkonkurranse denne sesongen.
  • Storm Mørch-Karlstad (19) scoret sitt første mål, og gjorde med det også sitt første poeng, i eliteserien mot Sparta på lørdag.
  • Etter å ha gjort poeng i ni av de ti første kampene denne sesongen, ble det verken scoring eller assist på Mathis Olimb forrige uke.

Mer fra Dagsavisen