Ishockey

Karterud inspirerte VIF i snuoperasjon mot Stjernen: – Deilig å endelig score igjen

(Stjernen – Vålerenga 2-3 e.e.o) Som i serieåpningen kom Stjernen best i gang mot Vålerenga, men denne gangen kom VIF sterkt tilbake. Jørgen Karterud scoret sitt første mål for sesongen da VIF snudde og vant på overtid.

Vålerenga ble utropt til favoritter av de fleste eksperter før sesongstart, men kom voldsomt ned på jorda i åpningskampen som var nettopp borte mot Stjernen. Da vant vertene fra Fredrikstad 3-1, og Stjernen har omtrent siden den kampen vært serieledere. I åpningskampen ledet Stjernen 2-0 etter ti minutter, og også i torsdagens kamp fikk vertene en pangstart.

Denne gangen gikk det bare knappe fire minutter, før Stjernen gikk i ledelsen hjemme i Stjernehallen. Pucken ble spilt ut til Riley Brice fra bak målet, men hans skudd ble blokkert. Andreas Heier var raskest i oppfattelsen og fikk sendt avgårde et kjapt skudd som tok VIF-keeper Steffen Søberg litt på senga og snek seg ned i hjørnet.

I motsetning til i lagenes første møte, var de ti første minuttene i Stjernehallen denne gangen ganske jevne. Stjernen scoret tidlig, og hadde en god mulighet like etterpå, men også Vålerenga hadde sine muligheter. Filip Lalande fikk den største for bortelaget etter fine dragninger av unggutten Gabriel Koch, men Stjernen-keeper Jørgen Hanneborg reddet med hofta.

Stjernen kunne nok en gang juble for et tidlig mål mot Vålerenga i Stjernehallen. Torsdag tok det bare knappe fire minutter.

Stjernen ledet fortjent til pause

Stjernen begynte gradvis å skape flere og flere store sjanser fra midtveis i den første perioden og ut, og leverte et strålende undertall der Vålerenga ikke fikk til noe som helst. Gjestene var litt slurverte i forsvarsspillet, og støtet ofte ut med to mann, slik at det ble en Stjernen-spiller ledig foran mål. Det skjedde to ganger på kort tid, og begge gangene kom Stjernen til store sjanser, men gode redninger fra Steffen Søberg holdt gjestene inne i kampen.

Søberg plukket fram to gode redninger i nok et Vålerenga-undertall drøye fem minutter før slutt i perioden, som endte med 1-0 til Stjernen. En periode der skuddstatistikken endte ganske likt, med 15-12, men der Stjernen skapte de klart farligste sjansene og sånn sett kunne ledet med flere mål til pause.

– De fleste lagene tar oss nok mer på alvor etter de kampene vi har levert siden første serierunden. Vålerenga er nok litt bedre forberedt nå enn den første kampen, men vi er fornøyd med å lede 1-0. Jeg synes de kommer litt for lett inn på oss, og får til backskuddene litt for lett. Det må vi rette opp i, sa Stjernen-kaptein Andreas Hansen i den første pausen til TV2.

Stjernen scoret for en gangs skyld i overtall

Stjernen fikk en enda bedre start på midtperioden, med et farlig skudd like utenfor etter bare sekunder spilt, og før det var spilt fem minutter av perioden doblet vertene til 2-0. Vålerenga fikk to minutter etter å ha hatt seks mann på isen, og for en gangs skyld utnyttet Stjernen muligheten i overtall.

Brendan Ellis satte opp Ole Einar Andersen på skudd med en pasning fra blå og ned til droppsonen ute til venstre for Steffen Søberg i VIF-buret. Han kunne ikke gjøre mye med skuddet til Andersen, som suste rett inn på direkten via stolpen og inn. Strålende skudd av Stjernen-spilleren, og en veldig god start for hjemmelaget også på midtperioden.

Stjernen jubler for scoring i overtall i midtperioden som sørget for 2-0.

Etter 2-0-scoringen var det en stund litt stillingskrig mellom lagene, der pucken var mest i midtsonen og det var mest kriging. Magnus Brekke Henriksen fikk en stor mulighet da pucken falt hans vei, men skuddet gikk via Stjernens keeper Hanneborg og over. Fem minutter før slutt kom Stjernen to mot én, men kaptein Heier kom litt nære Søberg og satte pucken rett i fanget på VIFs sisteskanse.

– Jeg føler at vi har litt panikk da vi har pucken, og at vi må ta mer tak i den, og få til litt flere skudd fra backene. Jeg er usikker på hvorfor det blir sånn, men vi kommer fra en kamp der vi slapp inn seks og det har vært litt opp og ned så langt i år. Vi er kanskje ikke helt samkjørte enda, men to mål er ikke umulig på en periode her, sa VIFs Villam Strøm før siste periode.

Karterud reduserte med sitt første for sesongen

Etter en voldsomt stor sjanse for Stjernen i fire mot fire-spill fem minutter ut i den tredje perioden, kom Vålerenga på en meget lekker overgang og reduserte. På slutten av kontringen spilte Tommi Taimi pucken ut til Espeland, som skjøt fra like innenfor blålinjen. Skuddet ble blokkert, og liggende i målgården. Jørgen Karterud hadde de raskeste refleksene, og fikk pirket inn sitt første mål for sesongen

Etter målet kom Vålerenga seg litt mer frempå, og det var plutselig Stjernen som var litt upresise og slurvete. Det gjorde sitt til at gjestene fra hovedstaden kom seg til flere gode muligheter rundt halvveis i perioden. Først med Taimi, som skjøt fra blålinjen og så med et skudd for styring som Hanneborg reddet mesterlig.

Ekelund spilte opp Partanen, som dro seg fint forbi midtsonen og kom seg alene med keeper Hanneborg etter fine dragninger. Finnen, som før kampen var toppscorer i Fjordkraftligaen, kom litt for tett på keeper som reddet. Returen fikk ikke Pontus Finstad klemt innenfor stengene.

Partanen avgjorde på overtid

Karterud prøvde seg kjøkkenveien fem minutter før slutt, og samme mann fikk en sjanse til minuttet senere. Karterud setter pucken rett på keeper Hanneborg, som gir en retur. Den får ikke Stjernen klarert, og der Finstad ved forrige anledning satte pucken like utenfor, gikk pucken denne gang inn i nettmaskene til 2-2 og utligning.

Vålerenga leverte en meget sterk tredje periode, og Mika Partanen kunne fullført snuoperasjonen da Vålerenga kom tre mot to på tampen. Men det siste passet tilbake til finnen ble blokkert, og flere store sjanser ble det ikke. VIF kom seg tilbake og fikk med seg 2-2 og ett poeng i Fredrikstad etter tre perioder, før det ble gjort klart for sudden death i Stjernehallen.

Karterud var på farten igjen han i starten av overtiden, og dro seg forbi sin mann og kom seg til avslutning. Denne gang trakk Hanneborg det lengste strået. Det gjorde han ikke et par minutter senere, da et meget overraskende skudd fra Mika Partanen tok Stjernen-keeperen på senga. Fjordkraftligaens toppscorer Mika Partanen sikret dermed at VIF fikk med seg det ekstra poenget.

– Jeg har vært fullvaksinert både på og av banen så langt i år, så deilig at den første satt nå. Den tredje perioden vi leverer i dag er en av de beste periodene vi har spilt i år. Da er vi tightere i forsvar, og klarer å skape lange perioder med trykk på Stjernen. Vi var litt breiale før sesongen, og nå som Stjernen har vært litt breiale tilbake, er det deilig at vi slår dem, sier Karterud til TV2 etter kampslutt.

Vålerenga-spillerne kunne til slutt juble for å få med seg to poeng fra Fredrikstad, i en kamp der laget lenge slet med å få til stort.

– Skulle avgjort det før VIF-reduseringen

Stjernen-trener Anders Olsen var naturligvis skuffet etter å ha gitt fra seg en 2-0-ledelse, og mente det like gjerne kunne endt med ny Stjernen-seier hjemme mot VIF

– Jeg synes det er en bra kamp med hockey. Vi er uheldige som får to backer skadet, og det gjør at vi blir litt slitne. Da gjør Vålerenga det bra og får et stort trykk på oss i den tredje perioden. Det er godt jobbet av dem, og det er bare å gratulere, men dette kunne egentlig gått hvilken vei som helst, sa Stjernen-trener Anders Olsen til TV2.

Tidligere VIF-spiller Filip Gunnarsson var med på å slå Vålerenga hjemme i serieåpningen, og mener at de også burde klart å vunnet denne kampen.

– Vi slurver for mye, og burde løst ting bedre i den siste perioden. Vi skaper masse hele kampen gjennom, og burde scoret både 3-0 og 4-0 slik at vi skulle avgjort det før VIF-reduseringen Men de gjør en god jobb med å komme inn igjen i kampen, og da Vålerenga kjører hardt er det vanskelig å stå imot, forteller han.

VIF opp på bronseplass med seier

VIF-trener Kenneth Larsen var på sin side mest fornøyd med at laget hans ikke slapp Stjernen for langt foran seg på tabellen.

– For oss var det veldig viktig å snu denne kampen. Stjernen er et topplag, og selv om det er tidlig å se på tabellen, er det tabellen som avgjør til slutt. Hadde vi tapt i dag hadde de vært ni poeng foran oss, men nå har vi heng på dem og de andre lagene rundt, så det var viktig at forspranget ikke ble for stort, sier VIF-treneren.

For Vålerenga er det nå Sparta som venter i neste kamp, på lørdag 16.00. Det blir den sjuende strake bortekampen, og den siste i borterekken etter at Oslo har arrangert bryte-VM på Jordal.

Stjernen møter på sin side Ringerike borte. Også det på lørdag.

---

Fjordkraftligaen, runde 11

Stjernen – Vålerenga 2-3 e.e.o (1-0, 1-0, 0-1, 0-1)

Stjernehallen

Mål: 1. periode: 1-0 (3.40) Andreas Heier (Brace, Ellis). 2.periode: 2-0 (24.04) Ole Einar Andersen (Ellis, Brace). 3. periode: 2-1 (44.53) Jørgen Karterud (Espeland, Taimi), 2-2 (55.52). Sudden: 2-3 (62.02) Mika Partanen (Taimi, T. Olsen)

Skudd: 29-30 (15-12, 6-5, 7-11, 1-2)

Utvisninger: 2x3 min Stjernen. 2x3 min Vålerenga.

Dommere: Mads Frandsen & Roy Stian Hansen