Ishockey

Vemod og lettelse over avlyst hockeysesong: – Godt at vi har fått en endelig beskjed nå

Både i Manglerud Star og Grüner er man triste over at sesongen også i år ble avbrutt, men samtidig synes begge klubbene også det er godt å få en endelig beskjed slik at man slipper å vente mer.

Etter at sesongen ble avbrutt tidlig i januar, har alle lagene i Fjordkraft-ligaen ventet i det lengste på at man skulle åpne for spill igjen. Dagene har blitt til uker, mens ukene ble til måneder. To og en halv måned senere kom onsdag endelig beskjeden fra Hockeyforbundet om at sesongen også i år blir avbrutt uten å bli fullført.

– Det er selvfølgelig veldig kjedelig at det ikke ble flere kamper i år, da alle nok hadde ønsket å spilt et sluttspill hvis det var mulig. Samtidig har det vært veldig utfordrende å motivere spillerne når det stadig vekk har kommet nye utsettelser, så det var på en måte greit at man tok det standpunktet og at det nå er endelig bestemt at det er over, sier André Lysenstøen og fortsetter:

– Det er sånn verden er nå om dagen. Mange bedrifter har blitt stengt ned og gått konkurs, og folk har vært permittert i over ett år eller mistet hele livsverket sitt. Toppidretten er viktig, men det er andre som har det verre enn oss. Det er synd det ble som det ble, men ser vi på det i et større perspektiv er det greit at den avgjørelsen ble tatt, legger Lysenstøen til.

Han tok over som trener i Manglerud Star midtveis i sesongen, da alt allerede var nedstengt, og med utgående kontrakt til sommeren kan han ende med totalt 0 kamper som hovedtrener.

– Hehe, da jeg tok over trodde jeg at jeg i hvert fall skulle fått ledet laget i én kamp. Min kontrakt går i likhet med mange av spillerne ut etter sesongen, så får vi se om klubben vil ha meg med videre og om vi eventuelt blir enige om en kontrakt. Jeg har fått mange gode signaler for treningsarbeidet og arbeidet med å bygge opp en kultur i klubben, og føler at jeg har fått solgt inn det vi ønsket å oppnå til spillergruppa. Selv om vi ikke har fått prøvd det ut i kamp, forteller Lysenstøen som sier at han har lyst til å bli med videre.

Grüner hentet finsk back som aldri fikk spille

Også i Grüner er stemningen litt vemodig, men likevel glad for at det nå er tatt en endelig beslutning.

– Det er trist at det skulle bli en sånn avslutning på sesongen i år igjen, men oppe i det hele synes jeg det er godt at vi har fått en endelig beskjed nå. Den usikkerheten vi har gått med i over to måneder nå har vært veldig frustrerende, og det har til tider også vært vanskelig å motivere seg for kamper en ikke vet om kommer til å bli spilt eller ikke. Det har vært en rar sesong, sier daglig leder Trond-Erik Larsen i Grüner.

Han legger til at de også har hatt vanskelige treningsforhold, der Grüner har vært utestengt av sin egen hall i lengre perioder og kun fått trent i mindre grupper, før en fikk trent litt på Jordal og én økt tilbake i Grünerhallen før alt ble stengt.

– Vi hentet inn en ny finsk back tidligere i år, som ikke fikk spilt en eneste kamp for oss. Jeg tror han var her i fire uker uten å treffe alle spillerne på laget, på grunn av at vi måtte dele opp i grupper og trene hver for oss. Han var riktignok med oss da vi fikk en seks-sju treninger på Jordal, men har bare hatt én eneste trening i Grünerhallen der hele laget har vært samlet, forteller Larsen.

Vurderer permitteringer ut kontraktsperioden

Både i Grüner og MS er det full forståelse for frustrasjonen det er hos de spillerne på utgående kontrakt, som ikke fikk sjansen til å vise seg fram for å få fornyet kontrakt.

– Du kan se mye på treningshverdagen til en spiller om han har de kvalitetene du er ute etter, men så er det også de som gjerne starter sesongen litt treigt og først virkelig viser seg fram på våren og i sluttspillet. Som trener skal du likevel ha god nok oversikt over spillerne dine på laget til å kunne ta kontraktsavgjørelser, selv i en så uvanlig situasjon som vi har nå, sier Lysenstøen.

I MS går mesteparten av kontraktene ut enten i slutten av måneden, eller i april. For dem som har kontrakt neste sesong starter de ikke opp før i august, og sånn er også situasjonen i stor grad i Grüner.

– Vi var akkurat i ferd med å kalle inn til kontraktsmøter for å diskutere den neste sesongen, nettopp fordi det var mange som hadde utgående kontrakter nå i mars og april. Skulle vi spilt over påske og inn i mai, måtte vi uansett ha reforhandlet dem, som ville betydd ekstra utgifter for oss. Nå må vi vurdere hva vi skal gjøre angående eventuelle permitteringer, men enn så lenge opprettholder vi kontraktene slik de er, forteller Trond-Erik Larsen.

Foreslår å utvide Fjordkraft-ligaen i en unntakssesong

Førstkommende mandag skal styret i Norges Ishockeyforbund avgjøre hva som skjer med opprykks- og nedrykkskabalen.

– Vi har vært litt spent på å se om kvalifiseringsspillet ble noe av, da vi egentlig skulle inn i kvalik om å få beholde plassen. Det å gå fra den usikre treningshverdagen der vi de siste ni ukene ikke har fått trent som normalt, som det eneste Oslo-laget, til å spille tøffe kamper for å beholde plassen er noe vi har lurt lenge på. Uten å ha spilt kamper på flere måneder var vi litt bekymret for spillernes ve og vel, men nå slipper vi også å ta stilling til det, forteller han.

Larsen mener dette er et så godt tidspunkt som noe å utvide ligaen til 11 eller 12 lag på.

– Når situasjonen er som den er, og sesongen endte som den endte, mener vi at det mest rettferdige er å ta opp ett eller to lag og utvide Fjordkraft-ligaen. Diskusjonen om vi skal utvide kommer med jevne mellomrom, og nå er den beste anledningen til å faktisk få litt fakta på bordet som kan brukes til å ta en avgjørelse om det er en god idé eller ikke. Skal man gjøre et forsøk er neste sesong den beste anledningen man får, så kan man heller gjøre det til en unntakssesong og prøve det ut, mener Grüners daglige leder.


Mer fra Dagsavisen