Ishockey

Slik forklarer kapteinen Manglerud Stars rekordsvake sesongstart: – Vi må finne svar jævlig kjapt

I kveld reiser Manglerud Star til Lillehammer med fare for å gå på sitt tiende strake nederlag i eliteserien. – Det er tøft, innrømmer MS-kapteinen.

Så langt tilbake som vi har klart å finne resultater fra sesongåpningene til Manglerud Star (98/99-sesongen), har vi ikke klart å finne en svakere åpning enn den de har i år. Etter ti kamper spilt står Manglerud Star med kun to poeng, som ble tatt i første kamp, der de slo Lillehammer etter forlengning. Det var i seriepremieren.

Det nærmeste de har vært en lignende sesongstart var i 2003/04. Da sto de også med kun én seier, og i likhet med nå var det også den gang Lillehammer som ble beseiret hjemme i Oslo. Den gang etter full tid, som gjorde at de sto med tre poeng i 2003, i stedet for to poeng, som de har nå.

I 2003 møtte de Lillehammer igjen i runde 11. Torsdag kveld gjentar historien seg. I 2003 tapte MS kamp to mot Lillehammer 2-4, og rykket til slutt ned etterkun fire seire, og over 250 baklengsmål.

Rakner hver kamp: – Man føler et ansvar

Eneste forskjellen er at de to første i 2003 begge ble spilt på Manglerud. I kveld reiser MS til Kristins Hall, som riktignok har vært en hall der MS ofte har klart å få med seg noe. Men etter Lillehammers feilskjær i serieåpningen har de spilt godt og ligger på en delt andreplass med Stavanger Oilers etter ti kamper.

– Den (Kristins Hall) har gitt oss litt, men det er lenge siden vi har spilt på stor is, så vi må rette oss etter det. Det er det laget vi har slått i år. Men de har vært bra etter det, sier MS-kaptein Joachim Engebråten Hermansen til Dagsavisen.

Han forteller at det er tøft å stå som kaptein for et lag som ser ut til å rakne i løpet av få minutter hver eneste kamp, og som allerede har sluppet inn over femti mål denne sesongen.

– Det er tøft, man føler jo et ansvar. Det er viktig at vi kapteiner – vi er jo flere – klarer å snu skuta, og gå frem for å sette standarden. Det er jo tøft når man kamp etter kamp sitter igjen med de samme spørsmålene som man prata om før kampen, forklarer han.

– Redde for å bli syndebukk

Samtidig sier han at de prøver å se framover og være offensive i hodet.

– Vi går alltid med hodet hevet, er positive og tror på at vi kan vinne før hver kamp. Vi må bare fortsette å holde den trua oppe, sier han, og fortsetter:

– Mange av oss har vært med i mange år hvor resultatene har vært varierende. Vi har jo stått i en «down»-periode før også. Da er det vår oppgave å bygge opp, og ikke rive ned. Selv om resultatene river litt ned, må vi bygge opp utenom, og ikke fokusere på det negative selv om man må ta tak i det, forteller Hermansen.

– Hva er problemet?

– Det er hvordan vi reagerer etter baklengsmål. Jeg har i hvert fall en følelse av at folk bryr seg litt for mye, og er redde for å være syndebukk. Slipper man inn ett mål, eller to, så blir man litt engstelig for at man skal være med å slippe inn nummer tre også. Man får litt høye skuldre og trekker seg litt unna i stedet for å tenke at nå skal man gå ut og bidra. Men det kan også skje at man vil litt for mye og går litt for hardt etter mål selv litt for fort, og så åpner det seg. Det er en miks mellom det, forklarer kapteinen.

– Kan ikke stikke huet i sanda

Selv om de til en viss grad klarer å adressere problemene sine, er det største problemet at de ikke klarer å få gjort noe med det.

– Man kommer til å slippe inn mål i hockey, men det er hvordan man responderer på det som er viktig, og veldig ofte nå har det vært sånn at det kommer ett og to til ganske kjapt etterpå. Vi prater om løsninger for å finne ut av det, og per nå har vi ikke funnet svaret, men vi kan ikke stikke huet i sanda. Det er mange matcher igjen, og vi må bare finne en vei – og det jævlig kjapt, sier han.

– Hvilke svar har dere fått da?

– De svarene vi har er at vi er bra, og kapable til å spille med alle. Så er det en del spørsmålstegn rundt hvorfor man ender opp med å slippe inn seks mål i hver match. Vi klarer ikke sette sammen tre ganger tjue minutter. Det her er ikke godt nok, og det er vi klar over alle mann, avslutter Hermansen.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen